Kjønnssykdommer:

Dette bør du vite før du tester deg for kjønnssykdommer hjemme

Kan være en god løsning for mange, men i noen tilfeller bør du heller oppsøke en lege.

UBESKYTTET SEX: Har du hatt ubeskyttet sex i sommer, gjør du lurt i å teste deg for kjønnssykdommer. Vi har hørt med ekspertene om hva vi må vite om hjemmetestene. FOTO: NTB
UBESKYTTET SEX: Har du hatt ubeskyttet sex i sommer, gjør du lurt i å teste deg for kjønnssykdommer. Vi har hørt med ekspertene om hva vi må vite om hjemmetestene. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Ikke alle liker å gå til legen med intime «problemer», og det kan skyldes flere ting. Derfor er det kanskje ikke så rart at det nå er flere aktører som tilbyr hjemmetest for kjønnssykdommer/seksuelt overførbare sykdommer, noe som gjør prosessen lettere for mange.

Men hvordan fungerer det egentlig? Og i hvilke tilfeller bør vi heller oppsøke en lege?

Har du hatt ubeskyttet sex i sommer, bør du sjekke teste deg for kjønnssykdommer.

Mariann Olsvik, som er helsesykepleier ved Sex og samfunn, forteller at de merker økt pågang av folk som vil teste seg for kjønnssykdommer etter ferier:

- Mange tester seg etter høytider og ferier, dette er perioder med mer selskapelighet og reiser. Det er flere som tester seg, og derfor blir det flere positive tester, sier Olsvik til KK.

Har man hatt ubeskyttet samleie med ny eller tilfeldig partner er det viktig å teste seg for seksuelt overførbare infeksjoner (soi), understreker hun.

- Ikke alle ønsker å gå til fastlegen for smittesjekk

Olsvik forteller at det kan være flere ulike grunner til at noen ønsker å teste seg for kjønnssykdommer hjemme.

- Det er ikke sikkert alle ønsker å gå til fastlegen sin for å få en smittesjekk. Kanskje man bor på et lite sted og fastlegen er en nabo eller kanskje også en slektning. Andre synes kanskje det er flaut eller ubehagelig å skulle oppsøke et sted der man kan ta en smittesjekk, forteller hun.

HELSESYKEPLEIER: Mariann Olsvik ved Sex og samfunn. FOTO: Privat
HELSESYKEPLEIER: Mariann Olsvik ved Sex og samfunn. FOTO: Privat Vis mer

Mange synes det er mer lettvint å sitte hjemme i stuen og bestille test hjem.

- Noen ønsker å sjekke seg for «alt» og benytter seg av hjemmetester fra tilbydere som ikke nødvendigvis sjekker om man har plager eller ikke, legger hun til.

Flere tilbydere

Så, er det noe vi bør være ekstra obs på når vi bestiller en slik test?

Olsvik understreker at hun ikke har satt seg inn i alle tilbydere av hjemmetester, hva man kan teste seg for og hvilken ordning de har med hjelp hvis man for eksempel får påvist en seksuelt overførbar infeksjon. Men på et generelt grunnlag sier hun:

- Det kan være lurt å velge fra noen som i hvert fall har en ordning der det blir sjekket om du har plager og symptomer og du får en anbefaling i forhold til de plagene du har.

Olsvik forklarer at noen firma har et spørreskjema du må ta deg gjennom, med spørsmål om plager og symptomer. Her kan du ende opp med å få en beskjed om at du bør ta kontakt med lege i stedet for å ta en test.

- Disse tilbyderne har også en ordning med hjelp til behandling dersom en test er positiv. Noe vi på Sex og samfunn tenker er bra.

Hun fortsetter:

- Andre firma selger tester uten å sjekke så nøye om en kjøper har plager. Her kan du teste for diverse seksuelt overførbare infeksjoner. Kanskje man får en positiv test, men det er ingen god ordning i forhold til oppfølging og behandling.

- Produsenter av hjemmetester har et ansvar for at man ikke tester personer som ikke skal testes. Det tilbys sjekk for infeksjoner som ikke inngår i standard testing i Norge. Vi har klare retningslinjer for hvilke infeksjoner man skal teste for og når man skal teste for disse., forklarer Olsvik.

SYMPTOMER: Noen kjønnssykdommer gir symptomer som svie ved vannlating og småblødninger. FOTO: NTB
SYMPTOMER: Noen kjønnssykdommer gir symptomer som svie ved vannlating og småblødninger. FOTO: NTB Vis mer

Når bør vi oppsøke lege?

En hjemmetest for kjønnssykdommer kan være en bra løsning for mange, men i noen tilfeller bør du oppsøke en lege.

Olsvik forklarer at dersom du har plager i form av smerter, sår, endret utflod, endret lukt fra underlivet - noe som avviker fra det som er normalt - da bør du ta kontakt med lege.

Hun forteller også at Sex og samfunn har en veldig pågang fra folk som ønsker å sjekke seg for mykoplasma.

- Vi tester ikke for mykoplasma hos personer som ikke har plager. Dette er retningslinjer fra Folkehelseinstituttet og skyldes økende problem med antibiotikaresistens, samt lite bevis på at mykoplasma er farlig når det ikke gir symptomer. Mykoplasma uten plager trenger man ikke behandle.

Pasienter med plager bør snakke med lege før eventuell test, da plagene kan skyldes noe annet enn for eksempel mykoplasma.

Sex og samfunn opplever at folk som har tatt hjemmetest for mykoplasma kommer til dem for å få behandling.

- Dette er problematisk da vi ikke har tatt testen. Vi vet ikke om testen som er tatt viser om dette dreier seg om en mykoplasma som er resistent mot den vanlige antibiotikaen man bruker for å behandle mykoplasma. En antibiotikakur kan også gi plager i form av en ev soppinfeksjon, som igjen trenger behandling, forklarer Olsvik.

Fordi mykoplasma ofte opptrer uten symptomer, kan det derfor hende at plagene du har skyldes noe annet.

- Symptomer som svie ved vannlating, kløe og svie i skjeden eller endret utflod kan være en seksuelt overførbar infeksjon, men det er ikke nødvendigvis det.

Har du slike symptomer, kan det derfor være lurest å ta sjekken hos legen i stedet for hjemme, så du er sikker på at du får riktig behandling.

Symptomer du bør være klar over

Noen kjønnssykdommer/seksuelt overførbare sykdommer (sos) gir ikke alltid symptomer, og det er ikke alltid lett å vite hva som kan være aktuelle symptomer.

Vi hører med Bente Prytz Mjølstad, som er spesialist i allmennmedisin og førsteamanuensis ph.d ved NTNU. Hvilke symptomer bør vi være obs på, og når bør vi kontakte lege?

Mjølstad forklarer at hvis det er snakk om seksuelt overførbare sykdommer (sos) som klamydia og gonoré, så kan aktuelle symptomer for kvinner være utflod, svie ved vannlating og småblødninger mellom menstruasjon. Og for menn kan symptomene være utflod fra urinrøret, svie ved vannlatning, hevelse/ infeksjon i bitestikkelen.

- Men det er viktig å være klar over at spesielt klamydia ikke alltid gir symptomer, påpeker Mjølstad.

Hun forteller at noen seksuelt overførbare sykdommer gir sår, som herpes, eller vorter – kjønnsvorter. Diagnosen stilles ved legeundersøkelse, det finnes ikke noen blodprøve for dette.

HIV, syfilis og hepatitt kan også være seksuelt overførbare sykdommer – her anbefales det å oppsøke lege hvis man har hatt ubeskyttet sex med noen som er i risikogruppen for disse sykdommene. Hiv, syfilis eller hepatitt testes ved blodprøver.

- Vi anbefaler lav terskel for å teste seg i aldersgruppen under 25 år – her anbefales å teste seg ved ubeskyttet sex (det vil si uten kondom) med ny partner eller ved symptomer.

Mjølstad forteller at legetime og test er gratis når man ønsker å teste seg for seksuelt overførbare sykdommer. Det testes nå mest med urinprøve for klamydia og gonoré hos menn - hos kvinner kan man teste urin og/eller penselprøve fra skjeden.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer