GYNEKOLOGISK UNDERSØKELSE: Gynekologen din kommer blant annet til å spørre deg om når du fikk første menstruasjon og om du har regelmessige blødninger.  Foto: Shutterstock / Image Point Fr
GYNEKOLOGISK UNDERSØKELSE: Gynekologen din kommer blant annet til å spørre deg om når du fikk første menstruasjon og om du har regelmessige blødninger. Foto: Shutterstock / Image Point Fr Vis mer

Gynekolog

Dette bør du gjøre før du går til gynekologen

Her er spørsmålene gynekologen kommer til å stille deg.

Publisert

Dagen du skal til gynekologen for undersøkelse, er antakeligvis ikke dagen du gleder deg mest til. Du synes kanskje det er unaturlig å skulle spre beina for en fremmed, og ikke minst tenker og lurer du kanskje på om alt er normalt der nede. 

Det er imidlertid viktig at du ikke lar dette hindre deg i å undersøke deg. Det kommer antakeligvis til å gå langt bedre enn forventet. I tillegg kan det imidlertid lønne seg å huske på enkelte ting som gynekologen kommer til å spørre deg om i løpet av undersøkelsen. 

- Gynekologisk undersøkelse kan både gjøres hos den allmennpraktiserende legen din (fastlegen) og etter henvisning til spesialist i gynekologi, sier gynekolog Mette Haase Moen til KK.no. 

Du kan også bestille time direkte hos en privatpraktiserende gynekolog, men husk da på at du betaler en del mer. For å gi deg en pekepinn på hva du bør vite noe om angående din egen helse, før du reiser og undersøker deg, lister Haase Moen opp de viktigste opplysningene og spørsmålene du vil bli stilt her: 

1. Alder ved første menstruasjon.
2. Om blødningene er regelmessige: Antall dager de varer, intervall fra første dag i syklus til første dag i neste syklus, siste menstruasjons første dag. 
3. Graviditeter: Fødsler og årstall for disse, aborter og om de eventuelt er fremkalte eller spontanaborter. 
4. Prevensjon: Husk at kondom også er prevensjon. 
5. Symptomer, «de tre klassiske»: Smerter, unormale blødninger (uregelmessige og/eller rikelige) og utflod. 
6. Avføring og vannlating. 
7. Medisinbruk: Ved medisinbruk kan det lønne seg å skrive navnene opp på en lapp. 
8. Si fra om ulike forhold: Hvis du ikke har hatt sex ennå, er på undersøkelse for første gang eller engster deg veldig, for eksempel på grunn av tidligere uheldige opplevelser, bør du si fra om dette til legen under samtalen. 

LES OGSÅ: Lukter det ille av underlivet ditt? 

Dette bør du gjøre før den gynekolgiske undersøkelsen 

- Hvis du er en ung kvinne som eventuelt skal ha p-piller, bør du på forhånd forhøre deg om tilfeller av blodpropp i familien, sier gynekolog Haase Moen. 

Hun råder deg også til å ta på deg klær som er lette å ta av og på. 

- Skjørt er praktisk, fordi det dekker en naken underkropp når man går fra omkledningsstedet til undersøkelsesbenken. Et erme må greit kunne rulles opp for eventuell måling av blodtrykk eller blodprøvetaking. 

LES OGSÅ: Spis deg til et friskt underliv 

Dette bør du ikke gjøre før den gynekologiske undersøkelsen 

Å gå til gynekologen er noe de aller fleste kvinner gjør, og det er liten grunn til å bekymre seg for at det ikke kommer til å gå bra. 

Mette Haase Moen mener noe av det dummeste du kan gjøre er å bekymre deg masse på forhånd. 

- Ikke engst deg unødvendig. Det går som regel mye bedre enn forventet, sier hun. 

Hvis du allikevel gruer deg for undersøkelsen, er det lov å ha med seg litt støtte. 

- Hvis du engster deg, kan du ta med en venninne eller venn med. Det er faktisk ønskelig for aller parter. 

I tillegg råder hun til å ikke avstå fra undersøkelsen selv om du har menstruasjon. Dette kan kun være et problem hvis du skal ta celleprøve. 

LES OGSÅ: Denne intimbarberingen bør du droppe 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer