Tvangstanker

Dette er de vanligste tvangstankene

- Det kan ofte utløses av traumatiske hendelser i livet ditt, som for eksempel en skilsmisse eller et dødsfall, sier eksperten.

TVANGSTANKER: Det regnes at én til tre prosent av befolkningen har en tvangslidelse, og flere kan være innom tvangstanker i løpet av livet. Foto: Shutterstock / Ollyy
TVANGSTANKER: Det regnes at én til tre prosent av befolkningen har en tvangslidelse, og flere kan være innom tvangstanker i løpet av livet. Foto: Shutterstock / Ollyy Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har nettopp låst ytterdøren, men likevel føler du at du er nødt til å gå bort å dobbeltsjekke. Eller kanskje trippelsjekke. Eller kanskje er du en av de som føler et sterkt ubehag hver gang du tråkker på et kumlokk? Slapp helt av, du er ikke gal. Og du er heller ikke alene med tvangstankene dine.

– Det regnes at én til tre prosent av befolkningen har en tvangslidelse, og flere kan være innom tvangstanker i løpet av livet, men som etter hvert går over, sier sentralstyreleder i Norsk OCD forening Ananke, Arne Strand. 

Dette er tanker som ofte ikke har rot i virkeligheten, men som man likevel ser for seg kan skje.

– Det kan ofte utløses av traumatiske hendelser i livet ditt, som for eksempel en skilsmisse eller et dødsfall, forklarer han.

LES OGSÅ: Psykiske lidelser flest rammes av

En ond sirkel

Også Bjarne Hansen, som er psykolog ved Universitetet i Bergen og Helse Bergen, påpeker at tvangstanker er ganske vanlig. Han har spesialisert seg på arbeid med angstlidelser, og jobber med behandling av OCD (obsessiv-kompulsiv lidelse) ved Helse Bergen.

– De fleste vil fra tid til annen få tanker med et innhold som er ubehagelig og skummelt. Eksempler på dette er tanker om å skulle hoppe når en står på et stup, tanker om å si noe upassende og lignende. For de fleste er dette uproblematisk og en del av strømmen av tanker som en ikke bryr seg særlig om. For de som er rammet av tvangslidelse er dette annerledes, sier han. 

Lidelsen innebærer en redsel for at det kan være noe i disse tankene og en blir livredd og forsøker å kontrollere disse. Paradoksalt nok kan slike forsøk på ikke å tenke på slike tanker, føre til det motsatte. 

– Dette utgjør altså en vond sirkel der redsel for normale tanker fører til forsøk på kontroll, som igjen fører til flere av de samme tankene, forklarer han. 

For de som er rammet av en tvangslidelse medfører det ofte en betydelig belastning og konsekvenser for livskvalitet. Det kan gå ut over både skole, jobb, og sosialt liv, og det er heller ikke uvanlig at det i stor grad går utover pårørende.

LES OGSÅ: Dette er de vanligste psykiske lidelsene blant kvinner i Norge

REDD FOR INNBRUDD: Føler du at du er nødt til å gå bort å dobbeltsjekke at ytterdøren er låst, selv om du vet at du har låst den? Det er slett ikke uvanlig. Foto: Shutterstock / denisgo
REDD FOR INNBRUDD: Føler du at du er nødt til å gå bort å dobbeltsjekke at ytterdøren er låst, selv om du vet at du har låst den? Det er slett ikke uvanlig. Foto: Shutterstock / denisgo Vis mer

Vasketvang er mest vanlig

Tvangstanker kan komme i mange ulike former, og Hansen forteller at de vanligste tvangstankene ofte omhandler redsel for å bli smittet eller smitte andre med en farlig sykdom. Eller at det kan oppstå brann eller innbrudd, eller at andre ulykker kan inntreffe. 

– Noen plages av tanker de opplever som upassende, ofte med seksuelt eller blasfemisk innhold. Andre plages av tanker om at de kan komme til å gjøre noe de ikke ønsker å gjøre, slik som å skade noen de er glad i.  

– Tankene er ikke lystbetont og det er ikke noe man ønsker å gjøre. Når tankene dukker opp medfører det intenst ubehag og redsel for at det kan være en reell risiko forbundet med tankene, legger han til.

Ifølge Strand er det likevel én tvangstanke som nok er mest utbredt.

– Den vanligste av dem alle er nok det å være redd for skitt og bakterier og derfor utvikle vasketrang. Da kan man ofte bli stående fast i håndvaskeritualer som man ikke kommer seg ut av, forteller han.

BAKTERIEFOBI: Det å være redd for skitt og bakterier og derfor utvikle vasketrang er en av de mest vanlige tvangslidelsene. Foto: Shutterstock / A and N photography
BAKTERIEFOBI: Det å være redd for skitt og bakterier og derfor utvikle vasketrang er en av de mest vanlige tvangslidelsene. Foto: Shutterstock / A and N photography Vis mer

LES OGSÅ: I disse tilfellene kan du bli tvangsinnlagt i Norge

De fleste blir helt friske med behandling

Hansen forteller at det etter initiativ fra helseministeren i 2010 ble besluttet at alle skal ha tilgang til dokumentert virksom behandling. For å få til dette har det de siste fire årene blitt opprettet 30 spesialiserte OCD-team, slik at slik behandling skal være tilgjengelig i alle helseforetak.

For å få slik behandling kan en ta kontakt med sin fastlege som kan henvise til lokalt DPS eller BUP som deretter sender sekundærhenvisning til OCD-teamet. Behandlingsmessig førstevalg er psykologisk behandling kalt «Eksponering med responsprevensjon» eller ERP. 

– Dette innebærer at en sammen med behandler får hjelp til å gjenkjenne mønsteret, og tanker og vonde følelser blir forsøkt håndtert med unngåelse eller handlinger for redusere risiko og ubehag, forklarer han.

Gjennom behandlingen får man også videre hjelp til å bryte dette mønsteret ved at man aktivt oppsøker de ubehagelige uten å utføre slike handlinger. 

– Metoden er godt dokumenter gjennom flere titalls kontrollerte studier og når den gis med tilstrekkelig kvalitet, er resultatene er svært gode. 70 prosent opplever stor bedring og mange blir helt friske i løpet av kort tid, forteller Hansen.

Selv om mange har god effekt av ERP-behandling, er det enkelte som enten ikke oppnår særlig bedring eller som faller tilbake etter endt behandling.

– For å sikre at også denne gruppen kan få effektiv behandling har flere norske miljø godt sammen og gjennomfører nå det som er den internasjonalt største studien på området. Studien ledes av professor Gerd Kvale i Helse Bergen og er finansiert av Norges forskningsråd, legger han til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer