Hunderase

Dette avslører hunden din om deg: - Man sier jo gjerne «som hund, så eier»

Liten chihuahua eller stor schæfer – hunderasen sier noe om din personlighet.

SOM HUND, SÅ EIER? Joda, det er noen likhetstrekk. Foto: Shutterstock / zakalinka
SOM HUND, SÅ EIER? Joda, det er noen likhetstrekk. Foto: Shutterstock / zakalinka Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Man sier jo gjerne «som hund, så eier», og det er vel noe i det, sier Kim-André Sørland, leder av Oslo Hundeskoles avdeling Asker og Bærum, til KK.no.

Nå er det ikke nødvendigvis snakk om likheter som baserer seg på utseendet. Det er for eksempel ikke bare damer med krøller som har puddel, eller tjukke, skallede menn som har bulldog, men når det gjelder personlighet kan det faktisk være noen likheter.

– Det kan i hvert fall stemme hvis man har vært nøye i letingen etter hunderase, og tatt seg tid til å undersøke hva slags type hund som egner seg best til akkurat deg og din livsstil, forteller han.

Han tror de fleste har en tendens til å velge hund ut i fra sine egne behov, og kanskje glemmer hundens behov. Og han skulle ønske at flere var mer nøye i prosessen med å finne en hund som passer for dem.

LES OGSÅ: 5 matvarer som kan være livsfarlig for kjæledyr

Turmenneske, sofagris eller trendslave?

Dersom du elsker å legge ut på lange turer i skog og mark og vil ha en turkamerat, så skjønner man at de minste hundene kanskje ikke er det beste valget. Og dersom du selv er en ordentlig sofagris er det nok ikke det lureste å skaffe seg en hund av en atletisk rase.

Forutsatt at du har valgt riktig hund så skal det altså gå an å si noe om eieren ved å se på hunden.

LIKHETER: Har du valgt en atletisk hund er sjansen stor for at du er ganske aktiv selv, det er i hvert fall slik det bør være ifølge Sørland. Foto: Shutterstock / Vladyslav Starozhylov
LIKHETER: Har du valgt en atletisk hund er sjansen stor for at du er ganske aktiv selv, det er i hvert fall slik det bør være ifølge Sørland. Foto: Shutterstock / Vladyslav Starozhylov Vis mer

– De som har valgt seg aktive hunder, er ofte (og bør være) ganske aktive i livsstilen selv. Hunder som husky eller fuglehunder har mye temperament, og trenger å være mye i aktivitet, forteller Sørland. 

– De sosiale hundene som labrador og retrievere er typiske valg for barnefamilier, mens allergikere for eksempel går for allergivennlige hunder som puddel og doodle, legger han til.

I tillegg er det også noen som liker å kaste seg på de nyeste trendene, også når det kommer til hundehold. Både dalmatinere og chihuahua er typiske hunderaser som i perioder har vært populære valg.

– Så har man jo veskehundene, som for mange kan fungere som en form for troféhund for mennesker som «har alt». Men dette er hunder som ofte er redde av seg, og dessverre er det ikke alltid at eierne av slike hunder har tilstrekkelig med kunnskap.

– De små hundene med mye pels ser veldig søte ut, men er ofte de største utfordringene, forklarer avdelingslederen.

LES OGSÅ: Kjæledyr gjør deg både sunnere og lettere til sinns

Aggressive hunder har ofte aggressive eiere

Psykolog og hundeterapeut Deborah Wells ved Queen’s University i Belfast skriver i en e-post til KK.no at hun har jobbet litt med akkurat dette temaet, og utførte i 2012 en studie som utforsket hvilken personlighet kjæledyreiere har i forhold til den type hunderase de eier. 

Studien fokuserte spesielt på eiere av raser som er allment ansett for å være «aggressive», slik som schæfere og rottweilere, og de som generelt oppfattes som «ikke-aggressive», som labrador og golden retriever. Det var totalt 147 hundeeiere som deltok i studien, og de måtte alle gjennomgå en personlighetstest.

TROFÉ: De små, søte veskehundene har lenge vært en trend blant unge kvinner. Foto: Shutterstock / SunKids
TROFÉ: De små, søte veskehundene har lenge vært en trend blant unge kvinner. Foto: Shutterstock / SunKids Vis mer

Resultatet viste en betydelig sammenheng mellom hunderase og eierens personlighet, der eiere av raser som vanligvis oppfattes som «aggressive» viste mer aggressive tendenser enn folk som velger å holde raser med et mindre aggressivt temperament.

Sørland tror at vi av og til kan påvirkes av hundens personlighet, samtidig som eieren også er med på å forme hunden.

– Har du en hissig hund så er det ikke så vanskelig å bli litt hissig selv. Men når det er sagt så preger jo også vi som eiere hvordan hunden er, ettersom hvordan vi dresserer den, belønner den og disiplinerer den, sier han og legger til:

– Det er jo heller ikke uvanlig at de som velger såkalt «aggressive» hunder ofte kan være mennesker som liker et tydelig maktforhold, eller som har en eiertrang. Men slike hunder krever at du som eier kan gi den god dressur.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer