Plukke sopp:

Dette bør du vite om sopplukking

Nå er det sopp i skogen, men vet du hvor du bør gå, hva du kan plukke, og hvordan du oppbevarer soppen?

SOPP: Kantarellen er supergod i varme høstgryter. FOTO: NTB Scanpix
SOPP: Kantarellen er supergod i varme høstgryter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Nå bugner det av sopp i skogen, men har du ikke plukket noe særlig sopp før kan det være vanskelig å vite hvor du skal starte, hva du kan plukke og hva du egentlig gjør med soppen etterpå.

Det trenger heldigvis ikke være så vanskelig, og det finnes mange fine nybegynnertriks som hjelper deg med å styre unna den farlige soppen.

Det viktigste er at du tar med fangsten på soppkontroll så du er sikker på at du ikke har plukket noe du ikke kan spise. Appen Digital soppkontroll setter deg i kontakt med en soppkontrollør som kan fortelle om soppen din er spiselig. Ellers kan du sjekke når og hvor det er soppkontroll på Soppkontroll.no.

Og det er mange gode grunner til å spise sopp.

- Sopp generelt er kalorifattig, og inneholder kostfiber og noe B-vitamin. Sopp inneholder viktige mineraler som kalium, sink, jern, og selen, i tillegg til antioksidanter, forteller Gerd Byermoen i Frukt.no.

LES OGSÅ: Sunn snacks du virkelig kan kose deg med

Skill den soppen du er usikker på fra resten

Blant de trygge norske matsoppene er matrisker, kantarell, traktkantarell, matblekksopp, fåresopp, blek piggsopp og steinsopp. Når du skal ut på sopptur bør du ha med deg en soppbok, en kurv, en kniv og en børste. Ha også med en ekstra pose eller kurv.

- Det er viktig at du har med egen papirpose til de artene du ikke vet hva er og som du skal ha med på soppkontroll, sier Lene Johansen, som er redaktør for Sopp og nyttevekster.

- Fire sopper er så giftig at når soppkontrollen finner en giftig sopp sammen med de andre, så anbefaler vi at du kvitter de med hele kurven.

LES OGSÅ: Spis maks to spiseskjeer med linfrø hver dag

God soppsesong

Så er det bare å sette i gang. Se etter sopp i skoger med mye mose.

- Der det er bærlyng er det lite sopp, så mose uten lyng, presiserer Johansen.

- Sesongen i år er veldig bra. Nå begynner det å komme en del på Sørlandet også. Når det er så varmt som det har vært – men med det regnet vi fikk mot slutten av sommeren - så pleier det blant annet å bli et veldig bra rørsopp-år. Spesielt steinsopp liker litt varme, forteller Johansen.

Det er giftig sopp i skogen, og litt å holde orden på, men heldigvis finnes det også noen enkle råd du kan følge, slik at du slipper å kaste alt igjen etter å ha vært på kontroll:

  • Snu soppen, så du kan se under hatten. Har du funnet en skivesopp, en ribbesopp, en rørsopp, en piggsopp eller en poresopp?
  • Ingen rørsopper er giftige, men noen smaker vondt. Noen av våre fineste matsopper er rørsopper. Ta dem med på soppkontroller.
  • Piggsopper med myke pigger og lyse farger på hatten (matpiggsopper) er spiselige. Piggsopp med mørk hatthud smaker ikke noe godt. Ta med de lyse, la de mørke stå.
  • Lyse poresopper som vokser på bakken er enten fåresopp eller franskbrødsopp. De har ingen forvekslingsarter.
  • Gul-oransje sopper med ribber (kantarell), eller gul-oransje sopper med gulrotfarget melk og skiver (matrisker) er trygge.
  • De giftigste soppene vi har er skivesopper. Gå forbi alle skivesopper som har brune skiver og brun hatthud (giftslørsopper og flatklokkehatt). Gå også forbi sopper som har hvite skiver og hvit hatthud (hvit fluesopp), grønn hatt (grønn fluesopp), rød hatthud (giftkremle og rød fluesopp) eller brun hatthud (flere fluesopparter).
    (Kilde: Norges sopp- og nyttevekstforbund)

LES OGSÅ: Slik renser du granateple uten søl

Slik fryser og tørker du sopp

Rens gjerne all soppen med kniv og børste mens du er i skogen, så blir det mindre arbeid etterpå. Når du kommer hjem med kurven full, kan soppen både tørkes og fryses.

Når soppen skal fryses bør den samkokes først; det vil si at du legger dem på ganske høy varme i en helt tørr panne, forklarer Johansen. Etter hvert vil du se at pannen fylles med litt væske fra soppen, og det er når den væsken er borte igjen at soppen er klar for frysing.

Å tørke sopp kan du gjøre på varmekablene hjemme. Sørg for at de er helt sprø før du legger dem bort.

- Skjær ganske tynne skiver for dersom det er litt fuktighet i dem så risikerer du å få sopp på soppen, sier Johansen.

LES OGSÅ: 5 tips som sikrer grønnsaksinntaket

Sopp skal ikke spises rå

Sopp skal som kjent aldri spises rå, og heller ikke vaskes med vann. Derfor bruker du altså heller en kniv og en børste til å rense soppen med.

- Det er riktig at sopp ikke skal spises rå, og all sopp skal gjennom en varmebehandling før bruk. De kan brukes både stekt, kokt eller i wok. Sopp er god i supper, sauser, gryteretter, omeletter og i stuinger. Bruksområdet varierer avhengig av sort, sier Byermoen.

Grunnen til at du bør være nøye med varmebehandling av soppen er at du kan få i deg farlige giftstoffer.

- Heller ikke sjampinjonger anbefales å spises rå, men varmebehandles godt og kokes eller stekes før den spises. Dette skyldes at soppen inneholder fenylhydrazinforbindelser. Mesteparten av disse forbindelsene fjernes under god varmebehandling, forklarer hun.

LIKER VARME: Spesielt rørsopp, som steinsoppen er det ekstra mye av etter en varm sommer. FOTO: NTB Scanpix
LIKER VARME: Spesielt rørsopp, som steinsoppen er det ekstra mye av etter en varm sommer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vær litt obs i områder med mye radioaktivitet

Sopp du plukker selv kan også inneholde radioaktivitet. Runhild Gjelsvik, som er forsker i Statens Strålevern forteller at hun hver sesong får mange henvendelser fra sopplukkere som er bekymret for radioaktivitet.

Radioaktivitet i sopp er imidlertid ikke noe de fleste med et normalt inntak av selvplukket sopp trenger å være spesielt bekymret for.

- Dette er forurensninger i jorden etter Tsjernobyl-ulykken i 1986. Den radioaktiviteten ligger der fortsatt, selv om noe er brutt ned ettersom tiden har gått, forklarer Gjelsvik.

Dette gjelder ikke bare soppen – det kan være radioaktivt stoff i all mat du får fra naturen, men soppen har en langt større evne til å ta opp radioaktivitet fra jorda enn planter har.

All sopp du kjøper i butikk er imidlertid kontrollert og trygg.

- Etter ulykken så har Mattilsynet laget grenseverdier for hvor mye radioaktivitet en kan ha i mat, også sopp, som selges i butikk. Grenseverdi for radioaktivt cesium i sopp er 600 Becquerel per kilo.

Men soppen du plukker selv kan altså inneholde mer radioaktivitet.

- Det kommer an på hvor du plukker og på soppart. Generelt så er det ikke noe fare, men i områder der det har vært mye radioaktivt nedfall kan man følge Mattilsynets kostholdsråd for personer som spiser store mengder rein, vilt, vill ferskvannsfisk eller selvplukket sopp og bær.

LES OGSÅ: Fisken du ikke bør spise for mye av

Forskjell i hvor mye radioaktivitet soppen tar opp

Fylkene i Norge som ble hardest rammet av Tsjernobyl-ulykken er spesielt Nordland, Trøndelag, Oppland og Hedmark.

Plukker du mye sopp her, kan det være lurt å være litt obs.

- Det gjelder å vite hvor du plukker. Om du plukker i områdene med mest nedfall så kan du for eksempel unngå å spise store mengder med rimsopp, som vi vet er en versting når det gjelder radioaktivitet, sier Gjelsvik.

Rimsopp, blek piggsopp og brun kamfluesopp er blant de som tar opp mye forurensning fra jorden. Arter som steinsopp, skjeggriske, brunskrubb, gulrød kremle og granmatriske kan ta opp en del, mens rødskubb, fåresopp og kantarell tar opp lite radioaktivitet.

Kostholdsrådene fra Mattilsynet sier at du ikke skal spise mat med mer enn 20 000 becquerel fra én kilo vare, og at du i løpet av et år ikke skal ha mer enn 80 000 becquerel til sammen. For gravide, ammende og små barn halveres denne grensen, slik at du skal ha maksimum 40 000 becquerel.

Med mindre du spiser svært mye sopp, og bor i områdene der det er mest radioaktivitet, er dette imidlertid sjeldent et problem og stort sett ligger nivået på godt under 5 000 becquerel per kilo sopp.

Du kan lese mer om radioaktivitet i sopp på nettsidene til Statens strålevern og på Miljøstatus.no.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke spise svidd grillmat

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer