Tvangstanker

Dette er de vanligste tvangstankene

- Det kan ofte utløses av traumatiske hendelser i livet ditt, som for eksempel en skilsmisse eller et dødsfall, sier eksperten.

TVANGSTANKER: Det regnes at én til tre prosent av befolkningen har en tvangslidelse, og flere kan være innom tvangstanker i løpet av livet. Foto: Shutterstock / Ollyy
TVANGSTANKER: Det regnes at én til tre prosent av befolkningen har en tvangslidelse, og flere kan være innom tvangstanker i løpet av livet. Foto: Shutterstock / Ollyy Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har nettopp låst ytterdøren, men likevel føler du at du er nødt til å gå bort å dobbeltsjekke. Eller kanskje trippelsjekke. Eller kanskje er du en av de som føler et sterkt ubehag hver gang du tråkker på et kumlokk? Slapp helt av, du er ikke gal. Og du er heller ikke alene med tvangstankene dine.

– Det regnes at én til tre prosent av befolkningen har en tvangslidelse, og flere kan være innom tvangstanker i løpet av livet, men som etter hvert går over, sier sentralstyreleder i Norsk OCD forening Ananke, Arne Strand. 

Dette er tanker som ofte ikke har rot i virkeligheten, men som man likevel ser for seg kan skje.

– Det kan ofte utløses av traumatiske hendelser i livet ditt, som for eksempel en skilsmisse eller et dødsfall, forklarer han.

LES OGSÅ: Psykiske lidelser flest rammes av

En ond sirkel

Også Bjarne Hansen, som er psykolog ved Universitetet i Bergen og Helse Bergen, påpeker at tvangstanker er ganske vanlig. Han har spesialisert seg på arbeid med angstlidelser, og jobber med behandling av OCD (obsessiv-kompulsiv lidelse) ved Helse Bergen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer