Trening:

Dette bør du se etter når du skal kjøpe trenings-bh

- Å løpe intervaller stiller helt andre krav til sports-bh enn når du for eksempel skal trene yoga, sier ekspert.

VANSKELIG: - Kvinner synes ofte det er vanskelig å finne rett størrelse, og rett sports-bh til riktig aktivitet. FOTO: NTB
VANSKELIG: - Kvinner synes ofte det er vanskelig å finne rett størrelse, og rett sports-bh til riktig aktivitet. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

«Over 90 prosent av kvinner bruker trenings-bh i feil størrelse, og får ikke den støtten de trenger.»

Det skrev Adidas på Twitter i forbindelse med deres nye sports-bh-kolleksjon. De oppgir også at 57 prosent sier at det er fordi de ikke vet hvordan en trenings-BH egentlig skal sitte.

Nå er jo dette en kampanje - men et raskt Google-søk på «Hvordan finne riktig trenings-bh», resulterer i både guider og forumspørsmål der kvinner lurer på hvordan de finner den perfekte størrelsen. «Trenings-bh med god støtte» og «trenings-bh for store bryster» virker å være populære Google-søk.

Når vi titter på nett og ser XS, S, M, L, XL og XXL, sier ikke dette oss så mye - så hvordan finner vi egentlig den perfekte trenings-bh?

Her får du god hjelp fra eksperten!

Dette er de vanlige utfordringene

- Vår erfaring er ofte at kvinner syns det er vanskelig å finne rett størrelse, og rett sports-bh til riktig aktivitet.

Det sier Lene Sandem Hasseleid, som er Nordic Retail Category Manager hos SATS, til KK.

RIKTIG SPORTS-BH: Lene Sandem Hasseleid deler sine beste tips. FOTO: SATS
RIKTIG SPORTS-BH: Lene Sandem Hasseleid deler sine beste tips. FOTO: SATS Vis mer

Først og fremst er det greit å være klar over hvorfor du ikke har vært fornøyd tidligere:

- Hvis du merker mye bevegelse fra brystene under trening, har du trolig valgt feil sports-bh. Da bør du vurdere en annen modell eller prøve en annen størrelse, forteller Hasseleid.

Støtte av brystene er viktig. Hvis du trener med en bh som gir lite støtte av brystene, er det ikke bare ubehagelig - det kan føre til plager i nakke, skuldre og hode.

- Det kan også være at man har hatt en favoritt sports-bh på et tidspunkt, men så merker man plutselig at denne ikke lenger er like god.

Husk at kroppen, og også bryststørrelsen, kan endre seg gjennom livet, og da vil også behovet og støtten kunne forandre seg.

- Så, hva er det viktig å ha i bakhodet når vi skal kjøpe en trenings-bh?

- Riktig valg av sports-bh er avhengig av mange faktorer, som blant annet størrelse på bysten, treningsform og intensitet i treningen, sier Hasseleid, og understreker at det alltid er lurt å prøve sports-bhen i butikk.

- Da kan du kjenne etter om den er behagelig på, hvordan den er i størrelsen og hvordan stoffet føles mot huden.

Forskjellig trening

Forskjellige typer aktiviteter og intensitet krever forskjellig type støtte. Det er derfor lurt å velge en sports-bh som er tilpasset din type trening.

- Å løpe intervaller stiller helt andre krav til sports-bh enn når du for eksempel skal trene yoga, sier Hasseleid, og fortsetter:

- Til yoga ønsker man kanskje en litt mer løs sports-bh men til løping er det viktig å bruke en sports-bh med godt hold og god ventilasjon.

ULIKE BEHOV: Hva slags type BH du trenger avhenger av hva du skal trene. Til yoga kan det være lurt å bruke en som sitter litt løsere. FOTO: NTB
ULIKE BEHOV: Hva slags type BH du trenger avhenger av hva du skal trene. Til yoga kan det være lurt å bruke en som sitter litt løsere. FOTO: NTB Vis mer

Her får du en pekepinn på hva du kan se etter:

  • For høyintensiv trening - som løping og crossfit - bør du ha en sports-bh som sitter stramt, gjerne brede stropper og innlegg.
  • For lavintensiv trening - som yoga - kan du velge en sports-bh som sitter litt løsere og du kan velge smalere stropper.

Slik finner du den perfekte passformen

Det frister kanskje å kjøpe en skikkelig fin BH over nett, men hvis du vil ha en som sitter perfekt, må du faktisk frem med målebåndet.

Her får du SATS' guide til hvordan du måler deg frem til riktig trenings-bh:

Dette bør du se etter når du skal kjøpe trenings-bh
  • Mål omkretsen under bysten (B), som vist på bildet. Legg målebåndet stramt rundt når du måler.
  • Bruk så tabellen under for å finne din størrelse
  • For å finne riktig cup måler du omkretsen over brystet, der du er størst (A). Så skal du trekke fra omkretsen under bysten (B) fra omkretsen over brystet (A). Om for eksempel din omkrets over brystet (A) er 90 cm, og din omkrets under brystet (B) er 75 cm så får du 15 cm. Det betyr at du skal ha en B-cup, ref. tabellen under.
  • Et godt tips for sports-bh´er med hemper er å velge en der du bruker ytterste hempe. Da har du noe å justere etter når bh´en etterhvert utvider seg litt ved bruk.
Dette bør du se etter når du skal kjøpe trenings-bh

Har du store bryster?

Hvis du har store bryster, er det ekstra lurt å sørge for at du velger riktig BH.

Vilde Sørlie Paulsen, som er personlig trener på Athletica Vulkan i Oslo, har tidligere sagt til KK at en god sports-bh er helt elementær for kvinner med store bryster.

- Dersom du har store bryster anbefaler jeg deg å se etter en sports-bh med justerbar brystrem – slik som en vanlig bh. Det er veldig greit å kunne ha mulighet til å justere reimen etter hvilken aktivitet man skal holde på med.

Da har man en sports-bh som både kan være litt løsere om man skal gjøre for eksempel yoga eller styrketrening, og litt tettere om man skal gjøre økter med mer bevegelse som for eksempel løping.

- Det er også en fordel om sports-bhen har strikk under bysten, da syns jeg at den sitter bedre samtidig som den også gir mer støtte.

Husk at med en god sports-bh skal du kunne hoppe opp og ned uten at puppene beveger seg noe særlig! Hele poenget er at den skal gi brystene god støtte. Noen kvinner må gå ned i størrelse for at bh-en skal sitte skikkelig.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer