Livmorhalskreft

Dette bør du vite om livmorhalskreft

Unge kvinner kan også rammes.

KREFT? Livmorhalskreft er den tredje største kreftformen som rammer kvinner, men det er slett ikke bare eldre kvinner som er utsatt. Foto: Scanpix/NTB
KREFT? Livmorhalskreft er den tredje største kreftformen som rammer kvinner, men det er slett ikke bare eldre kvinner som er utsatt. Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Livmorhalskreft er den tredje største kreftformen som rammer kvinner på verdensbasis, og de fleste tilfellene skyldes smitte med Humant Papilomavirus (HPV). Det skal ikke mer enn én seksualpartner til for å bli smittet med HPV, og med mange partnere øker risikoen. Ifølge gynekolog og stipendiat ved institutt for samfunnsmedisin ved NTNU, Ingrid Baasland, finnes noen veldig få tilfeller av livmorhalskreft der man ikke har kunnet påvise HPV-viruset.

– Jeg pleier å si at HPV er en nødvendig, men ikke tilstrekkelig årsak til livmorhalskreft, har hun tidligere uttalt til KK.no.

Når det er sagt får de fleste som er smittet med HPV-viruset, verken celleforandringer eller kreft. HPV er svært smittsom og hører med til å ha et normalt seksualliv, siden kondom kun delvis beskytter mot viruset.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer