Junkfood:

Dette er de 10 matvarene du blir mest avhengig av

Ja, du gjettet riktig. Spinat er ikke på lista.

JUNKFOOD: Nei, det er ikke noe du innbiller deg. Du blir faktisk mer avhengig av junkfood, enn du blir av sunn mat. FOTO: NTB Scanpix
JUNKFOOD: Nei, det er ikke noe du innbiller deg. Du blir faktisk mer avhengig av junkfood, enn du blir av sunn mat. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De fleste kan kjenne seg igjen i situasjonen. Du har sagt til deg selv at det holder med ett stykke pizza, eller en liten rute med sjokolade, men før du vet ordet av det sitter du der med en hel pizza i magen, og den store melkesjokoladen er borte.

Trøsten er heldigvis at du ikke er alene. Undersøkelser viser nemlig at det er enkelte typer mat som er mer avhengighetsskapende enn andre, og ikke overraskende er de fleste matvarene som scorer høyt på avhengighetsskalaen som regel stappet med både sukker og fett.

LES OGSÅ: Derfor elsker vi snacks som er søtt, salt og fett

Kan sammenlignes med dop

Forskere fra Colorado State University mener de har beviser for at tungt prosessert mat har større sannsynlighet for å skape avhengighet, enn mer naturlige alternativer.

De gikk faktisk så langt som å sammenligne avhengigheten man får til prosessert mat med den avhengigheten man får til rusmidler, ettersom begge deler gjerne konsumeres i høye doser, og konsumeres raskt.

I undersøkelsen sammenlignet de 35 forskjellige matvarer, og det er kanskje ikke sjokkerende for de fleste at brokkoli ikke ble en av verstingene.

Listen over de 10 mest avhengighetsskapende matvarene ser slik ut:

 1. Pizza
 2. Sjokolade
 3. Potetgull
 4. Kjeks
 5. Iskrem
 6. Pommes Frites
 7. Cheeseburger
 8. Sukkerholdig brus
 9. Kake
 10. Ost

Rask effekt

De fleste matvarene på lista har et høyt innhold av både sukker og fett, og kommer derfor til å gi deg høyere blodsukker ganske raskt. Ost er den eneste naturlige matvaren på listen, tett etterfulgt av bacon, som havnet på en 11. plass.

På den motsatte enden av skalaen, i kategorien matvarer som gir minst mulig avhengighet, finner vi naturlige matvarer som laks og fullkornsris. Den minst ahengighetsskapende matvaren av dem alle, var agurk.

Listen de kom frem til over de minst avhengighetsskapende matvarene ser slik ut:

 1. Agurk
 2. Gulrot
 3. Bønner
 4. Eple
 5. Fullkornsris
 6. Brokkoli
 7. Banan
 8. Laks
 9. Mais uten salt og smør
 10. Jordbær

Det kan med andre ord være lurt å kutte ut pizzaen helt om du er på en diett, fremfor å bare spise noen få stykker. Det viser seg nemlig at det er mye vanskeligere å begrense seg under slike måltider, sammenlignet med et måltid basert på fisk på grønnsaker.

LES OGSÅ: Hva er egentlig forskjellen på brun og hvit sjokolade?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer