Du har kanskje bitt deg merke i at det svever unormalt mange «hvite bomullsdotter» i lufta for tiden? Noen ganger kan det se nesten helt hvitt ut utendørs, og i tillegg samler det seg sammen til store hauger på bakken.
På fagspråket heter disse dottene fnokk, og stammer fra både osp, selje og løvetann.
En effektiv måte å spre seg på
I 2019 var dette fenomenet spesielt fremtredene ettersom året før hadde båret preg av enorm tørke, som varte så lenge at det skjedde noe helt nytt for enkelte norske vekster.
Tørken førte til at mange av dem hadde fått en brutal sommer - og en del bukket faktisk under. Men slik gikk det langt ifra for selje og osp, som også i år har fnokk som svever rundt i luften. Det er disse vi ser i vinden om dagen.
Jan Ingar Iversen Båtvik, biolog og førstelektor ved Høyskolen i Østfold, sier til KK at fjoråret ikke bar preg av like ekstrem tørke som i 2018, og at mengden fnokk-tendenser er sesosongbetont.
- Det blir nok et roligere år i år, enn for et par år siden, med tanke på mengde, sier Båtvik til KK.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger