HPV-VAKSINE: Mange av oss har allerede blitt smittet av HPV-viruset. FOTO: NTB Scanpix
HPV-VAKSINE: Mange av oss har allerede blitt smittet av HPV-viruset. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

HPV-vaksine:

Dette er årsaken til at HPV-vaksinen kun er gratis for kvinner født etter 1991

Alle kan ta HPV-vaksinen, men det koster en del dersom du er født før 1991.

Publisert

HPV er en forkortelse for Humant Papillomavirus, som det finnes over 100 forskjellige typer av, ifølge Kreftforeningen. HPV-infeksjonen smitter ved seksuell omgang, og omtrent 70 prosent av oss blir smittet i løpet av livet.

- HPV er et virus som sitter på hud eller i slimhinner, og de typene HPV-som kan føre til kreft sitter på slimhinner. Det smitter ved direkte kontakt, altså seksuell eller intimkontakt, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Margrethe Greve-Isdahl til KK.no.

Hun forklarer at HPV er veldig vanlig og smitter lett. Hun trekker frem en norsk studie som har vist at 15 - 20 prosent av jenter i 17-årsalderen og 45 prosent av jenter i 21-årsalderen var smittet med HPV:

-Dette var blant årskull av jenter som ikke hadde fått HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet. Kondom gir bare delvis beskyttelse mot HPV, da viruset kan befinne seg på slimhinner utenfor det området kondomen dekker, sier hun.

LES OGSÅ: Disse bivirkningene kan du få av HPV-vaksinen

Beskytter kun mot fremtidig smitte

Det har det siste året vært mye fokus på HPV-vaksinen som tilbys kvinner født etter 1991.

- Norske jenter har fått tilbud om HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet, på 7.klassetrinn, siden 2009. Vaksinen har best effekt om den gis før seksuell debut.

- Studier har vist at den også gir beskyttelse om man tar den etter seksuell debut. Dette er bakgrunnen for at unge kvinner født i 1991 eller senere nå har fått tilbud om gratis vaksine det siste året.

Fra høsten 2018 vil sannsynligvis også gutter få tilbud om HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet, fordi nyere kunnskap har vist at de også kan utvikle kreft som skyldes HPV, forklarer overlegen.

KONDOM IKKE SÅ EFFEKTIVT: Kondom gir bare delvis beskyttelse mot HPV. FOTO: NTB Scanpix
KONDOM IKKE SÅ EFFEKTIVT: Kondom gir bare delvis beskyttelse mot HPV. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- HPV-vaksinen kan kun kan beskytte mot fremtidig smitte

Greve-Isdahl sier at det er vanskelig å gi anbefalinger om vaksinen til kvinner i eldre aldersgrupper. Det er fordi man oftest allerede har vært utsatt for HPV-smitte og at det er stor forskjell i livssituasjon.

- HPV-vaksinen kan kun kan beskytte mot fremtidig smitte, og ikke har effekt på det personen allerede kan ha vært utsatt for, og derfor er det et poeng å få vaksinen så tidlig som mulig, sier hun, men understreker at det kan fortsatt være nyttig, spesielt om man ikke har fast partner.

De som ikke inngår i gratisprogrammet for HPV-vaksine, må ta kontakt med sin fastlege for å få resept på vaksine, og vaksinen kan settes på legekontoret.

- Det behøves 3 doser vaksine for å få full effekt, og bør helst tas i løpet av 6-12 måneder. Det koster cirka 3500 - 4000 kroner for alle vaksinedosene. I tillegg kommer konsultasjonstakst hos lege.

Dette fører HPV-infeksjon til hvert år i Norge:

  • Omtrent 10 000 kvinner får diagnosen lette celleforandringer.
  • Rundt 3000 kvinner får alvorlige celleforandringer og må fjerne en del av livmorhalsen, noe som øker risiko for tidlig fødsel og senaborter.
  • Drøyt 300 kvinner får livmorhalskreft.
  • Rundt 300 tilfeller av andre kreftformer hos både menn og kvinner.
  • Omtrent 70 kvinner dør av livmorhalskreft.
  • I tillegg fører HPV til at 1 av 10 norske kvinner får kjønnsvorter før 45-års alderen.

Kilde: Kreftforeningen

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer