Temperatur soverom:

Dette er den ideelle temperaturen å ha på soverommet

Nå som det er kaldt ute kan det også være lurt å sove med ullsokker på!

TEMPERATUR SOVEROM: Temperaturen på soverommet har mye å si for hvor godt du sover. FOTO: NTB Scanpix
TEMPERATUR SOVEROM: Temperaturen på soverommet har mye å si for hvor godt du sover. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

For noen av oss er det helt nødvendig å være god og varm på natten, helst innpakket i tykke dyner og en myk pyjamas. Andre foretrekker å sove med vinduet på vidt gap, selv når det er mange minusgrader ute. Om du har en samboer har dette kanskje også vært et diskusjonstema hjemme?

Selv om vi har forskjellige preferanser finnes det noen generelle råd om riktig temperatur på soverommet. Regelmessig døgnrytme, å redusere koffein på kvelden og droppe skjermen rett før leggetid er kjente råd for en god natts søvn, men også viktigheten av å ha en moderat temperatur på soverommet går igjen som søvntips, blant annet på Helsenorge.no.

LES OGSÅ: Britisk søvnforsker: - Ja, kvinner trenger mer søvn enn menn

Regulerer temperaturen

Ståle Pallesen, søvnekspert og professor ved Universitetet i Bergen, forklarer at det oftest er ideelt med en temperatur som er på omtrent 30 grader helt inntil kroppen. Dette kalles termonøytralitet.

- Kroppen kan under søvn regulere temperaturen for å beholde den nær ønsket verdi, for eksempel ved at hårene reiser seg når det er kaldt eller ved svette når det varmt, sier Pallesen.

Men du har sikkert opplevd å våkne i løpet av natten fordi du er veldig varm? Det kan være fordi denne temperaturreguleringen virker dårligere under REM (rapid eye movement eller drømmesøvn)-søvn.

- Dersom du blir ekstremt varm under REM-søvnen vil kroppen prioritere oppvåkning i stedet for videre søvn. Det kommer også an på hvor mye klær du har på deg. Det kan godt være kaldt i rommet, men om du sover med klær på og med en varm dyne over deg, kan romtemperaturen avvike fra det ideelle, sier Pallesen.

LES OGSÅ: Bør du sove naken?

PÅKLEDD: Noen liker det varmt om natten, og sover med klær og tykke dyner. FOTO: NTB Scanpix
PÅKLEDD: Noen liker det varmt om natten, og sover med klær og tykke dyner. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Også kald temperatur kan føre til at du våkner:

- Hvis temperaturen i rommet er lav og du får en fot eller arm utenfor dyna, så vil det nok føre til at du våkner. Samtidig er også luftkvaliteten positivt for søvnen. Sover du på et veldig lite og lukket rom, kan søvnen bli dårligere. Det kan være fornuftig å ha vinduet litt på gløtt. Det ideelle er et godt utluftet rom - det vil gi den beste søvnen, sier Pallesen.

Når det gjelder temperaturen i rommet sier han at mellom 16 til 20 grader er det som normalt anbefales. Det vil ofte tilsi at man får termonøytralitet helt inntil kroppen.

Hvilken dyne du bruker og hvilke klær du har på spiller også inn på temperaturen i løpet av natten. Pallesen understreker at det er viktig å ikke bli kald på bena.

- Noen bruker det gamle trikset med å sove med ullsokker på, og det er ikke så dumt: Hvis temperaturen på bena går ned, så vil kjernekroppstemperaturen gå opp. Da blir det vanskeligere å sove. Har du varme føtter vil kjernekroppstemperaturen gå ned, og det vil gi bedre søvn.

LES OGSÅ: Trikset som hjelper deg å sovne på fem minutter

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer