Ingredienser

Dette bør du ha i kjøleskapet

I alle fall hvis du vil være smart.

Dette bør du ha i kjøleskapet
Publisert
Sist oppdatert
Spis ditt, spis datt - det er lett å bli litt forvirret. Men det enkleste er ofte det beste og ved å innlemme noen gode gammeldagse ingredienser i kostholdet ditt gjør du faktisk masse for helsen din, skriver WebMD.
 • Sunn i full fart
 • Bli en sunn shopper
 • Gi deg selv en ny startHer er seks «must», ifølge ernæringsfysiolog, Elizabeth Somer:

  1. Yoghurt

  Spis det 3-5 ganger i uka. Yoghurt inneholder såkalte probiotika-bakterier, levende bakterier som er i stand til å nå tarmen i live for så å kunne påvirke den mikrobielle balansen. Slik forsterkes altså den naturlige floraen av sunne bakterier i magen og motvirker urolig mage og fordøyelsesproblemer. Se etter bakterier som har navn som begynner med lactobacillus, streptococcus og bifidobacterium. Detter er såkalte melkesyrebakterier og er naturlig tilstede i tarmen, men også i en del melkeprodukter.Yoghurt inneholder dessuten mange næringsstoffer, blant annet mangelstoffet hos mange unge: kalsium. I tillegg er yoghurt en god kilde til protein, noe som er viktig for oppbygging og vedlikehold av muskler.
 • De beste matrådene

  2. Fet fisk

  Spis det 2-3 ganger i uka, eller ta tilskudd av omega3. Fet fisk som laks, ørret, makrell, kveite og sild inneholder essensielle omega 3-fettsyrer som kroppen ikke produserer selv, som eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA). Disse syrene inngår i absolutt alle kroppens celler og celleprosesser, og er spesielt viktige for synet og hjernens aktivitet, i tillegg til at de virker forebyggende på hjerte- og karsykdommer.Mangel på DHA er satt i sammenheng med både ADHD, dysleksi, anoreksi, schizofreni og depresjoner.
 • Lær å spise variert

  3. Bønner

  Spis det 3-4 ganger i uka.Er du opptatt av å spise sunt, da må du ikke kimse av bønner. De små bønnene, spesielt soyabønner, inneholder rikelig med fiber og protein, svært lite fett og reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer og brystkreft, ifølge studier.Bønner er også generelt rike på kalsium, jern ,sink, folsyre og kalium.
 • Juks deg fibersunn
 • 4. Tomater

  Spis det 3-5 ganger i uka. Tomater inneholder stoffene lykopen og flavanoider, og helseeffektene er omfattende. Tomater i kosten motvirker prostatakreft og LDL-oksidering, og senker kolesterolet og blodtrykket. I tillegg skal grønnsaken motvirke kreft i både lungene og magen.Bare husk at det er en fordel å velge tomatjuice, kokte tomater og tomatpurre framfor ferske, ubehandlede tomater. Da blir faktisk opptaket av lykopener, som er naturens mest effektive antioksidanter, i kroppen mye høyere.Frukter som har lignende helseeeffekt er vannmelon, rød grapefrukt og røde blodappelsiner.
 • Dette spiser kosteksperten
 • 5. Melk

  Drikk melk og få i deg nok vitamin D. For selv om vitaminet finnes i både laks, makrell, tunfisk og sardiner, så er varer som er tilsatt vitaminet, som melk, den beste kilden. Margarin er også beriket med vitamin D, men er jo ikke like sunt som for eksempel ekstra lett melk. Vitamin D er helt nødvendig for at kalsiumet i kosten vår skal gjøre nytte for seg i kroppen slik at skjelettet vårt blir sterkt. I tillegg har vitamin D en rekke andre viktige oppgaver som gjør at kroppen vår fungerer optimalt.
 • Ukeplan for et sunnere liv
 • 6. Bær

  Spis det 3-4 ganger i uka. Bær som blåbær, jordbær, bringebær og tyttebær beskytter kroppen grunnet sitt høye innhold av antioksidanter som gjenoppbygger cellene og sånn sett skal virke forebyggende på en rekke kreftsykdommer, hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2. Spis dem som de er, for eksempel som et mellommåltid, ha til desserter, i kaker, som tilbehør til middagen (tyttebær), som drikke (juice og smoothies) eller på brødskiva (syltetøy eller bananer).
 • Jeanettes favorittsnacks
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer