HPV-vaksine:

Dette er årsaken til at HPV-vaksinen kun er gratis for kvinner født etter 1991

Alle kan ta HPV-vaksinen, men det koster en del dersom du er født før 1991.

HPV-VAKSINE: Mange av oss har allerede blitt smittet av HPV-viruset. FOTO: NTB Scanpix
HPV-VAKSINE: Mange av oss har allerede blitt smittet av HPV-viruset. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

HPV er en forkortelse for Humant Papillomavirus, som det finnes over 100 forskjellige typer av, ifølge Kreftforeningen. HPV-infeksjonen smitter ved seksuell omgang, og omtrent 70 prosent av oss blir smittet i løpet av livet.

- HPV er et virus som sitter på hud eller i slimhinner, og de typene HPV-som kan føre til kreft sitter på slimhinner. Det smitter ved direkte kontakt, altså seksuell eller intimkontakt, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Margrethe Greve-Isdahl til KK.no.

Hun forklarer at HPV er veldig vanlig og smitter lett. Hun trekker frem en norsk studie som har vist at 15 - 20 prosent av jenter i 17-årsalderen og 45 prosent av jenter i 21-årsalderen var smittet med HPV:

-Dette var blant årskull av jenter som ikke hadde fått HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet. Kondom gir bare delvis beskyttelse mot HPV, da viruset kan befinne seg på slimhinner utenfor det området kondomen dekker, sier hun.

LES OGSÅ: Disse bivirkningene kan du få av HPV-vaksinen

Beskytter kun mot fremtidig smitte

Det har det siste året vært mye fokus på HPV-vaksinen som tilbys kvinner født etter 1991.

- Norske jenter har fått tilbud om HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet, på 7.klassetrinn, siden 2009. Vaksinen har best effekt om den gis før seksuell debut.

- Studier har vist at den også gir beskyttelse om man tar den etter seksuell debut. Dette er bakgrunnen for at unge kvinner født i 1991 eller senere nå har fått tilbud om gratis vaksine det siste året.

Fra høsten 2018 vil sannsynligvis også gutter få tilbud om HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet, fordi nyere kunnskap har vist at de også kan utvikle kreft som skyldes HPV, forklarer overlegen.

KONDOM IKKE SÅ EFFEKTIVT: Kondom gir bare delvis beskyttelse mot HPV. FOTO: NTB Scanpix
KONDOM IKKE SÅ EFFEKTIVT: Kondom gir bare delvis beskyttelse mot HPV. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- HPV-vaksinen kan kun kan beskytte mot fremtidig smitte

Greve-Isdahl sier at det er vanskelig å gi anbefalinger om vaksinen til kvinner i eldre aldersgrupper. Det er fordi man oftest allerede har vært utsatt for HPV-smitte og at det er stor forskjell i livssituasjon.

- HPV-vaksinen kan kun kan beskytte mot fremtidig smitte, og ikke har effekt på det personen allerede kan ha vært utsatt for, og derfor er det et poeng å få vaksinen så tidlig som mulig, sier hun, men understreker at det kan fortsatt være nyttig, spesielt om man ikke har fast partner.

De som ikke inngår i gratisprogrammet for HPV-vaksine, må ta kontakt med sin fastlege for å få resept på vaksine, og vaksinen kan settes på legekontoret.

- Det behøves 3 doser vaksine for å få full effekt, og bør helst tas i løpet av 6-12 måneder. Det koster cirka 3500 - 4000 kroner for alle vaksinedosene. I tillegg kommer konsultasjonstakst hos lege.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer