HUDSYKDOMMER: Det er særlig tre typer hudsykdommer vi nordmenn sliter med. FOTO: NTB Scanpix
HUDSYKDOMMER: Det er særlig tre typer hudsykdommer vi nordmenn sliter med. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hudsykdommer:

Dette er de tre vanligste hudsykdommene vi sliter med

Slik forebygger og behandler du rosacea, eksem og psoriasis!

Publisert

Det å ha et hudproblem er langt vanligere enn mange kanskje tror. Ingrid Fallet i Perrigo Norge er ekspert på hudsykdommer som eksem og psoriasis. Hun forteller at 10 prosent av Norges befolkning har en eller annen form for eksem, og ifølge Norsk Helseinformatikk er det 2 prosent av oss som sliter med psoriasis.

Annick Cartier, dokumentalist hos La Roche-Posay forklarer at i takt med at tilflyttingen til de store byene har økt, så har også antall tilfeller av eksem økt betraktelig. Hun ser også en sammenheng mellom økt inntak av prosedert mat og antall personer med eksem.

Dessuten vasker vi oss ofte for mye.

LES OGSÅ: Hudekspert: - Prøv å unngå dusjing hver dag!

Slik behandler du de ulike hudsykdommene

Den internasjonale hudlegen Dr. Rachael Eckel har vært med på å forske på rosacea. Hun ser at om du har lys hud og bor i land som Norge der været kan være ekstremt er det stor sjanse for at du får rosacea når du har passert 30 år.

Hun mener også at langt flere enn de som er klar over det selv har den hudsykdommen, og at det derfor er viktig å informere og behandle i tide før den utarter seg.

- Det er mye enklere å behandle ugress enn store busker og kratt, sier hun og oppfordrer folk til å behandle hudsykdommer med en gang man oppdager dem.

Vi har fått hjelp av hudlege Dr. Merete Lorentzen ved Aleris, hudekspert og kursholder Ingrid Fallet ved Perrigo og hudterapeut Gerd Stensheim ved Beauty Studio for beskrivelse av sykdommene samt hvordan behandle og forebygge disse.

LES OGSÅ: Tabbene som gjør at huden eldes raskere

FOREBYGGE HUDSYKDOMMER: Det er heldigvis noe vi kan gjøre når vi får en hudsykdom. FOTO: NTB Scanpix
FOREBYGGE HUDSYKDOMMER: Det er heldigvis noe vi kan gjøre når vi får en hudsykdom. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Eksem

Eksem er et fellesnavn på ytre hudinflammasjoner som i de fleste tilfeller er langvarige. Den har ett eller flere symptomer som rødhet, blemmer, fortykket hud og flassing.

Det finnes mange ulike former for eksem, for eksempel kontakteksem, staseeksem, seboreisk eksem og atopisk eksem. Den siste er den vanligste, og derfor den vi fokuserer mest på her. Årsaken er ikke fullt ut kjent, men det er arvelig. De siste årene har det vært mye fokus på proteinet Filaggrin som er viktig for fuktbalansen i huden. Eksem kan oppstå i alle aldre.

Atopisk eksem er vanligst hos barn og kan komme allerede når barnet er noen få uker. De fleste «vokser» det av seg, men 2-3 prosent tar det med seg inn i voksen alder eller får det først da. Mange opplever forverring av stress, infeksjoner, støv og varme.

LES OGSÅ: - For hyppig vask kan gi eksem

Forebygge:

Behandling:

LES OGSÅ: Triggerne som gjør eksemhuden verre

Psoriasis

En hudsykdom som rammer i alle aldre. Den kan ramme både hud og ledd. Det finnes ulike varianter og alvorlighetsgrader av sykdommen.

Typisk er rødt, skjellende utslett på albuer, knær og hodebunnen. Blir i dag sett på som er arvelig autoimmun sykdom. Stress, sykdom (særlig halsinfeksjon), enkelte legemidler (Lithium, Ibux, Plaquenil og beta-blokkere) kan trigge sykdommen.

I senere tid har man sett at pasienter med psoriasis har økt risiko for inflammatorisk tarmsykdom, høyt blodtrykk, høyt kolesterol og dermed høyere risiko for hjerte- og karsykdom. Livsstil har derfor en stor innvirkning på sykdommen.

LES OGSÅ: Du trenger ikke løpe maraton og spise hvetegress for å bli sunn. Faktisk kan det være sunnere å gi litt beng!

Forebygge:

Behandling:

LES OGSÅ: Kim Kardashian har psoriasis : - Jeg har lært meg å leve med det

PSORIASIS: Psoriasis er en hudsykdom som rammer i alle aldre. Den kan ramme både hud og ledd. Det finnes ulike varianter og alvorlighetsgrader av sykdommen. FOTO: NTB Scanpix
PSORIASIS: Psoriasis er en hudsykdom som rammer i alle aldre. Den kan ramme både hud og ledd. Det finnes ulike varianter og alvorlighetsgrader av sykdommen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Rosacea

Rammer ofte i 30-50-årsalderen. Typisk er tilbakevendende, rødflammete utslett og kviser som kommer oftest på kinn, panne og hake. Det finnes ulike varianter av rosacea, og den kan ramme øynene.

Et utbrudd kan ligne en allergisk reaksjon. Årsaken er usikker, men arv er en medvirkende faktor. Det skjer en økt dannelse av blodkar og lekkasje av betennelsesceller ut i huden. Noen forskere mener også at hudlidelsen skyldes en midd i huden som heter Demodex Folliculorum.

LES OGSÅ: Triksene som hjelper deg å skjule rødhet, hovenhet og akne-lignende symptomer

Forebygge:

Behandling:

Termalsk kildevann:

Kommer fra varme kilder nede i jorden som renner gjennom grotter og fjell og på den måten blir rik på mineraler som jern, silisium, selen og kalsium. Disse mineralene har en anti-inflammatorisk effekt på huden i tillegg til å binde fuktighet.

I Frankrike finnes det flere behandlingssenter der man behandler syk hud med dette vannet, for eksempel i Uriage, Vichy, Avene og La Roche-Posay. På senteret i La Roche-Posay utføres behandlingene av hudleger. Det finnes tilsvarende behandlingssentere i Italia, Tyskland og Sveits.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer