Intimkirurgi

Dette bør du vite før du tar intimkirurgi

Hvordan påvirker det egentlig kroppen din, og får du et bedre selvbilde?

INTIMKIRURGI: Tenk deg nøye om før du får utført plastisk kirurgi nedentil. Foto: Shutterstock / Hrecheniuk Oleksii
INTIMKIRURGI: Tenk deg nøye om før du får utført plastisk kirurgi nedentil. Foto: Shutterstock / Hrecheniuk Oleksii Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere kvinner ønsker å gjennomgå intimkirurgi for å forandre på underlivet sitt. 

Spesialist i plastikkirurgi ved Akademiklinikken, Mette Haga, er en av dem som har opplevd denne økning, og det er særlig to grunner til at kvinner søker hjelp hos henne.

– De vanligste grunnene til at kvinner kommer til oss for intimkirurgi, er for store eller for lange kjønnslepper. Noen er også plaget med for mye fett over venusberget, forteller Haga til KK.no.  

LES OGSÅ: Er «store pupper-trenden» død?

Påvirker livskvaliteten

I de mest alvorlige tilfellene er disse plagene fysiske og kan føre til gnagsår under trening eller sykling. Men for de fleste så fører det heller til psykisk ubehag, og det kan være sjenerende å gå i bikini eller stramme bukser og tights. 

– Min erfaring er at det er lettere å bli fornøyd med resultatet om man har fysiske eller psykiske plager. Ønsker man kun å fikse på underlivet, for å få det til å se litt finere ut så kan man lett henge seg opp i små detaljer man gjerne skulle hatt litt annerledes, sier Haga. 

Mange av de kvinnene som kommer til Haga har vært hos gynekolog for utredning først, men siden de er innenfor det som betraktes som normalen så får de ikke hjelp der.

– Selv om gynekologen ser på dem som normale, så kan plagene likevel oppfattes som et stort problem for disse kvinnene, forklarer hun. 

LES OGSÅ: Ville du operert deg nedentil?

Skeptisk til intimkirurgi 

Overlege ved Kvinneklinikken ved Haukland Sykehus og vitenskapelig sekretær i Norsk Gynekologisk Forening, Nils-Halvdan Morken, er bekymret over økningen av antall intimkirurgiske inngrep.

Han mener at det kun er nødvendig i tilfeller hvor kvinner har misdannelser eller skader, og han råder særlig kvinner som ennå ikke har født barn til å være forsiktige med intimkirurgi. 

– Vi vet ikke hva dette gjør med bekkenbunnens funksjon. Et inngrep på et ungt underliv som senere skal føde barn gir arrvev, og hva dette kan gjøre i forhold til rift eller skader senere vet vi ikke, sier Morken til KK.no. 

Grunnen til at det er lite kunnskap om dette, er fordi det mangler data siden disse inngrepene gjennomføres ved private klinikker.

– Siden disse klinikkene ikke rapporter inn til våre registre, så kan ikke vi gå inn å se om det har noen følger for fødsler, forklarer han. 

I tillegg synes han det er problematisk at stadig flere kvinner føler at de ser unormale ut nedentil, når det fra naturens side er store variasjoner på hvordan kvinners underliv ser ut. 

– Jeg har ikke møtt mange i løpet av min 20 år som gynekolog som har hatt behov for slike intimkirurgiske inngrep, forteller han. 

Kan påvirke sexlivet

Morken synes det er viktig at kvinner er klar over at selv om klinikkene selv fremstiller inngrepet som veldig enkelt og trygt, så er det alltid en risiko ved kirurgi. 

– Risikoene ved intimkirurgi er, som med all kirurgi, infeksjonsfaren og blødningskomplikasjoner. Arrvev i det intime området kan også påvirke seksualfunksjonen og følelsen i underlivet, og i verste fall redusere førlighet, forteller han.  

Men komplikasjoner ved intimkirurgi er veldig uvanlig, i følge Haga. 

– Verken kjønnsleppereduksjon eller fettsuging av venusberget er inngrep med høy risiko, og blødninger forekommer svært sjeldent. Man bør likevel tenke seg godt om før man tar et slik inngrep siden det ikke er reverserbart, sier hun.   

Har liten effekt på selvbilde

En av de vanligste grunnene til at kvinner ønsker å gjennomgå kosmetisk intimkirurgi er ønsket om et bedre selvbilde, men om dette er din motivasjon så kan du ende opp med å bli skuffet.

Ingela Lundin Kvalem, som er førsteamanuensis i psykologi ved Universitetet i Oslo, har nemlig gjennom sin forskning funnet ut at plastisk kirurgi ikke har særlig stor effekt på kvinners selvbilde. 

– Etter operasjon så var kvinnene fornøyd med det stedet de hadde operert, men det hadde nesten ingen effekt på selvfølelsen. Det hadde heller ingen effekt på mental helse og ingen effekt på relasjoner til andre mennesker. Så livene deres var de samme, forteller hun. 

– Etter operasjon så var kvinnene fornøyd med det stedet de hadde operert, men det hadde nesten ingen effekt på selvfølelsen.

Så om det er et bedre selvbilde du ønsker å oppnå med intimkirurgi, så kan det heller være lurt å trene selvbildet ditt før du velger å legge deg under kniven.

– Prøv å fokusere på en del av kroppen som du er fornøyd med i stedet for den delen du er misfornøyd med. Det kan også hjelpe å skrive dagbok hver dag hvor du må si noe pent om ditt eget utseende. Det krever trening, men det fungerer, forklarer Kvalem.

Men om du bestemmer deg for at intimkirurgi er løsningen på dine plager, så har Morken en oppfordring til deg.

– Selv om jeg ikke vil anbefale intimkirurgi til kvinner, så bør de som vurderer det helt klart oppsøke en gynekolog først. Det er jo dette som er vårt spesialområde og vi sitter derfor på den rette kompetansen, sier han. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer