Frokost:

Dette bør du spise til frokost for å holde deg slank

Hva spiser slanke mennesker til frokost? En undersøkelse gjort av forskere ved Cornell University viser at det kan lønne seg å starte dagen med frukt, grønnsaker og egg.

FROKOST: De norske ernæringsfysiologene er enige; frokost er kjempeviktig! Den kickstarter fordøyelsen etter en natts faste, og forebygger usunne matvalg senere på dagen. FOTO: NTB Scanpix
FROKOST: De norske ernæringsfysiologene er enige; frokost er kjempeviktig! Den kickstarter fordøyelsen etter en natts faste, og forebygger usunne matvalg senere på dagen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frokost er dagens viktigste måltid, er det mange som sier, og temaet er under evig diskusjon. Hvor viktig er egentlig frokosten, og hva burde dette måltidet inneholde? Forskningen gir litt tvetydige resultater, men mange mener frokost beskytter mot overvekt, selv om det ikke finnes noen entydige beviser.

I en undersøkelse gjort av forskere ved Cornell University i New York ser man tydelige tendenser til hva slanke mennesker spiser til frokost. 75 prosent av de undersøkte spiste en sunn og næringsrik frokost, som for halvparten av dem besto av frukt eller grønnsaker, mens en tredjedel av deltakerne i undersøkelsen startet dagen med egg. Dette skriver Dailymail.

EGG: Ifølge undersøkelsen gjort av Cornell University kan egg være en super frokost for å holde deg slank. FOTO: NTB Scanpix
EGG: Ifølge undersøkelsen gjort av Cornell University kan egg være en super frokost for å holde deg slank. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Frokost er viktig

– Vår erfaring, etter å ha hjulpet folk med å endre livsstil i over 40 år, er at frokost er viktig! For det første vil en frokost bidra til å sette kroppen og forbrenningen i gang etter nattens faste. I tillegg ser vi det at å spise frokost som regel reduserer behovet for småspising og inntak av snacks og kaloririk mat utover dagen, sier fagansvarlig for kosthold og ernæring hos Grete Roede AS, Karoline Steenbuch Lied til KK.

Autorisert klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Fimreite, som driver nettsiden ernæringsfysiolog.no, er enig med Steenbuch. Hun har erfaring med at de som sliter med overvekt ofte dropper frokosten og har problemer med å opprettholde vaner. Energibehovet bygger seg opp i løpet av dagen, og dropper man frokosten kan man ende opp med å få et raskt behov for påfyll, noe som ofte ender med at man velger rask og usunn mat. Du kan også kjenne behovet for å spise en større middag og ta dårligere matvalg utover dagen.

– Frokosten har mye å si for sult og mestringskontroll, og de som spiser frokost tar ofte sunnere matvalg utover dagen, enn de som dropper frokosten, forklarer Fimreite.

Både hun og Steenbuch mener det ikke spiller så stor rolle hva man spiser, så lenge man spiser noe.

– Noen sliter med dårlig appetitt om morgenen, så om man ikke orker kornblanding, havregrøt eller brødskiver kan man for eksempel gå for en yoghurt med litt korn, eller en frukt, sier Fimreite.

Nyere forskning viser også at de som dropper dagens første måltid, har klart høyere risiko for hjertesykdom og diabetes, sammenlignet med de som spiser frokost.

«Finnes ikke usunn mat, bare usunne mengder»

I undersøkelsen fra Cornell University kommer det også frem at de undersøkede småspiser ofte, drikker kaffe med sukker og aldri takker nei til et stykke kake.

Ernæringsfysiolog Camilla Lind mener det i utgangspunktet er best å vite at man kan spise hva som helst, og heller takke nei de gangene man ikke har lyst på eller det ikke passer. At du tar kontroll over maten, i stedet for å la maten ta kontroll over deg.

– Regelmessige måltider og mellommåltider gir deg bedre kontroll. Og det er riktig at slanke personer også unner seg kake og kaffe latte, og egentlig spiser alt de er glad i. Fordi det handler om mengder, og om balanse. Det finnes ikke usunn mat, bare usunne mengder. Å nekte seg noe fordi en skal ned i vekt eller skal være sunn er feil taktikk. Det vil bare gjøre at du fokuserer mer på det du ikke får, og det vil for mange bare redusere livskvaliteten, sier Lind.

Hun mener en god måte å kontrollere matinntaket på er å ha et innslag av grønnsaker i alle dagens måltider for en skikkelig nærings-boost, som også setter deilige farger på maten. Hun foreslår å starte dagen med en næringsrik smoothie med innblandede grønnsaker, yoghurt og nøtter, eller en brødskive med egg og avokado som gir kroppen både proteiner og vitaminer.

– La grønnsaker ta plassen til annen kaloririk mat, slik at det blir bedre balanse i måltidet. Selv om du spiser pizza eller lasagne, ha salat ved siden av og la grønnsakene fylle halve tallerken, tipser Lind.

SMOOTHIE: I følge ernæringsfysiolog Camilla Lind er det en god idé å starte dagen med en grønnsaks-smoothie for en skikkelig nærings-boost. FOTO: NTB Scanpix
SMOOTHIE: I følge ernæringsfysiolog Camilla Lind er det en god idé å starte dagen med en grønnsaks-smoothie for en skikkelig nærings-boost. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer