Tørre lepper:

Dette bør du se etter i en leppepomade

- At vi er inne i høysesong for forkjølelse går jo også ekstra utover leppene, sier ekspert.

BAKTERIER: Hendene kan være bakteriebomber, og det kan derfor være lurt å unngå leppepomade på krukke. FOTO: NTB Scanpix
BAKTERIER: Hendene kan være bakteriebomber, og det kan derfor være lurt å unngå leppepomade på krukke. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi er vel ikke de eneste som sliter med tørre lepper i disse dager? Flere av oss går nok til innkjøp av leppepomader for å holde leppene myke, men hva slags type bør vi velge? Det kan være lurt å holde seg unna krukkene, skal vi tro eksperter.

LES OGSÅ: Har du ALLTID tørre lepper?

Seksjonsoverlege ved Haukeland universitetssykehus, Dag Sollesnes Holsen, forklarer at hvis man «henter» krem/pommade fra krukke, kan det avsettes hudbakterier i krukken.

- Kremen i krukken er imidlertid tilsatt konserveringsmiddel som hindrer bakterievekst, så dette får liten praktisk betydning, sier han til KK.

Det samme gjelder bruk av leppepommade på stift:

- Når denne strykes over leppen, avsettes hudbakterier på stiften, men den er tilsatt konserveringsmiddel, så det blir ingen bakterievekst, sier Sollesnes Holsen, men understreker:

- Om det skulle komme med ekstra hudbakterier fra pommaden, enten den påføres fra krukke eller stift, har dette liten praktisk betydning på friske lepper, som er meget motstandsdyktige overfor vanlige forekommende bakterier.

MINERALOLJE: - Unngå leppepomade med mineraloljer. Mineraloljer vil bare gjøre leppene tørrere ved å hindre hudens egenproduksjon av barrierestoffer, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
MINERALOLJE: - Unngå leppepomade med mineraloljer. Mineraloljer vil bare gjøre leppene tørrere ved å hindre hudens egenproduksjon av barrierestoffer, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Leppepomade: Er det mulig å bli avhengig?

Ann-Kristin Stokke, som er hudterapeut og fagsjef hos hudpleieleverandøren Skintific, mener det er lurt å være forsiktig med krukker og forpakninger du kan putte fingrene ned i:

- Hendene kan være rene bakteriebomber, og leppene/munnen er jo inngangsport for potensielt mange sykdomsfremkallende mikrober. Når du putter fingrene ned i en krukke tilfører du produktet mange potensielt skadelige mikrober, sier Stokke til KK.

Hun anbefaler en risbasert mikrofoliant to ganger i uken for å få myke lepper, etterfulgt av en pleiende leppebalm basert på vegetabilske oljer, for eksempel sheasmør og sesamekstrakt.

- Unngå leppepomade med mineraloljer. Mineraloljer vil bare gjøre leppene tørrere ved å hindre hudens egenproduksjon av barrierestoffer.

LES OGSÅ: Tørre lepper? Feil leppepomade kan gjøre vondt

Derfor får du tørre lepper

Leppene tørker ofte ut på denne tiden av året. Stokke forklarer at det skyldes kulde, tørt inneklima og forkjølelse.

- Leppene (og huden for øvrig) sin naturlige barrierefunksjon utsettes for stor belastning når vi forflytter oss fra kulden ute til det varme, tørre inneklimaet. At vi er inne i høysesong for forkjølelse går jo også ekstra utover leppene, siden tett nese gjør at mesteparten av den tørre lufta vi puster inn og ut, går via munnen.

Leppene er ekstra utsatt for uttørring om vinteren på grunn av et tynnere beskyttende lag (Stratum Corneum) enn man finner ellers i huden:

- De mangler talg- og svettekjertler, samt melanin, som er vår naturlige beskyttelse mot solen. Den eneste fuktighetskilden til leppene er spyttet, som samtidig tørker ut de naturlige fettstoffene rundt leppene. Leppene blir dehydrerte, sier Stokke.

Stokke forklarer at prosessen gjerne kalles transepidermalt vanntap [TWL] ,fordi hudens fuktighet går tapt til de tørrere omgivelsene. Slik etterlates leppene bokstavelig talt uttørket, stram, og til slutt flassende og irritert.

- Dette vil i sin tur gjøre den mindre fleksibel, og små sprekker i hudbarrieren oppstår lettere. Etter kort stund uten god beskyttelse vil man i et mikroskop kunne se små sprekker. Disse sprekkene gir et stort fuktighetstap, samtidig som fremmede stoffer, for eksempel bakterier, lettere kan komme inn i huden og forårsake sensitivitet.

LES OGSÅ: Over 60 leppepomader er anmeldt. Dette er topp fem!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer