Livmorhalskreft

Dette bør du vite om livmorhalskreft

Unge kvinner kan også rammes.

KREFT? Livmorhalskreft er den tredje største kreftformen som rammer kvinner, men det er slett ikke bare eldre kvinner som er utsatt. Foto: Scanpix/NTB
KREFT? Livmorhalskreft er den tredje største kreftformen som rammer kvinner, men det er slett ikke bare eldre kvinner som er utsatt. Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Livmorhalskreft er den tredje største kreftformen som rammer kvinner på verdensbasis, og de fleste tilfellene skyldes smitte med Humant Papilomavirus (HPV). Det skal ikke mer enn én seksualpartner til for å bli smittet med HPV, og med mange partnere øker risikoen. Ifølge gynekolog og stipendiat ved institutt for samfunnsmedisin ved NTNU, Ingrid Baasland, finnes noen veldig få tilfeller av livmorhalskreft der man ikke har kunnet påvise HPV-viruset.

– Jeg pleier å si at HPV er en nødvendig, men ikke tilstrekkelig årsak til livmorhalskreft, har hun tidligere uttalt til KK.no.

Når det er sagt får de fleste som er smittet med HPV-viruset, verken celleforandringer eller kreft. HPV er svært smittsom og hører med til å ha et normalt seksualliv, siden kondom kun delvis beskytter mot viruset.

LES OGSÅ: Gynekologtabbene du VIRKELIG bør unngå

Kan ramme yngre kvinner

Ifølge Kreftforeningen finnes det over 100 ulike typer av HPV, men bare 12 til 14 av disse kan gi alvorlige celleforandringer som hos noen kan utvikle seg videre til kreft. 

Prosessen fra HPV-smitte til utvikling av celleforandringer og eventuelt kreft, tar hos de aller fleste mer enn 10-15 år. 

– Én til fem prosent av alle som har HPV-virusinfeksjon utvikler livmorhalskreft dersom de ikke følger opp og behandler celleforandringer. Det er en klar sammenheng mellom celleforandringer og livmorhalskreft, men de aller fleste med celleforandringer får aldri kreft. Hvilke celleforandringer som forsvinner av seg selv og hvilke som går tilbake av seg selv, vet vi ikke, forklarer Baasland.

SMITTE: Det skal ikke mer enn én seksualpartner til for å bli smittet med HPV, og med mange partnere øker risikoen. Foto: 3rd of May Productions
SMITTE: Det skal ikke mer enn én seksualpartner til for å bli smittet med HPV, og med mange partnere øker risikoen. Foto: 3rd of May Productions Vis mer

Halvparten av alle kvinner som får livmorhalskreft er under 50 år, og det er heller ikke uvanlig å være under 40. 

Likevel finnes det noen tilfeller der yngre jenter får livmorhalskreft, som den 25 år gamle norske frilansjournalisten Thea Steen har blitt et eksempel på.

– At unge kvinner under 25 år får livmorhalskreft er svært sjelden, men det forekommer, sier gynekologen.

I Norge får cirka 300 kvinner livmorhalskreft hvert år og i underkant av 100 kvinner dør av sykdommen. Ifølge Kreftregisteret er det observert en økning på rundt 30 prosent i antall tilfeller av livmorhalskreft blant kvinner under 40 år de siste årene. 

Det antas at noe av årsaken til denne økningen kan skyldes at unge kvinner er de som i minst grad møter opp for å ta celleprøve.

LES OGSÅ: Shiitake-sopp kan beskytte mot HPV-virus

Det viktigste er å ta celleprøver

De aller fleste kvinner og menn smittes av HPV én eller flere ganger i løpet livet, og mange kvinner får påvist celleforandringer én eller flere ganger.

Ofte går disse forandringene tilbake av seg selv, andre ganger ikke. Hos noen få kan celleforandringene utvikle seg videre til kreft.  

– Behandling av celleforandringer består av at man opererer bort den helt ytterste biten av livmorhalsen da det er der celleforandringene sitter. De aller fleste blir kvitt sine celleforandringer med denne behandlingen, har Baasland forklart.

Alle kvinner som er behandlet for celleforandringer, følges tett med ekstra celleprøvekontroller i noen år etter behandlingen

Symptomer på livmorhalskreft kan være blødning etter samleie, blod i utfloden og uregelmessige blødninger, men dette kan også komme av andre uskyldige årsaker. 

Celleforandringer derimot, gir oftest ingen symptomer. Du kan altså ikke vite om du har forstadier til kreft med mindre du tar en celleprøve. Dette er derfor den beste måten å forebygge livmorhalskreft på.

– Kvinner i alderen 25-69 år anbefales å ta celleprøve hvert tredje år. Noen lurer på om slike celleprøvekontroller hjelper da de har hørt om noen som har fått livmorhalskreft tross at de har tatt celleprøve, sier hun og legger til:

– Ingen tester og screeningprogram er perfekte, og man må alltid jobbe for å bedre dette. Men studier viser at risikoen for å få livmorhalskreft er lav dersom man tar celleprøver som anbefalt.  

LES OGSÅ: Den beste tiden å ta celleprøven

Anbefaler HPV-vaksinen

I tillegg til å ta jevnlige celleprøver anbefaler gynekologen også at man tar HPV-vaksinen for å beskytte seg mot å bli smittet av HPV.

I dag tilbys HPV-vaksine til alle 12-13 årige jenter som en del av vaksinasjonsprogrammet. Den beste effekten av vaksinen har man dersom den tas før jentene er seksuelt aktive, men det betyr ikke at den kun er aktuell for de yngste.

– Studier har vist at også eldre jenter og kvinner opp til 45 år får beskyttelse av HPV-vaksinen. Den har vist seg å være trygg og effektiv mot de virustypene den skal beskytte mot. Dagens HPV-vaksine kan forebygge opp til 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft, forklarer Baasland.

Men kvinner som er vaksinert må likevel ta celleprøver som anbefalt.

VOKSNE KVINNER: Det er ikke bare ungjenter som bør ta HPV-vaksinen, også voksne kvinner kan dra nytte av denne beskyttelsen. Foto: Martin Botvidsson, Scanpix
VOKSNE KVINNER: Det er ikke bare ungjenter som bør ta HPV-vaksinen, også voksne kvinner kan dra nytte av denne beskyttelsen. Foto: Martin Botvidsson, Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Voksne kvinner bør ta kreftvaksine

Vaksinen gir beskyttelse mot fire ulike typer HPV, dette er de to typene som er vanligste årsak til livmorhalskreft, samt de to typene som oftest gir kjønnsvorter.

– Dette er en forebyggende vaksine og ikke en behandlingsvaksine. Den stimulerer immunforsvaret ditt til å beskytte deg mot HPV-virus dersom du utsettes for smitte. HPV-vaksinen kan ikke kurere en pågående HPV-infeksjon eller etablerte celleforandringer, men den kan gi deg beskyttelse mot senere smitte og nye celleforandringer.

– Å forebygge med HPV vaksine og å ta celleprøve etter anbefalte retningslinjer, er det man kan gjøre for å forsøke å forebygge livmorhalskreft, avslutter Baasland.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer