BÆR: Bær inneholder mye vitaminer og antioksidanter, og er bedre for kroppen enn frukt dersom du er opptatt av sukkerinnhold.  Foto: lbordeafeliciea - Fotolia
BÆR: Bær inneholder mye vitaminer og antioksidanter, og er bedre for kroppen enn frukt dersom du er opptatt av sukkerinnhold. Foto: lbordeafeliciea - Fotolia Vis mer

Bær

Dette er de sunneste bærene

Ifølge ekspertene er alle bærtyper bra å spise, men det finnes litt forskjellig innhold i de forskjellige typene.

Det er sommer, og dermed høysesong for bær! Jordbær, blåbær, bringebær - i smoothier, desserter eller rett fra buskene. Det er ingen tvil om at de fleste av oss elsker bær, og her får du mange gode grunner til å virkelig hive innpå i sommer. 

- Bær inneholder mye vitaminer og antioksidanter, i tillegg til at de inneholder lite fruktsukker, lite kalorier og godt med fiber, sier personlig trener og ernæringsrådgiver Beate Rosvoll til KK.no. 

Hun forklarer at alle bærtyper er bra å spise, men at det finnes litt forskjellig innhold i de forskjellige typene. 

- Krekling og ville blåbær er de bærtypene som har høyest innhold av antioksidanter. Mange bær inneholder E og C-vitamin, som også har funksjon som antioksidanter

I tillegg finner du karotenoider og flavonoider, som er sterke antioksidanter, forklarer hun. I tillegg inneholder mange bær vitamin A. Rosvoll forklarer at du kan spise alle typer bær med god samvittighet, og for noen er det spesielt sunt;

- Personer med diabetes anbefales ofte å spise mer bær enn frukt, på grunn av det lave innholdet av fruktsukker

Og dersom du er glad i å gå på tur i skog og mark kan du plukke bær med ekstra god samvittighet.

- Det sies at ville bær inneholder mer antioksidanter enn de bærene man kjøper i butikk. Med andre ord er det bare å gå på bærtur når bæra modnes, sier Rosvoll. 

LES OGSÅ: Kosematen du kan spise så MYE du vil av 

ANTIOKSIDANTER: Blåbær er blant de bærene som inneholder mest antioksidanter.  Foto: Mara Zemgaliete - Fotolia
ANTIOKSIDANTER: Blåbær er blant de bærene som inneholder mest antioksidanter. Foto: Mara Zemgaliete - Fotolia Vis mer

Heidi Ramfjord er ernæringsfysiolog ved Kost for Livet i Kristiansand. Hun forklarer at bær med mye farge som regel er de bærene med mest antioksidanter.

- Dette er for eksempel blåbær. Men husk at det er forskjell på amerikanske og norske blåbær. De store amerikanske vi får kjøpt i butikken er hvite inni, og det betyr at mye av antioksidantene er blitt borte. 

Hun foreslår heller å dra ut i skogen for å plukke. Høysesongen starter i slutten av juli, men det finnes allerede modne blåbær i skogen. 

- Det samme gjelder jordbær. De norske er rødere inni. Det er fordi bærene modnes senere i Norge og får dermed mye fargestoffer, sier hun. 

Bær som jordbær og bringebær inneholder mye av de samme vitaminene, for eksempel C-vitamin. 

LES OGSÅ: 5 nye måter å bruke jordbær på

Gode kilder til vitaminer og kostfiber

- Bær er naturens godteri! Når du har lyst på noe godt og søtt er det supert å velge bær - for da koser kroppen seg også, sier ernæringsfysiolog hos somebody.no, Camilla Andersen. Hun har listet opp de forskjellige bærenes innhold til KK.no:

- Blåbær er en kilde til vitamin E, vitamin C og folat. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, mens vitamin C styrker immunforsvaret og øker opptaket av jern fra andre matvarer, sier Andersen. 

Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kostfiber er bra for fordøyelsen, forklarer ernæringsfysiologen. Så har vi bringebær, som også er en god kilde til vitamin C og også har et høyt innhold av kostfiber som er bra for fordøyelsen. 

- Jordbær og rips har også et høyt innhold av vitamin C. Jordbær er også en kilde til folat, og begge er gode kilder til kostfiber. 

I tillegg er både solbær, stikkelsbær og tranebær gode kilder til vitamin C og kostfiber. 

- Det er også mange andre aktive stoffer i bær, både kjente og ukjente, som forklarer den helsemessige effekten vi ser at et kosthold rikt på frukt, grønt og bær gir. 

LES OGSÅ: Spiser du nok fiber?

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: