Det finnes mye forskning som bekrefter at lykkefølelsen svinger i løpet av livet. Tidligere studier har blant annet vist at vi er lykkeligst når vi er 16 og 70 år.
Selv om noen påstår at livet begynner når vi bikker 40 år, viser en studie fra Dartmouth College at den vanligste alderen for å føle seg helt elendig eller ulykkelig, er nettopp 47 år.
Forskere så på data fra over 132 land for å vurdere sammenhengen mellom hvor bra vi har det og hvor gamle vi er.
De konkluderte med at hvert land har en u-formet «lykkekurve», med det laveste punktet for i-land på 47,2 år, og det laveste punktet for utviklingsland på 42,8 år.
Forskerne i studien har ikke spurt hvor ulykkelige deltakerne er på en skala fra 1 til 10, slik de ofte gjør i lykkeforskning, men de har brukt indikatorer på depresjon, ensomhet og håpløshet.
- Studien viser at deltakerne i 47-årsalderen har flere negative følelser. Tidligere har vi snakket om 40-årskrisen, da man tar innover seg at man er dødelig og halvveis i livet. Man starter kanskje prosessen med å reflektere over livet, hvor man har vært og hvor man skal.
Det sier Gunvor Marie Dyrdal, som er førsteamanuensis i mindfulness og positiv psykologi ved NTNU.
- Man kan se på livet med nye øyne, og kanskje korrigere kursen om nødvendig. Det kan ha en sammenheng med det at man er halvveis i livet, selv om studien viser en opphoping av negative følelser litt senere i livet enn jeg hadde trodd, sier hun.

Studie overrasker: Dette tenker folk om deg
Lykken følger en kurve
Vi vet at lykken følger en kurve i løpet av livet, hvor man er minst lykkelige midt i livet.
Mange er lykkelige når de er unge og håpefulle, og tenker at de nærmest er udødelige. Så merker man at alt ikke er like enkelt når man blir eldre, får barn, skal ha karriere og opplever mye press og stress. Det er tross alt mye som skal gå seg til fra man er 30 år til man er 50 år.
- Gjennom arbeidet som terapeut har jeg møtt flere som følte at de hadde gjort alt de "skulle". De hadde utdanning, barn, hus og jobb, også lurte de på om det var alt. De hadde forventet mer av livet, forklarer Dyrdal.

Må vi være to for å være lykkelig?

Mye stress i 40-årene
I norske data (kryss-seksjonelle data 2019) ser vi en økning for de fleste sider av livskvaliteten frem til 70-års alderen.
- Men det er nok enkelte faktorer som kan svekke livskvaliteten i midten av 40-årene. Man er ikke lenger ung og lovende, en rekke sykdommer debuterer i denne fasen, stressnivået er ofte høyt på jobb, karrieren skal konsolideres og mange har foreldre som trenger støtte samtidig som de har barn som skal følges opp i skole, studier og på fritidsarenaer.
Det sier Ragnhild Bang Nes, som er lykkeforsker ved Folkehelseinstituttet og førsteamanuensis II ved Psykologisk institutt, UiO.
Mange opplever også ekteskap som vakler og et hverdagsliv som er lite inspirerende.
- Jeg antar at redusert livstilfredshet i denne fasen kan være relatert til lykketyver, kanskje særlig stress. Men i Norge er det altså nå særlig de yngre fremfor de eldre som oppgir lav livskvalitet og psykiske plager, forklarer hun.

Genene dine kan ha æren for at du er lykkelig gift
Hva vil det si å være ulykkelig?
I studien definerte de følelsen av ulykkelighet på disse måtene:
- Fortvilelse
- Angst
- Ensomhet
- Tristhet
- Press
- Depresjon
- Dårlige nerver
- Fobier
- Panikk
- Å være nedstemt
- Å ha urolig søvn
- Å miste tilliten til seg selv
- Å ikke klare å overvinne vanskeligheter
- Mislykkethet
- Å føler seg utelatt
- Følelse av anspenthet
- Å tenke på seg selv som en verdiløs person
Samfunnet som helhet viste seg også å ha innflytelse på det generelle velværet. Særlig utdanning, sivilstand og arbeidsledighet, samt økningen av globaliseringen og finanskrisen påvirker svarene, skriver det australske damebladet womenshealth.com.au.

Dette er de 3 vanligste problemene i parforhold
Mer lykkelig med alderen
Etter hvert som man blir eldre, barna flytter hjemmefra og fokuset endrer seg, skifter mange også perspektiv på hva som er viktig i livet.
- Er det egentlig karrieren som er viktigst? I den fasen er det mange som tenker over hva som gir livet deres mening, og reflekterer over om de har tatt de riktige valgene eller oppnådd det de ønsket i livet, sier Dyrdal.
Det gjør også noe med hvordan man møter livet. Lykkefølelsen og kanskje også opplevelsen av takknemlighet kan stige helt frem til man kommer i alderdommen, helsen skranter og mange blir mer isolert hjemme.

TV-profilen deler i åpenhjertig innlegg
