Skrelle egg

Dette er avgjørende for hvor lett egget er å skrelle

Hvorfor er det egentlig så vanskelig å skrelle enkelte egg? Ekspertene har gitt oss svaret.

SKRELLE EGG: En bedre frokost inneholder ofte egg - særlig her til lands. Nordmenn inntar i snitt over 200 egg per person i året. FOTO: NTB
SKRELLE EGG: En bedre frokost inneholder ofte egg - særlig her til lands. Nordmenn inntar i snitt over 200 egg per person i året. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er dekket på til en deilig helgefrokost med familien, eggene er kokt og store og små er klare for å innta et måltid som gir en god start på dagen. Eggene skal skrelles, men du blir sittende og pirke av hver minste lille bit av skallet, og idyllen slår sprekker. Hvorfor er det så vanskelig å skrelle enkelte egg?

Egg inneholder mange av de nødvendige næringsstoffene kroppen vår trenger, og kan rett og slett kalles en vitaminkapsel. Egg regnes som et viktig tilskudd i kosten fordi det er fullt av vitaminer og mineraler kroppen vår er avhengig av.

IRRITERENDE? Frokostidyllen kan fort snus på hodet når egget skal skrelles og skallet ikke vil skilles fra egget. FOTO: NTB
IRRITERENDE? Frokostidyllen kan fort snus på hodet når egget skal skrelles og skallet ikke vil skilles fra egget. FOTO: NTB Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Vi er glad i egg her til lands. Ifølge tall fra SSB har vi et gjennomsnittlig årlig inntak på 211 egg per person. Med det er det mange som nyter egg til frokosten – enten det er eggerøre, omelett, stekt eller kokt.

Sistnevnte kan dog være en vrien nøtt dersom du ikke vet hvordan du skal håndtere egget etter at det er ferdig kokt.

Det kan ødelegge frokostidyllen.

Eggets alder er avgjørende

KK har tidligere skrevet om at det lønner seg å ikke bruke de ferskeste eggene når de skal kokes. Det kan gjøre at skallet sitter bedre og er vanskeligere å løsrive. Det bekrefter kokk Charlotte Mohn Gaustad (43) overfor KK.

– Ferske egg er litt mer utfordrende med tanke på at skallet sitter bedre. Litt eldre egg er altså lettere å skrelle, og de vil ikke gi deg disse kratrene, sier Mohn Gaustad.

HUSMORSKOLE: Charlotte Mohn Gaustad har kokkelert på ulike tv-programmer gjennom årene, og i dag driver hun blant annet Charlottes husmorsskole med sunn, god og hjemmelaget mat i fokus. FOTO: Skjermdump Instagram // @charlotteshusmorskole
HUSMORSKOLE: Charlotte Mohn Gaustad har kokkelert på ulike tv-programmer gjennom årene, og i dag driver hun blant annet Charlottes husmorsskole med sunn, god og hjemmelaget mat i fokus. FOTO: Skjermdump Instagram // @charlotteshusmorskole Vis mer

Derfor er eggets alder avgjørende for skrelleprosessen. Mohn Gaustad legger til at egg holder seg spiselige en god stund etter det datostemplingen indikerer.

– Egg holder seg kjempelenge, så det er ingen fare å ha de i kjøleskapet i lang tid. Da slipper du i hvert fall unna dette problemet!

Rask nedkjøling er et godt tips

Det er særlig ett triks du bør kunne for å unngå at skallet deler seg opp i småbiter og etterlater seg store krater når du først får dem av. Det anbefales å kjøle ned eggene i kaldt vann så fort koketiden er over. Det skal gjøre at laget mellom selvet egget og skallet løser seg fra eggehviten.

– Mange har god erfaring med å kjøle ned egget etter koking. Hvis jeg koker en del egg for å ha de skrelte, legger jeg de i kaldt vann og skreller de nede i vannet. Det fungerer bra. Men igjen, er eggene veldig ferske hjelper det fortsatt ikke så bra, sier hun Mohn Gaustad.

BÅTER: For mange hører kokt egg med til tomatsuppen. FOTO: NTB
BÅTER: For mange hører kokt egg med til tomatsuppen. FOTO: NTB Vis mer

Hvorfor det er sånn, har hun ikke noe godt svar på, men sannsynligvis har det noe å gjøre med at temperaturen endres, informerer hun.

Eddik i kokevannet – hjelper det?

Hun har også enda et tips til de som er mest ivrig på å komme frem til en løsning som kan funke uavhengig av eggets alder og rask nedkjøling.

– Noen har også i litt eddik i kokevannet og påstår at det hjelper. Men igjen vet jeg ikke helt hva som påvirkes her. Jeg har ikke prøvd det selv, sier hun.

Noe å teste ut før helgefrokosten serveres? Nå har du i hvert fall noen triks på lur neste gang du skal koke egg!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer