Alternativ Behandling

Dette bør du vite før du prøver alternativ behandling

Kan det hjelpe eller er det bortkastede penger?

NÅLER: I Norge har vi en offentlig godkjent treårig fulltids-bachelorgrad i akupunktur, og akupunktur er nok den alternative behandlingsformen som er mest akseptert blant helsepersonell. Foto: Shutterstock / Leonardo da
NÅLER: I Norge har vi en offentlig godkjent treårig fulltids-bachelorgrad i akupunktur, og akupunktur er nok den alternative behandlingsformen som er mest akseptert blant helsepersonell. Foto: Shutterstock / Leonardo da Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når noe kalles alternativt, så er det kanskje noen som lar tankene vandre mot brennende røkelse, stearinlys og hokus pokus, men alternativ behandling kan være alt fra akupunktur, homøopati, healing, kinesiologi, naprapati, osteopati og tradisjonell kinesisk medisin til en lang rekke andre behandlingsformer. Felles for dem alle er at de ikke er en del av den offentlige eller private helsetjenesten.

Ifølge Lov om alternativ behandling, menes alternativ behandling en helserelatert behandling som utøves utenfor helse- og omsorgstjenesten, og som ikke utøves av autorisert helsepersonell.

Målet med loven er å beskytte deg som søker eller mottar alternativ behandling, samt å regulere adgangen til å utøve slik behandling. Det betyr imidlertid ikke at ingen alternativ behandling kan være til hjelp og nytte for deg.  

LES OGSÅ: Hva slags behandling er best mot pigmentflekker?

UTRADISJONELT: Helse- og omsorgsdepartementet sier til KK.no at mange av de alternative behandlingene skiller seg fra skolemedisinen på for mange måter. Foto: Shutterstock / Syda Productions
UTRADISJONELT: Helse- og omsorgsdepartementet sier til KK.no at mange av de alternative behandlingene skiller seg fra skolemedisinen på for mange måter. Foto: Shutterstock / Syda Productions Vis mer

Derfor er det ikke godkjent

Helse- og omsorgsdepartementet opplyser til KK.no at den offentlige helse- og omsorgstjenesten er basert på behandlingsformer og helsepersonellgrupper som har en «skolemedisinsk» forankring. 

Skolemedisinen bygger på vestlig naturvitenskap og et krav om at behandling eller effekt av behandling skal være dokumentert gjennom vitenskapelig forskning eller erfaringsbasert systematisert kunnskap.

Alternativ behandling bygger i stor grad på et annet teoretisk grunnlag. Mange av disse behandlingene skiller seg fra skolemedisinen både når det gjelder sykdomslære, forklaring av sykdommers årsak og behandlingsprinsipper for ulike sykdommer.

De som selv driver med slike behandlinger ønsker naturlig nok at det bør bli en del av det offentlige helsetilbudet.

LES OGSÅ: Pia (43) slet med veldig sterke menssmerter

Ønsker medikamentfrie tilbud

– Akupunktur burde være en del av det offentlige helsevesen. Akupunkturforeningen ønsker at akupunktører skal få autorisasjon som helsepersonell og har søkt om dette uten å få det, sier styreleder i Akupunkturforeningen, Magnhild Bugge, til KK.no. 

I Norge har vi en offentlig godkjent treårig fulltids-bachelorgrad i akupunktur, og dette er unikt i Europa, men i Australia og enkelte stater i USA har akupunktører godkjenning som helsepersonell.

Når det er sagt, så vil du likevel kunne finne at akupunktur allerede er et tilbud mange steder i det offentlige helsevesenet i Norge. 

– Jeg har selv jobbet på en smerteklinikk i mange år som akupunktør og sykepleier. Det er også tilbud om akupunktur på mange fødeavdelinger, forteller hun og legger til at det er viktig å kunne gi pasientene mulighet til å velge selv.

– Ofte ønsker pasientene et medikamentfritt tilbud. Det er nå et vedtak om å opprette medikamentfrie tilbud i psykiatrien i alle helseregioner. Her kan akupunktur være et meget godt tilbud.

Det er imidlertid viktig å være klar over at selv om en behandling foregår uten medikamenter eller ved hjelp av naturpreparater, så betyr ikke det automatisk at den ikke kan være skadelig. 

LES OGSÅ: Ville du latt deg massere der nede?

Jobber med kroppen som en helhet

Osteopati er en annen alternativ behandlingsform som strekker seg langt tilbake i tid, og bygger på medisinske fag som anatomi, fysiologi, sykdomslære og kroppens biomekanikk.

– Vi som osteopater jobber med muskel-skjelettsystemet og dets sammenhenger til andre kroppssystemer. En stor del av det er det fascielle systemet, altså bindevevsnettverket, forteller Tine Oppedal, osteopat D.O til KK.no.

Hun forklarer at mens leger jobber med sykdom, tyder symptomer, gir deg en diagnose og deretter en behandlingsform som enten innebærer medisiner eller kanskje en operasjon, så jobber osteopater med medisinsk friske personer som opplever smerter. 

ALTERNATIV BEHANDLING: Osteopater jobber gjerne med mennesker som opplever smerte på tross av at de er medisinsk friske. Foto: Shutterstock / Ambrophoto
ALTERNATIV BEHANDLING: Osteopater jobber gjerne med mennesker som opplever smerte på tross av at de er medisinsk friske. Foto: Shutterstock / Ambrophoto Vis mer

– Vi ser kroppen som en helhet, svært ofte er nemlig hovedproblemet ikke lokalisert til der smerten sitter. Vi må derfor finne sammenhengene i kroppen som forårsaker dette og vi behandler slike plager med hendene, forklarer hun.

Dette kan blant annet være plager som bekkensmerter hos gravide, leddplager, arrvev etter operasjoner, hodepine, fordøyelsesplager, idrettsplager, akutte leddlåsninger, korsryggsmerter, skulderproblemer og senebetennelser.

– Jeg tror osteopatien vil komme inn i det offentlige over tid, noe som blir fantastisk bra for alle de pasientene som kunne ha godt av behandlingen. Osteopati ville bidratt til at de hadde kommet seg raskere etter operasjoner og hatt en raskere rehabilitering, mener Oppedal. 

LES OGSÅ: Uvanene som gir deg ryggplager

Forskes stadig mer på alternative behandlinger

Når det gjelder behandlingsformenes effekt er kunnskapsgrunnlaget, ifølge Helse- og omsorgsdepartementet, varierende og i mange tilfeller mangelfullt vurdert i forhold til den standard man har bygget den ordinære helsetjenesten på - derfor er det også ofte vanskelig å få gjennomslag for at en behandlingform bør godkjennes i det offentlige helsevesenet.

Av alle de ulike alternative behandlingene som finnes i dag, er kanskje akupunktur det som er mest «godtatt» av helsepersonell. Dette kan henge sammen med at det er forsket veldig mye på akupunktur. 

– Akupunktur anbefales til norske leger i Nasjonale retningslinjer for lave ryggsmerter og svangerskapskvalme. De engelske retningslinjene NICA anbefaler akupunktur for lave korsryggsmerter, migrene og tensjonshodepine. Vi har 6 doktorgrader i Norge der akupunktur er hovedtema og flere er på gang, forteller Bugge.

MER KUNNSKAP: Cirka 45 prosent av legene ønsker undervisning om alternativ behandling på medisinstudiet og i sin videre- og etterutdanning, fordi mange føler de har for lite kunnskap om det. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia
MER KUNNSKAP: Cirka 45 prosent av legene ønsker undervisning om alternativ behandling på medisinstudiet og i sin videre- og etterutdanning, fordi mange føler de har for lite kunnskap om det. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia Vis mer

Hun synes også at det faktum at vi har et nasjonalt senter for forskning innen komplementær og alternativ medisin her til lands, er veldig positivt.

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM), ved Universitetet i Tromsø, har det nasjonale ansvaret for forskning på og informasjon om alternativ behandling. 

De skriver blant annet på sine nettsider at mange leger mener de har for lite kunnskap om alternative behandlingsformer, med unntak av akupunktur. Og at cirka 45 prosent av legene ønsker undervisning om alternativ behandling på medisinstudiet og i sin videre- og etterutdanning.

Oppedal har også stor tro på at det kan være nyttig, og håper på å få Osteopati inn i det offentlige etter hvert. Men hun tror det vil ta tid.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer