STIV NAKKE: Sammen med blant annet hodepine og feber er nakkestivhet et symptom på hjernehinnebetennelse.  Foto: Scanpix
STIV NAKKE: Sammen med blant annet hodepine og feber er nakkestivhet et symptom på hjernehinnebetennelse. Foto: Scanpix Vis mer

Hjernehinnebetennelse

Dette bør du vite om hjernehinnebetennelse

En sjelden, men farlig sykdom.

Publisert

Det er vår og russen fyller etterhvert gatene våre. Med det blir det også hyppig advart om hjernehinnebetennelsen, og debatten rundt vaksinen har blusset opp. 

For selv om tilfellene av smittsom hjernehinnebetennelse, har gått ned, er det en sykdom det er svært viktig å ta på alvor. Sykdommen kan i verste fall være dødelig, og den krever rask behandling. Og det er ikke bare russen som er utsatt.

- Det som på folkemunne kalles smittsom hjernehinnebetennelse er en alvorlig sykdom
som skyldes meningokokkbakterier. Sykdommen kan opptre som hjernehinnebetennelse
(meningitt), blodforgiftning (sepsis), eller som en kombinasjon av
de to formene, forteller lege Karine Nordstrand i Folkehelseinstituttet. 

- Begge former er alvorlige, men blodforgiftningsformen er særlig alvorlig og kan utvikle seg dramatisk i løpet av få timer. 

Ifølge henne er dødeligheten ved smittsom hjernehinnebetennelse på omtrent ti prosent. 

LES OGSÅ: Så høy kan feberen bli

Smitter typisk i overgangsfaser

En hjernehinnebetennelse er en betennelse i de to innerste hjernehinnene, og kan forårsakes av både virus og bakterier. Mens hjernehinnebetennelse forårsaket av virus ofte ikke blir alvorlig, kan bakteriell hjernehinnebetennelse være svært alvorlig.

Den vanligste formen er hjernehinnebetennelse forårsaket av pneumokokker, som ofte følger annen infeksjon, som en ørebetennelse, forteller overlege og spesialist i infeksjonssykdommer med Haukeland Universitetssykehus, Haakon Sjursen. Denne formen for meningitt er vanligst blant eldre. 

Den formen for hjernehinnebetennelse vi gjerne assosierer med russen er altså smittsom hjernehinnebetennelse forårsaket av meningkokkbakterien. 

- Smittsom hjernehinnebetennelse smitter ofte når man kommer i nytt miljø, og møter mange nye mennesker på en gang, slik man gjør i barnehagen, og slik man gjør når man for eksempel bytter skole. Det er slik russen smittes - ved at de møter nye mennesker, deler flasker, kysser, samtidig som de drikker alkohol og roper og skriker, sier Sjursen. 

Han har forsket mye på sykdommen, blant annet under epidemien 80-tallet, og forteller at selv om de minste barna og ungdom representerer to topper, rammer sykdommen mennesker i alle aldre. 

- Da jeg undersøkte dette var den eldste 94 år. Men det er absolutt hyppigst blant barn og ungdom. 

LES OGSÅ: Disse kan være ekstra utsatt for meslinger

Viktig med rask behandling

Behandlingen av smittsom hjernehinnebetennelse, som består i intravenøs antibiotika, må settes i gang raskt etter at sykdommen er oppdaget, ifølge Sjursen, helst innen en halvtime. Sykdomsforløpet er raskt og det er derfor viktig å tilkalle hjelp straks du ser symptomene, eller om du av andre grunner er bekymret. 

- Etter 8 timer øker dødeligheten til over 50 prosent. Så det er viktig å få behandling med en gang.

Samtidig som den syke behandles er det også aktuelt å medisinere familie og venner som har vært i kontakt med vedkommende. Tabletten som gis da gjør deg ikke frisk om du allerede er smittet og blitt syk, men gis for å hindre at flere blir friske bærere av bakterien. 

De aller fleste som smittes smittes nemlig ikke av andre syke, men etter å ha vært i kontakt med friske bærere. 

LES OGSÅ: Antibiotika-tabben mange kvinner begår

Feber, hodepine og nakkestivhet

VAKSINE: Vaksinen mot hjernehinnebetennelse anbefales all ungdom mellom 16 og 19 år, og spesielt russ som skal delta aktivt i feiringen.I tillegg anbefales vaksine til personer med spesielle immunsvikttilstander og personer som mangler milt. Foto: Science Photo Library
VAKSINE: Vaksinen mot hjernehinnebetennelse anbefales all ungdom mellom 16 og 19 år, og spesielt russ som skal delta aktivt i feiringen.I tillegg anbefales vaksine til personer med spesielle immunsvikttilstander og personer som mangler milt. Foto: Science Photo Library Vis mer

Selv om det heter smittsom hjernehinnebetennelse, er de fleste tilfellene i dag enkeltstående, og årlige tilfeller har også gått betraktelig ned. 

- De siste fem årene har forekomsten blant ungdom i aldersgruppen 16-19 år ligget mellom 5 og 8 tilfeller årlig, med unntak av i 2014 da det var 2 tilfeller. Totalt ser vi omtrent 20 til 30 tilfeller av alvorlig meningokokksykdom hvert år, forteller Nordstrand. 

De vanligste symptomene på hjernehinnebetennelse er blant annet feber, hodepine og nakkestivhet. De første symptomene kan ifølge Nordstrand være diffuse og ligne symptomene ved influensa eller feber med frysninger. Du kan også bli kvalm og kaste opp, og allmenntilstanden er ofte sterkt nedsatt.

Du kan også få små blødninger i huden. Om du ser noe som ser ut som utslett kan du trykke mot det med et glass og sjekke om de blir borte. Blir de ikke det, er det hudblødninger. 

Hos de aller yngste kan sykdommen være vanskelig å oppdage. 

- Det er mye vanskeligere å se symptomene på et lite barn, fordi de ofte er mer diffuse. De blir ofte medtatte, skriker mye - ofte med høy pitch i stemmen - på grunn av det økte trykket i hjernen. De kan kaste opp, ha spastiske bevegelser i armer og bein, skjelvinger, og ved alvorlige tilfeller få kramper. 

LES OGSÅ: Nesten én av tre har dette viruset

Anbefaler vaksine

Vaksinen mot hjernehinnebetennelse anbefales all ungdom mellom 16 og 19 år, og spesielt russ som skal delta aktivt i feiringen.

- I tillegg anbefales vaksine til personer med spesielle immunsvikttilstander og personer som mangler milt. Dersom man skal reise til land med høy forekomst av meningokokksykdom bør man også vaksinere seg, samt ved pilegrimsreise til Mekka. Nok en gruppe som anbefales vaksine er menn som har sex med menn og som har tilfeldig sex eller intim kontakt med mange partnere, avslutter Nordstrand. 

LES OGSÅ: 6 sykdommer alle kvinner bør vite om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer