Bleke håret:

Dette bør du være obs på hvis du vil lysne håret med sitron

Noen bør unngå bleking av håret med sitron. Her får du frisørenes beste tips.

SITRON I HÅR: Det funker, men frisørene er skeptiske til metoden. FOTO: NTB
SITRON I HÅR: Det funker, men frisørene er skeptiske til metoden. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Sommeren er her, og kanskje en litt lysere frisyre virker fristende? Ikke alle ønsker å bruke mye penger hos frisøren, og tyr heller til andre metoder.

Kanskje har du hørt at sitronsaft kan lysne håret?

Det stemmer, og fremgangsmåten er svært enkel - men det er noen ting du bør være klar over før du tester det ut. Her får du frisørenes tanker om metoden, og deres beste råd til hvordan du tar vare på håret i prosessen.

Håret lysner om sommeren

Først og fremst - håret blekes naturlig om sommeren, så det er ikke sikkert du trenger å bruke sitronen i det hele tatt. Sol og saltvann bidrar nemlig til en lysere hårfarge i sommermånedene.

Arlene Fadnes, som er daglig leder ved Sayso Lagunen, forteller at ultrafiolett lys fra sola bleker håret - og saltvann åpner skjellaget. så sollyset lysner det enda mer. Også bading i basseng kan påvirke hårfargen - men ofte i negativ forstand. Har du lyst hår kan du ende opp med grønnskjær.

- Om du skulle badet i basseng så anbefaler jeg å sette opp håret så det ikke blir misfarget, råder Fadnes.

SITRON: Alt du trenger for å lysne håret med sitron er: Et par sitroner, varmt vann og en sprayflaske. FOTO: NTB
SITRON: Alt du trenger for å lysne håret med sitron er: Et par sitroner, varmt vann og en sprayflaske. FOTO: NTB Vis mer

Disse bør være forsiktige med sitronbleking

- Stemmer det at vi kan fremskynde denne «bleke-prosessen» ved å bruke sitronsaft i håret?

- Ja man kan det, men jeg ville ikke anbefalt det. Sitron har en sur PH-verdi og vil gjøre håret tørt og uhåndterbart. Om håret er tidligere bleket kan det hende at håret faktisk ikke tåler det heller. Du kan også ende opp med uheldige konsekvenser ved fremtidige lysningsbehandling hos frisør, sier Fadnes.

Dette bekrefter Karen Alice Bessesen, som er frisør og hårstylist ved Nikita Bergen Storsenter. Hun trekker også frem at sitronsaft og sol kan være med på å lysne håret ukontrollert og kan gi uønskede og gylne resultater i håret.

- Når en frisør lysner håret, så har de full kontroll over hvor mange tonehøyder en ønsker å lysne håret og ikke minst hva man trenger for å nøytralisere uønskede nyanser. Mens sitronsaften har ikke en bestemt lysningsgrad eller nyanse. Om man påfører sitronen ujevnt, så kan resultatet også bli ujevnt i håret, forklarer Bessesen, og legger til:

- Om håret er skadet og porøst, så kan dette ytterligere skade håret mer enn hva det allerede er.

Resultatet av sitronblekingen kan også avhenge av hvilken hårfarge du har fra før.

- Jo lysere håret er, jo mer av de gule underliggende pigmentengene har man å nøytralisere, forteller Bessesen.

Jo mørkere håret er, jo mer oransje/røde underliggende pigmenter har man å nøytralisere. De gule undertonene er enklere å korrigere enn de oransje/røde.

- Så i teorien, så er det enklere med et lysere, naturlig hår.

Jo, du kan bleke håret med sitron, men du bør være litt forsiktig, råder frisørene. FOTO: NTB
Jo, du kan bleke håret med sitron, men du bør være litt forsiktig, råder frisørene. FOTO: NTB Vis mer

Plei håret godt

Vær altså forsiktig med sitronbleking hvis du har veldig tørt og slitt hår fra før, og vær klar over at sitronen kan tørke ut håret ditt.

Men hvis du likevel ønsker å teste det ut, har frisørene gode råd til deg. Her har nemlig etterbehandlingen av håret alt å si!

- Gode protein og fuktighetsproduker kan hjelper deg å redde håret i etterkant! Protein er hårets byggekloss, så en god sjampo og balsam er et must. Bruk gjerne en god fuktighetskur mellom sjampo og balsam.

Vær forsiktig med dette

Sitron i håret er en trygg, naturlig og billig måte å lysne håret, skriver Healthline i en artikkel om temaet. Men det er noen forholdsregler det er lurt å ta.

Fordi det er en syre, er det alltid en risiko for at sitronen kan tørke ut hår og hodebunn. Unngå å ta sitronsaften i hodebunnen, da det kan skape irritasjon!

Og ikke overdriv - ta helst en tre til fire ukers pause mellom hver runde, råder Healthline.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer