Hodepine:

Dette er de vanligste årsakene til hodepine om morgenen

Én type hodepine forekommer kun om natten.

HODEPINE: Våkner du med hodepine kan det være flere årsaker til det. FOTO: NTB
HODEPINE: Våkner du med hodepine kan det være flere årsaker til det. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Å våkne med dundrende hodepine er ikke en digg start på dagen, men mens mange kjenner den best mot slutten av arbeidsdagen er det en del som opplever at det er om morgenen den er verst.

- Migrene oppstår ofte tidlig på døgnet, og våkner du om natten med hodepine er det nesten sikkert at det er migrene. Akkurat hvorfor er vanskelig å si, men det har jo sammenheng med kroppens rytmer, og vi vet at mange som har migrene får det i perioder med lite søvn.

Det forteller Julie Sønnervik, som er nevrolog og driver hodepineklinikken Hodeverket i Sandnes.

De to vanligste hodepinene vi har er nettopp migrene og spenningshodepine, og blant kvinner har omlag 18 prosent migrene. Spenningshodepinen forekommer ifølge Sønnervik sjeldnere idet du våkner, men nakkesmerter og ugunstige sovestillinger kan gjøre at du likevel opplever at den er verst om morgenen.

Hodepine som kun opptrer på natten

Ifølge Patrick Hammeren, som er kiropraktor ved Atlasklinikken i Bergen, er det mye som tyder på at hodepiner som forekommer om morgenen ofte er relatert til stress. Det kan også være snakk om en mer alvorlig hodepine, men flere former for hodepine kan inntreffe om morgenen.

- Hodepine om morgenen presenteres i primære og sekundære hodepineformer og kan være episodiske eller kroniske, forteller Hammeren.

KAN GI HODEPINE: En deilig kopp kaffe er et must for mange på morgenkvisten, og kanskje igjen et par ganger i løpet av arbeidsdagen. Men for mye kaffe kan gi abstinenser i form av hodepine. FOTO: Scanpix.com
KAN GI HODEPINE: En deilig kopp kaffe er et must for mange på morgenkvisten, og kanskje igjen et par ganger i løpet av arbeidsdagen. Men for mye kaffe kan gi abstinenser i form av hodepine. FOTO: Scanpix.com Vis mer

Det finnes imidlertid en form for hodepine som faktisk kun opptrer om natten, slik at du våkner fra dyp søvn til dundrende hodepine.

- Det finnes derimot en hodepineform, Hypnic hodepine, som oftest forekommer hos de over 50 år, og nesten alltid om natten, forteller han.

LES OGSÅ: Derfor har mange barn urolig søvn og våkner om natten

Kan være koffeinabstinenser eller medikamentutløst

Det er imidlertid også flere mer uskyldige årsaker som kan ligge bak morgenhodepinen, og mistenker du ikke at du har migrene, spenningshodepine eller hypnic headache er det noen ting du kan teste ut på egen hånd om du drømmer om litt lysere morgener.

- Har du hodepine om morgenen kan prøve å eliminere bort at det har med nakkesmerter, søvnapné, medisinforbruk eller koffeininntak å gjøre, sier Sønnervik.

Det er nemlig slik at både koffein og vanlige smertestillende medisiner kan utløse hodepine. Drikker du mye kaffe, ifølge Sønnervik mer enn fire kopper om dagen, står du i fare for å få abstinenser i form av hodepine når du går lenge uten. Hun påpeker dessuten at noen hodepinemedisiner også inneholder koffein.

En medikamentutløst hodepine er en hodepine som forekommer hos de som tar mye smertestillende, og som dermed får en form for avhengighet.

- Sannsynligvis er det fordi hyppig inntak av smertestillende påvirker de smerteførende banene og bidrar til en overfølsomhet, har Knut Hagen, professor ved NTNU og overlege ved nasjonalt kompetansesenter for hodepine tidligere fortalt KK.no.

Den medikamentutløste hodepinen opptrer ofte hos de som allerede har en kronisk hodepine som de forsøker å døyve med bruk av smertestillende.

- En del ungdom tar jo også smertestillende uten å tenke på det som medisin. Når du spør noen om de tar noen medisiner kan de svare at «nei, men jeg tar jo smertestillende», påpeker Sønnervik.

EKSPERTEN: Patrick Hammeren, kiropraktor ved Atlasklinikken i Bergen. FOTO: Privat
EKSPERTEN: Patrick Hammeren, kiropraktor ved Atlasklinikken i Bergen. FOTO: Privat Vis mer

Dårlig søvn og tanngnissing

Nok søvn er viktig og vi har vel alle opplevd at en litt tung natt merkes godt i hodet dagen etterpå. Ved søvnsykdommen søvnapné får du også anstrengt pust når du sover, og du stopper å puste i korte perioder.

Også tanngnissing og biting kan ligge bak. Når du gnisser med tennene dine spenner du nemlig kjeven, som igjen kan gi spenningshodepine.

Ellers er altså stress en vanlig årsak bak en hodepine.

- For lite søvn relatert til pasientens behov kan lede til stress, og vi vet at emosjonelt stress og andre psykiske plager kan fremme hyppigere hodepine, sier Hammeren.

Sliter du med morgenhodepine kan det altså være en idé å se på både kaffe- og medisinforbruket, samt vurdere om nakken din har det bra når du våkner og eventuelt spørre en partner om du sover urolig eller gnisser med tennene. Finner du ingen årsak kan det være lurt å sjekke det opp. Sønnervik er opptatt av å få frem at det er hjelp å få mot gjentakende hodepiner.

I svært sjeldne tilfeller kan også hodepinen være tegn på noe annet, påpeker Hammeren.

- Derfor er det svært viktig at de som sliter med slik morgenhodepine får stilt riktig diagnose.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer