Mareritt

Dette er de 10 vanligste marerittene

Forteller drømmene noe om oss, eller er det bare helt tilfeldig hva som dukker opp i hjernen når vi sover?

MARERITT: Selv om mareritt kan føles både skremmende og absurde er det helt normalt å ha slike drømmer iblant. FOTO: NTB
MARERITT: Selv om mareritt kan føles både skremmende og absurde er det helt normalt å ha slike drømmer iblant. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Kaldsvettende, og med pulsen dunkende i brystet bråvåkner du i senga, etterfulgt av den befriende følelsen av det heldigvis bare var en vond drøm! Men hva i all verden var det du drømte? Og forteller drømmene noe om oss, eller er det bare helt tilfeldig hva som dukker opp i hjernen når vi sover?

Mareritt anses som normalt, med mindre de forstyrrer søvnmønsteret vårt, eller hindrer den psykososiale utviklingen. Maretitt i voksen alder blir ofte forbundet med angst og stress, eller andre psykiske plager, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Det framholdes at inntak av alkohol, koffein, tobakk og det å spise sent på kvelden, kan øke sjansen for mareritt, men også at perioder med store påkjenninger og stress påvirker.

Ståle Pallesen er professor ved Universitetet i Bergen, og en av Norges fremste søvnspesialister. Han har tidligere uttalt til KK at drømmene våre foregår under hele søvnfasen, men at det er under REM-søvnen vi har de mest visuelle drømmene og de vi husker best, deriblant mareritt.

- Det er en klar forbindelse mellom våken aktivitet og innholdet i drømmene våre. Vi drømmer sjelden om ting som er helt irrelevante, sier Pallesen, og framholder samtidig at direkte tolkninger er vanskelig, ettersom hjernen vår setter sammen ulike fragmenter av informasjon og bearbeider dem om natten.

Og selv om følelsen av at mareritt er rare og helt absurde, og at andre umulig kan ha drømt noe lignende noensinne er det en del mareritt som går igjen blant flere av oss.

Ifølge en britisk undersøkelse foretatt av en madrass-produsent som har kikket på de mest googlede marerittene i Storbritannia siste året, er disse mest utbredt:

1. Å miste tenner

Psykologen Lee Chambers sier til avisen Daily Mail som gjengir resultatene fra undersøkelsen, at denne typen drøm kan handle om stress, eller være en drøm som kommer igjen om du er i en sorgprossess, under et stort press, eller står overfor en livsendrende beslutning, i en periode der din egen helse kan ha blitt satt til side.

Marerittet om å miste tenner, eller at tennene forskyver seg er løse eller lignende, er den mest googlede drømmen verden over.

Ifølge den danske psykologen, drømmeforskeren og foredragsholderen Michael R. Olsen betyr det også at tolkningen av dette temaet blir bred.

- Man kan godt si noe om hva en slik drøm kan bety, men aldri med sikkerhet. Det vil alltid være individuelt, har han tidligere uttalt til KK.

På sin blogg Michaelrohde.dk framholder han at tannfellingsdrømmer kan handle om overgangsfaser man står i det våkne livet.

- Drømmene avspeiler det som skjer i drømmerens liv og derfor vil drømmene på denne måten variere ettersom hvor vi er i livet. Tanndrømmer ses bestemt i voksenlivet, sier psykologen.

2. Du blir skutt

Chambers mener drømmen kan være et tegn på utrygghet. Blir du skutt bakfra kan det innebære at du kjenner deg sveket eller forrådt. Blir du skutt av noen du kjenner, kanskje du har noe uoppgjort eller usnakket med noen?

3. Du ser spøkelser

Spøkelser symboliserer ofte noe utydelig og skremmende, og i den våkne tilværelsen kan det være at du er på vei til å starte noe stort i livet ditt. Spøkelsene kan også være et tegn på du er redd for å dø, eller at du kjenner på en skyldfølelse for å ha behandlet noen dårlig. Er spøkelset noen du kjenner? Det kan ifølge Chambers handle om at det er en person du ikke er «ferdig med», en nylig avdødd person du sørger over, eller en som har forsvunnet ut av livet ditt på andre måter.

4. Du blir jaget

Dette kan være et tegn på at du kjenner frustrasjon eller har møtt et hinder på veien mot et mål du vil nå. Ekspertene framholder at du bør forsøke å fokusere på hvem eller hva som jager deg. Et dyr kan bety at du har et instinkt det er vanskelig å holde tilbake. Et monster kan handle om at du har problemer med å mestre en bestemt ferdighet.

5. Du er omringet av flammer

Drømmer og ild anses å speile sterke følelser som begjær, sinne eller hat. Om du ikke blir redd for flammene, kan ilden symbolisere egen styrke og personlige utvikling. Blir du brent kan det handle om følelser av sinne og hat som du strever med i våken tilstand, eller underbevisstheten som forsøker å advare deg mot noe som er farlig eller destruktivt.

6. Du drukner

Kan være et tegn på at du er i en situasjon du ikke har kontroll over, der du holder på å miste deg selv. Å ha hodet under vann kan handle om at du føler deg overveldet, at du er i en situasjon du ikke føler du klarer å håndtere.

7. Du er naken blant folk

Denne typen drøm kan speile at det er noe i livet ditt du ikke har vært forberedt på, som gjør at du kjenner deg utelatt. Blir du flau kan det tyde på at du bryr deg mye om hva mennesker rundt deg tenker om deg. Det kan også tyde på at du skjuler noe, eller at du mangler selvtillit til å nå målene dine.

8. Du går deg vill

At du går deg bort, eller ikke finner veien kan bety at du kjenner på disse følelsene i det virkelige livet også, kanskje leter du etter retning i livet? Det kan også handle om at du ikke kjenner på en følelse av å ikke passe inn et bestemt miljø, kanskje på jobben eller i barselgruppa?

9. Du drømmer om døden

Døden symboliserer ofte forandring i livet, kanskje noe tar slutt og noe annet begynner? Om du ikke står overfor en ny livsfase, kan det være et tegn på at du trenger å stoppe opp og se på hva som skjer i livet ditt.

10. Du faller

Å miste grepet og falle er et vanlig mareritt og kan ha sammenheng med en følelse av å miste kontrollen over noe som betyr mye for deg. Kanskje holder du fast i noe litt for hardt, som du egentlig trenger å slippe taket i? Eller kjenner at du er på vei til å miste deg selv på et området i livet?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer