Plukke sopp:

Dette bør du vite om sopplukking

Nå er det sopp i skogen, men vet du hvor du bør gå, hva du kan plukke, og hvordan du oppbevarer soppen?

SOPP: Kantarellen er supergod i varme høstgryter. FOTO: NTB Scanpix
SOPP: Kantarellen er supergod i varme høstgryter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Nå bugner det av sopp i skogen, men har du ikke plukket noe særlig sopp før kan det være vanskelig å vite hvor du skal starte, hva du kan plukke og hva du egentlig gjør med soppen etterpå.

Det trenger heldigvis ikke være så vanskelig, og det finnes mange fine nybegynnertriks som hjelper deg med å styre unna den farlige soppen.

Det viktigste er at du tar med fangsten på soppkontroll så du er sikker på at du ikke har plukket noe du ikke kan spise. Appen Digital soppkontroll setter deg i kontakt med en soppkontrollør som kan fortelle om soppen din er spiselig. Ellers kan du sjekke når og hvor det er soppkontroll på Soppkontroll.no.

Og det er mange gode grunner til å spise sopp.

- Sopp generelt er kalorifattig, og inneholder kostfiber og noe B-vitamin. Sopp inneholder viktige mineraler som kalium, sink, jern, og selen, i tillegg til antioksidanter, forteller Gerd Byermoen i Frukt.no.

LES OGSÅ: Sunn snacks du virkelig kan kose deg med

Skill den soppen du er usikker på fra resten

Blant de trygge norske matsoppene er matrisker, kantarell, traktkantarell, matblekksopp, fåresopp, blek piggsopp og steinsopp. Når du skal ut på sopptur bør du ha med deg en soppbok, en kurv, en kniv og en børste. Ha også med en ekstra pose eller kurv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.