Ferie Medisiner

Dette bør du ha med i reiseapoteket

Det er lurt å sikre seg før ferien starter.

FERIE MEDISINER: Har du husket å pakke med de viktigste tingene i reiseapoteket ditt? Foto: NTB Scanpix
FERIE MEDISINER: Har du husket å pakke med de viktigste tingene i reiseapoteket ditt? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Plager, sykdom og uhell kan komme når som helst, også på ferie. Derfor bør du pakke med deg et reiseapotek før du drar av sted.

Hvor omfattende det bør være, avhenger av hva slags ferie du skal på.

- I Europa får du tak i alt du trenger på apoteket, så da holder det med sårrens, plaster og eventuelt diaréstoppende middel, sier lege Gunnar Hasle, som driver Reiseklinikken i Oslo.

- Men når det gjelder feriediaré er det slik at den helst bare skal gå sin gang. Det er bare om du er nødt at du skal ta diaréstoppende middel. Sørg for å drikke rikelig, og spis det du har lyst på. Antibac er lurt, og den bør være med i veska, ikke ligge i reiseapoteket. Bruk den ofte, så minsker du risikoen for å bli dårlig i utgangspunktet, sier Hasle.

LES OGSÅ: Plaster eller ikke?

Sår-rens og plaster 

- Smertestillende er greit å pakke med seg. Men det viktigste er sår-rens og plaster, sier ansvarlig lege ved Sentrum Reisemedisin, Petter Thornam.

- Et infisert sår noe av det verste du kan få i utlandet. Bakteriene i andre land er generelt mye mer resistente enn her og antibiotika-resistens øker. De er kjemperesistente bare i Spania. Derfor er godt sårstell viktig. Du vil helst unngå sykehusbesøk i utlandet, for der er det mye resistente bakterier, advarer Thornam.

NB! Du bør ikke reise noe sted uten reiseforsikring. Sjekk at den dekker det området du skal til. Det kan koste deg dyrt om du trenger legehjelp eller sykehusinnleggelse og ikke har forsikringen i orden.

LES OGSÅ: Bruker du faste medisiner? Ikke dra på ferie før du har lest dette! 

Middel mot reisesyke

- Noen er plaget av reisesyke, og da er reisesyketablett kjekt, for eksempel Marzine, Peremesin og Postafenda. Disse er kvalmestillende, men må tas 1-2 timer før du skal på busstur eller båttur, ellers blir de bare liggende i magesekken, sier Hasle.

Dette bør reiseapoteket inneholde: 

Sårrens, plaster, smertestillende, dine faste medisiner, antibac og eventuelt diaréstoppende middel og reisesyketabletter er altså det minimalisten bør pakke i reiseapoteket før europaferien. Det er jo ikke all verdens. Men andre plager kan jo oppstå, og dersom du vil være godt forberedt, og slippe å bruke ferietid på å dra til apoteket, er det mye annet som godt kan pakkes i reiseapoteket. Vi har fått hjelp av Sentrum Reisemedisin med å lage en utfyllende liste:

Dette er «musts» i reiseapoteket:

Dine vanlige medisiner: Medikamenter du vanligvis tar (f.eks. p-piller, allergimedisin).

Sårvask og plaster: Ta med Klorhexidin, Pyrisept eller annen sårvask til å rense overflatiske sår. I utlandet er det andre bakterier, derfor er det viktig å rense sår du måtte få.

Smertestillende: Ibuprofen (i f. eks. Ibux) og paracetamol (i f.eks. Paracet eller Pinex) fungerer bra mot hodepine og feber. Plages du av sterke menssmerter er napronex (i Napren eller Ledox) effektivt – merk at den ikke kan brukes om du går på visse reseptmedisiner, så sjekk med legen din. Følg brukervedlegget, og pass på å ikke overdosere.

Diaréstoppende: Imodium stopper diaréen, men ikke bruk dette hvis du ikke må, for eksempel fordi du skal på båttur eller busstur. Bruk det maks i to dager. Dette er et forstoppende middel som ikke løser problemet, og dersom du har dårlig mage fordi du har spist noe, er det bedre å få bakterien ut. Må ikke brukes hvis du i tillegg har feber, eller hvis diaréen er blodig.

Disse kan du også vurdere å ta med:

 • Rehydreringsvæske: Får du langvarig diaré eller heteslag blir du dehydrert. ORS (Oral rehydration solution) tilfører viktige mineraler du mister. Spesielt viktig for barn.
 • Sårutstyr: Sterile kompresser, bandasjer og gnagsårplaster. Sportstape for å feste bandasjer. Saks for å klippe bandasjer og plaster, og pinsett for å fjerne fliser og flått.
 • Allergimedisin: Pakk med reseptfri cetrizin, et antihistamin som hjelper om du skulle bli bitt av et insekt og få en allergisk reaksjon.
 • Nesespray: Dersom du lett får bihuletrøbbel er det lurt å bruke nesespray før du skal fly. Kjekt om du blir ferieforkjølet og tett i nesen, også.
 • Termometer: Fint for å sjekke tempen om du blir dårlig. Ved høy feber bør du oppsøke lege.
 • Soppmiddel: I varme og fuktige klima er det lettere å få hudsopp. Mange kvinner får lett sopp i underlivet på badeferie. Er du blant dem, så pakk også med vaginalkapsler.
 • Myggmiddel og myggnett: Ikke la mygg og annet utyske ødelegge ferieidyllen. Et myggnett gjør at du får sove i fred for blodtørstige skapninger.
 • Kondomer: Er du singel og søkende, bør du ta med kondomer hjemmefra. Da vet du at de er helt sikre.
   

Merk at denne listen gjelder reiser i Europa. Skal du til mer spennende reisemål i for eksempel Asia eller Afrika, bør du ta kontakt med legen din og spørre om råd (gjelder spesielt om det er malaria i området du skal til).

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer