Gynekolog

Dette bør du gjøre før du går til gynekologen

Her er spørsmålene gynekologen kommer til å stille deg.

GYNEKOLOGISK UNDERSØKELSE: Gynekologen din kommer blant annet til å spørre deg om når du fikk første menstruasjon og om du har regelmessige blødninger.  Foto: Shutterstock / Image Point Fr
GYNEKOLOGISK UNDERSØKELSE: Gynekologen din kommer blant annet til å spørre deg om når du fikk første menstruasjon og om du har regelmessige blødninger. Foto: Shutterstock / Image Point Fr Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagen du skal til gynekologen for undersøkelse, er antakeligvis ikke dagen du gleder deg mest til. Du synes kanskje det er unaturlig å skulle spre beina for en fremmed, og ikke minst tenker og lurer du kanskje på om alt er normalt der nede. 

Det er imidlertid viktig at du ikke lar dette hindre deg i å undersøke deg. Det kommer antakeligvis til å gå langt bedre enn forventet. I tillegg kan det imidlertid lønne seg å huske på enkelte ting som gynekologen kommer til å spørre deg om i løpet av undersøkelsen. 

- Gynekologisk undersøkelse kan både gjøres hos den allmennpraktiserende legen din (fastlegen) og etter henvisning til spesialist i gynekologi, sier gynekolog Mette Haase Moen til KK.no. 

Du kan også bestille time direkte hos en privatpraktiserende gynekolog, men husk da på at du betaler en del mer. For å gi deg en pekepinn på hva du bør vite noe om angående din egen helse, før du reiser og undersøker deg, lister Haase Moen opp de viktigste opplysningene og spørsmålene du vil bli stilt her: 

1. Alder ved første menstruasjon.2. Om blødningene er regelmessige: Antall dager de varer, intervall fra første dag i syklus til første dag i neste syklus, siste menstruasjons første dag. 3. Graviditeter: Fødsler og årstall for disse, aborter og om de eventuelt er fremkalte eller spontanaborter. 4. Prevensjon: Husk at kondom også er prevensjon. 5. Symptomer, «de tre klassiske»: Smerter, unormale blødninger (uregelmessige og/eller rikelige) og utflod. 6. Avføring og vannlating. 7. Medisinbruk: Ved medisinbruk kan det lønne seg å skrive navnene opp på en lapp. 8. Si fra om ulike forhold: Hvis du ikke har hatt sex ennå, er på undersøkelse for første gang eller engster deg veldig, for eksempel på grunn av tidligere uheldige opplevelser, bør du si fra om dette til legen under samtalen. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer