Ned i vekt:

Dette enkle trikset kan hjelpe deg ned i vekt

Flere studier viser at det kan være sammenheng.

NED I VEKT: Bare det å sette ned tempoet når vi spiser kan redusere risikoen for overvekt. FOTO: NTB Scanpix
NED I VEKT: Bare det å sette ned tempoet når vi spiser kan redusere risikoen for overvekt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Er du en som sluker maten? Da er du helt sikkert ikke alene, for det er faktisk ikke usannsynlig at vi spiser fortere enn før. Det er imidlertid ikke sikkert det er så lurt, og flere eksperter har rådet oss til å ta oss god tid med maten - både for fordøyelsens skyld, og for metthetsfølelsen.

Nå viser også japanske forskere at det er fort gjort å spise mer når vi spiser i et høyt tempo. De har gjennom en observasjonsstudie, som nå er publisert i British Journal of Medicine, funnet ut at det å spise sakte reduserer risikoen for overvekt.

60 000 diabetespasienter var med i studien som gikk over fem år. Deltakerne ble spurt om ting som hvor fort de spise, når de spiste middag, om de småspiste på kveldstid, om de spiste frokost, samt at de ble spurt om alkoholkonsum, søvnvaner og røyking.

Forskerne bet seg altså spesielt merke i at de som oppga å spise sakte, også var slankere enn de andre deltakerne.

LES OGSÅ: Kan du trene deg ned i vekt?

Flere studier peker på at spisetempo er viktig

- Studien undersøkte spisevanene til 60 000 personer med diabetes, og fant en dose-respons sammenheng mellom spisetempo og forekomst av overvekt. Jo saktere man spiste, jo mindre overvektig var man, forklarer Vegard Lysne, som er klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer