Ned i vekt:

Dette enkle trikset kan hjelpe deg ned i vekt

Flere studier viser at det kan være sammenheng.

NED I VEKT: Bare det å sette ned tempoet når vi spiser kan redusere risikoen for overvekt. FOTO: NTB Scanpix
NED I VEKT: Bare det å sette ned tempoet når vi spiser kan redusere risikoen for overvekt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Er du en som sluker maten? Da er du helt sikkert ikke alene, for det er faktisk ikke usannsynlig at vi spiser fortere enn før. Det er imidlertid ikke sikkert det er så lurt, og flere eksperter har rådet oss til å ta oss god tid med maten - både for fordøyelsens skyld, og for metthetsfølelsen.

Nå viser også japanske forskere at det er fort gjort å spise mer når vi spiser i et høyt tempo. De har gjennom en observasjonsstudie, som nå er publisert i British Journal of Medicine, funnet ut at det å spise sakte reduserer risikoen for overvekt.

60 000 diabetespasienter var med i studien som gikk over fem år. Deltakerne ble spurt om ting som hvor fort de spise, når de spiste middag, om de småspiste på kveldstid, om de spiste frokost, samt at de ble spurt om alkoholkonsum, søvnvaner og røyking.

Forskerne bet seg altså spesielt merke i at de som oppga å spise sakte, også var slankere enn de andre deltakerne.

LES OGSÅ: Kan du trene deg ned i vekt?

Flere studier peker på at spisetempo er viktig

- Studien undersøkte spisevanene til 60 000 personer med diabetes, og fant en dose-respons sammenheng mellom spisetempo og forekomst av overvekt. Jo saktere man spiste, jo mindre overvektig var man, forklarer Vegard Lysne, som er klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen.

Han påpeker at studien er en observasjonsstudie som ikke kan vise sikkert årsaken til at det er en sammenheng - altså om spisetempoet øker risikoen for overvekt eller om overvekt øker spisetempoet vårt.

- Men med utgangspunkt i det vi vet om sult og metthet er det sannsynlig at det å spise saktere gjør at vi fortere blir mett, og dermed spiser mindre enn vi ville gjort om vi «kastet i oss» maten, fortsette Lysne.

Han viser også til to tidligere studier som viser mye av det samme. Nederlandske forskere viste også i 2016 at de som rapporterte å spise fort hadde høyere BMI enn de som rapporterte å spise sakte. I 2013 kom en studie som viste en dobbelt så høy risiko for diabetes type 2 hos de som spiste fort.

- Det er gode grunner til å senke spisetempoet. Det å tygge maten godt gjør at maten lettere fordøyes, og kanskje vil det også bidra til å forebygge overvekt og diabetes, sier Lysne.

LES OGSÅ: Ny undersøkelse: Dette bør du spise til frokost for å holde deg slank

SPISER FORTERE: Det er også gjort noen undersøkelser som viser at vi bruker mindre tid på å tygge maten enn før. FOTO: NTB Scanpix
SPISER FORTERE: Det er også gjort noen undersøkelser som viser at vi bruker mindre tid på å tygge maten enn før. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Ønsker du å gå opp i vekt?

Tar tid før vi blir mette

Karoline Steenbuch Lied i fagansvarlig for kosthold og ernæring i Grete Roede AS, forteller at de alltid råder kursdeltakere til å være obs på tempoet man spiser i.

- Studien i BMJ er ikke den første som ser en sammenheng mellom spisetempo og hvor mye vi spiser, fedme og overvekt, og mange hevder at å spise saktere fører til at man spiser mindre, og at man da ikke legger på seg, sier hun og legger til:

- Mekanismene for hvorfor det er sånn er ikke helt klare. Men man snakker om at spisetempo kan påvirke utskillelsen av metthetshormoner. Videre sier man jo det at det tar 20 minutter før hjernen får beskjed fra magen til at den er mett. Noen mener at når man spiser saktere, holdes maten lenger i munnen, og en sånn eksponering av smak kan føre til at man spiser mindre.

Og ifølge Steenbuch Lied er det sannsynlig at vi i dag spiser fortere enn det vi gjorde før – takket være mye myk og lettspist ferdigmat. Hun råder til å sørge for å tygge maten godt.

- Et tips for å spise saktere er å velge rene råvarer, og passe på å tygge maten godt nok. Forskning har vist at amerikanere «i gamle dager» pleide å tygge maten 25 ganger før de svelget den. Mens i dag tygges det bare 10 ganger.

LES OGSÅ: Dette er helt avgjørende om du skal ned i vekt

LES OGSÅ: 6 enkle tips som sikrer en sunn vektnedgang

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer