Lammekjøtt

Dette er de magreste delene på lammet

- Det er flere stykker som er magre, som for eksempel lammefilet og utbenet renskåret grytekjøtt.

LAMMEKJØTT: Nå er lammekjøttet på sitt beste. Hva med å lage noe sktra godt med lam i helgen?  Foto: Shutterstock / Lisovskaya Natalia
LAMMEKJØTT: Nå er lammekjøttet på sitt beste. Hva med å lage noe sktra godt med lam i helgen? Foto: Shutterstock / Lisovskaya Natalia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå som det bugner av verdens beste lammekjøtt i butikkene, er det mange av oss som klør i fingrene etter å lage noen herlige høstretter. Lammestek, fårikål, lammegryte, lammesuppe (sjekk ut denne digge oppskriften), lammecarré .... ummm! Hvorfor smaker det egentlig lammet så godt akkurat nå? 

- Det er rett og slett fordi høsten er hovedsesong for lam her i Norge. Da kommer lammene tilbake fra beitet og blir slaktet. Nå er det tilgang på fersk lammekjøtt av beste kvalitet, og det er vel ikke å komme fra at lammekjøtt som er helt fersk er det beste, forteller Unni Vada Coldevin, som er fagansvarlig for kosthold og trening hos Grete Roede AS, til KK.no. 

Siv Iren Åmodt Moe, som er Kommunikasjonskonsulent i MatPrat, mener i likhet med Coldevin at det først og fremst handler om at det er nå det ferske lammet er i butikk. 

- I tillegg til at tilgjengeligheten er bedre, er det ikke til å stikke under en stol at det er kaldere ute og vi lager mer gryter og varmende retter. Det er få ting som slår en skikkelig god og varmende gryte med fantastisk norsk lam nå om høsten, sier hun. 

- Ja, lam smaker utrolig godt, men hvor sunt er det egentlig? 

LES OGSÅ: Derfor bør du spise lammekjøtt

Ikke vær redd for å spise lammekjøtt

- Vi spiser i utgangspunktet veldig lite lammekjøtt i løpet av året, så jeg mener at vi bør nyte smaken og gleden av sesongens ferske lammekjøtt de få gangene vi spiser det, sier Coldevin. 

Hun legger til at det finnes deler av lammet som er magrere enn andre dersom du er opptatt av å passe litt ekstra på vekta (psssst, visste du at kjøtt er bra for deg? Les mer om dette her). 

- Lammekjøtt har generelt litt mer fettmarmorering, og fettet som er i kjøttet inneholder noe mer mettet fett enn annet rødt kjøtt. Likevel finnes det flere stykningsdeler som er magre, som for eksempel lammefilet og utbenet renskåret grytekjøtt. Det finnes også middels magre stykningsdeler som for eksempel lårstek og bogkjøtt, sier hun. 

- Jeg har hørt at man bør styre unna lammekjøttdeig, stemmer dette? 

- Lammekjøttdeig inneholder omtrent samme fettmengde som vanlig kjøttdeig av storfe - så du kan spise det en gang i blant, men vi anbefaler generelt de magre variantene av kjøttdeig (kyllingkjøttdeig, svinekjøttdeig etc). 

LES OGSÅ: - Det er helt klart en fordel at kjøttdeigen er så lite bearbeidet som mulig

500 gram lam i uken holder

Nå som det står så mye godt på menyen med lammekjøtt er det fort gjort å la seg friste og spise lam flere ganger i uken. Det anbefales ikke, sier eksperten. 

MIDDAG MED LAM: Hva med å lage lammeskiver i terrakottagryte denne uken?  Foto: Synøve Dreyer
MIDDAG MED LAM: Hva med å lage lammeskiver i terrakottagryte denne uken? Foto: Synøve Dreyer Vis mer

- Lam går inn under kategorien rødt kjøtt og må da regnes som en del av dette. Her er anbefalingen fra helsedirektoratet å begrense seg til 500 gram rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter per uke.

Frister det med en god høstmiddag? Hva med å lage en litt annerledes lammerett! Nedenfor finner du oppskriften på lammeskiver i terrakottagryte. 

Dette trenger du til 4 porsjoner: 

  • 1 kg lammelår eller lammebog i skiver
  • 8 poteter i skiver
  • 2 løk
  • 4 hvitløkbåter
  • 1 grønn paprika 
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 5 ss chilisaus


Slik gjør du: Skjær løk og paprika i biter og hakk hvitløk. Surr dette i stekepanne sammen med tomater og chilisaus. Legg lammelår i skiver og poteter lagvis i en terrakottagryte. Hell over blandingen fra stekepannen. Legg lokk på leirgryten og sett i stekeovn på 150° i ca. 3–4 timer. Serveres med brød. 

Flere oppskrifter med lam finner du her! Og skulle du være usikker på hvordan du steker eller koker lam kan du sjekke ut MatPrats nyttige tips her! 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer