HELT NORMALT: Å ha appelsinhud er veldig vanlig. Går det an å bli kvitt den? Foto: Colourbox
HELT NORMALT: Å ha appelsinhud er veldig vanlig. Går det an å bli kvitt den? Foto: Colourbox Vis mer

Cellulitter

Dette bør du vite om cellulitter

Finn ut om du kan få dem bort ved hjelp av slanking, trening eller smøring av kremer.

Publisert
Cellulitter, eller appelsinhud, er noe rundt 85 prosent av kvinner har. Den ruglete huden dukker som regel opp på baken og baksiden av lårene.

Cellulitter er slett ikke farlig, og er bare et kosmetisk problem.

Men mange kvinner irriterer seg, og vil gjerne bli kvitt cellulittene, selv om de fleste menn ikke har noen problemer med at drømmedama har litt appelsinhud (og har de det, så er de ikke noe å samle på).

Det finnes mange råd og tips om hva du kan gjøre for å redusere problemet. Noen vil fungere, andre er bare vås. Her finner du ut «hva som er hva».

LES OGSÅ: Den beste treningen mot cellulitter

SLIK SER DET UT: Her kan du se hvordan fettcellene buler ut og skaper ruglete hud.  Foto: Wikimedia Commons
SLIK SER DET UT: Her kan du se hvordan fettcellene buler ut og skaper ruglete hud. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Derfor oppstår cellulitter

Huden vår består av tre lag: overhud, lærhud og underhud. Overhuden er det laget vi ser, altså laget med hudceller. I lærhuden sitter blodårene, nervene, svettekjertlene, talgkjertlene og hårsekkene. Underhuden består av bindevev og fettvev. Faktisk er underhuden det største fettlageret i kroppen. Her lagres også mye væske.

Det er i underhuden at cellulitter oppstår. Det skjer fordi noen av fettcellene, som holdes på plass av bindevevet, stikker ut og opp i lærhuden. Dette gir den ruglete overflaten som vi kaller cellulitter.

Disse ujevnhetene ses ikke alltid med det blotte øyet, men de fleste kvinner (altså rundt 85 prosent) vil kunne framprovosere den ruglete overflaten hvis de tar tak i låret og klemmer et felt med hud sammen. Det er dette som gjør at cellulitter kommer fram på lårene hvis vi sitter med beina i kors, for eksempel.

For mange av oss kan cellulittene sees uten at huden strekkes på denne måten. Vi har altså appelsinhud som vises permanent. (Og spesielt hvis vi står under ekle spotlyspærer - hvorfor i all verden har så mange prøverom disse?)


Hvorfor får ikke menn dem?

Menn har for det første tykkere hud enn oss, og for det andre er fettcellene i underhuden bundet sammen av bindevev som går på kryss og tvers, mens hos oss kvinner går bindevevet vertikalt.

Det er også dette som gir fettcellene mulighet til å bule ut på toppen. Urettferdig, men sånn er det altså.

Hvem får mest cellulitter?

Både slanke og mer frodige kvinner kan få synlige cellulitter, men sterkt overvektige kvinner har vanligvis mer av dem enn slanke kvinner.

Yngre kvinner har mindre cellulitter enn kvinner over 30 år. Det er fordi med alderen svekkes kollagenet i overhuden, og også bindevevet i underhuden blir mindre sterkt, og dermed er det lettere for fettcellene å bule ut slik at huden blir ruglete.

I tillegg blir vi oftest mer inaktive når vi blir eldre, og dermed lagres det mer fett i underhuden.

Utover dette er det helt individuelt hvor mye synlige cellulitter kvinner har. Det avhenger av kroppsfasong (altså hvor fettet lagres på kroppen), hudtykkelse og hvor sterkt bindevevet er.

LES OGSÅ: Syv av ti kvinner får strekkmerker

Kan du slanke dem bort?

Siden det er fettvevet i underhuden som skaper cellulittene, vil en vektreduksjon kunne hjelpe. Men det er viktig at du ikke bråslanker deg, for da klarer ikke bindevevet å henge med, og du kan oppleve at appelsinhuden blir mer synlig enn før.

Å holde bindevevet og kollagenet i toppform kan vi til en viss grad gjøre ved å spise riktig. Et sunt kosthold med mye vitaminer og mineraler hjelper til med dette. Mindre karbohydrater og sukker er også smart. Du kan prøve disse tre triksene mot cellulitter - de vil uansett gjøre deg sunnere generelt sett.

INGEN VARIG VIRKNING: Å smøre med kremer kan gi en liten effekt hvis du er ivrig og smører daglig, men vil ikke fjerne appelsinhuden permanent. Foto: Colourbox
INGEN VARIG VIRKNING: Å smøre med kremer kan gi en liten effekt hvis du er ivrig og smører daglig, men vil ikke fjerne appelsinhuden permanent. Foto: Colourbox Vis mer

Kan du trene dem bort?

Jo større muskler du har på lårene og baken, jo mindre er sjansen for at du har mye synlige cellulitter. Men som nevnt er det ganske individuelt, så selv superspreke damer kan ha synlige cellulitter.

Med andre ord er du ikke garantert en ruglefri rumpe selv om du trener mye, men appelsinhuden vil bli mindre synlig om du strammer opp og bygger mer muskler. Se hvilke øvelser som er best for å få til dette i denne artikkelen: Den beste treningen mot cellulitter

LES OGSÅ: Slik forbrenner du mer underhudsfettKan du smøre dem bort?

Det finnes en rekke kremer som lover deg en cellulittfri stuss om du bare bruker dem jevnlig. Dessverre stemmer ikke dette. Noen kremer inneholder stoffer som skal hjelpe kroppen å bryte ned fett, en prosess som kalles lipolyse.

Disse stoffene er typisk koffein, aminofylling eller L-karnitin. Problemet er at en krem har vanskelig for å trenge ned i underhuden uten at mye av effekten forsvinner. Du kan oppleve at huden blir litt glattere hvis du bruker slike kremer hver dag, men straks du slutter, vil appelsinhuden bli synlig igjen.

Andre inneholder retonoider (for eksempel Retinol A, en type A-vitamin), som skal styrke kollagenet og dermed gjøre overhuden tykkere, slik at cellulittene ikke synes så godt. Men det skal årevis med slik krembruk til før huden faktisk blir tykkere, i hvert fall i følge forskning på Retinol-A i ansiktskremer.

LES OGSÅ: Derfor bør du tannbørste huden

Kan massasje hjelpe?

Massasje vil øke blodsirkulasjonen, og stimulerer til at væskeansamlinger forsvinner. Dette kan få huden til å virke glattere rett etterpå, men vil ikke fjerne appelsinhuden permanent. Behandlingsformen endermologi skal fjerne fettdepoter, øke bindevevets tetthet og fjerne avfallsstoffer. Men det finnes lite uavhengig forskning som støtter disse påstandene.

Konklusjon

Det er vanskelig å bli kvitt cellulittene permanent. En trøst er at de aller fleste kvinner har dem, at de ikke er helsefarlige, og at menn ikke bryr seg.

Hvis du likevel ønsker å redusere appelsinhuden, er det beste du kan gjøre å spise sunt, drikke mye vann, og trene. Hvis du fokuserer på styrkeøvelser for lår og rumpe vil dette kunne gjøre områdene mer spretne, og appelsinhuden blir mindre synlig.

Les mer om cellulitter: Professor i idrettsforskning ved University of New Mexico, Dr. Len Kravitz, har i årevis jobbet med idrett og trening. På sin nettside har han skrevet en lang og utfyllende artikkel om cellulitter, som svarer på de fleste spørsmål om temaet.

Les hele artikkelen her.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer