Hårtap:

Dette er den vanligste årsaken til hårtap hos kvinner

- Noen kan få dette allerede ved 30-års alderen, sier ekspert.

UFRIVILLIG HÅRTAP: En studie fra 2007 anslo at rundt 55 prosent av kvinner vil oppleve hårtap på et tidspunkt i livet. - Noen kan få dette allerede ved 30-års alderen, sier hudlegen til KK. FOTO: NTB
UFRIVILLIG HÅRTAP: En studie fra 2007 anslo at rundt 55 prosent av kvinner vil oppleve hårtap på et tidspunkt i livet. - Noen kan få dette allerede ved 30-års alderen, sier hudlegen til KK. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

De fleste av oss legger mye identitet og energi i håret vårt. Vi farger, striper, retter, krøller, kurer, vasker og føner, for å føle oss vel og utnytte vårt fulle hårpotensiale (eller redde en dårlig hårdag).

Derfor kan det å miste håret være veldig vanskelig og vondt for mange. En mager trøst kan derfor være at hårtap er mer vanlig enn du kanskje tror.

En studie fra 2007 anslo at rundt 55 prosent av kvinner vil oppleve hårtap på et tidspunkt i livet. Det kan skyldes stress, kosthold, hormoner, fødsler eller ulike sykdommer. En rekke kjendiser har blant annet vært åpne om at de har opplevd hårtap.

- For mange kvinner er håret et symbol på det feminine, og for mange kan hårtap og mangel på hår på hodet føles maskulint. Ved plutselig økt håravfall blir mange kvinner veldig stresset og mange er redd for at dette skal fortsette og gjøre dem skallet på sikt. Det er imidlertid sjelden at kvinner blir helt hårfrie.

Det sier Caroline Strandhagen, som er hudlege ved Hudklinikken til KK.

Hva er så de vanligste årsakene til at kvinner mister håret?

KAN VÆRE MANGE ÅRSAKER: - Kvinner kan miste håret på grunn av eksem som flasser, psoriasis, eksemsykdom samt en rekke andre sjeldne hudsykdommer, sier hudlegen. FOTO: NTB
KAN VÆRE MANGE ÅRSAKER: - Kvinner kan miste håret på grunn av eksem som flasser, psoriasis, eksemsykdom samt en rekke andre sjeldne hudsykdommer, sier hudlegen. FOTO: NTB Vis mer

De vanligste årsakene til hårtap

- Den vanligste årsaken til hårtap hos kvinner er hormonelt og genetisk betinget, og heter androgenetisk alopeci. Noen kan få dette allerede ved 30-års alderen, men det er økende forekomst i overgangsalderen og så mange som 40 prosent av alle kvinner har denne type håravfall ved 70-års alderen, forklarer Strandhagen.

Det er viktig å påpeke at kvinner bare blir tynnere i håret, ikke skallet slik som mange menn blir.

- Flere kvinner får også et kortidshåravfall som skyldes sykdom eller stress. Flere hårrøtter kommer i hvilefasen samtidig og disse faller da ut, noe som kan oppleves som et kraftig hårtap. Dette gir seg ofte etter 3-4 måneder, sier hun.

Mange opplever denne formen for hårtap etter en fødsel, og mange får den karakteristiske korte panneluggen rundt 6-7 måneder etter fødselen.

TYNNERE HÅR ETTER FØDSEL: Mange kvinner opplever å miste mye hår etter de har født barn. FOTO: NTB
TYNNERE HÅR ETTER FØDSEL: Mange kvinner opplever å miste mye hår etter de har født barn. FOTO: NTB Vis mer

Andre årsaker til hårtap

- Kvinner kan miste håret på grunn av eksem som flasser, psoriasis, eksemsykdom samt en rekke andre sjeldne hudsykdommer. Ved behandling av disse hudsykdommene kommer ofte håret tilbake, forsikrer Strandhagen.

Noen kan også miste håret på grunn av andre medisinske tilstander som lavt stoffskifte, vitaminmangeltilstander eller andre organsykdommer.

- Det er derfor viktig å ta blodprøver for å utelukke sykdommer som kan ha forårsaket et nytt og plutselig hårtap, råder hun.

I sjeldne tilfeller kan også kvinner bli skallet. Ved alopecisykdommer som alopecia areata eller totalis kan hårtapet gi kortvarig eller langvarig skallethet. Det er også flere alvorlige hudsykdommer som kan gi arrdannelser og varig hårtap, for eksempel diskoid lupus.

10 kjendiser som har snakket åpent om hårtap

Hårtap er så vanlig at mange kjendiser har opplevd det, og heldigvis har mange av dem vært veldig åpne om det, noe som kan fjerne litt av tabuet.

Stjerner som Khloé Kardashian, Jada Pinkett Smith og Viola Davis har alle snakket åpenhjertig om ufrivillig hårtap, ifølge magasinet Womens health.

1. Jada Pinkett Smith

I en video nylig delt på Instagram ga 50-åringen fansen en oppdatering om hennes erfaring med alopecia, men det er ikke første gang hun forteller om det. Allerede i 2018 åpnet hun opp om det å miste håret i en episode av Red Table Talk.

- Det var skremmende da det begynte. Jeg var i dusjen en dag og hadde bare en håndfull hår i hendene, og jeg var bare sånn: 'Herregud, blir jeg skallet?' sa hun. I løpet av sommeren tok Pinkett Smith beslutningen om å barbere hodet.

ÅPEN: Jada Pinkett Smith har vært åpen om hårtapet. FOTO: NTB
ÅPEN: Jada Pinkett Smith har vært åpen om hårtapet. FOTO: NTB Vis mer

2. Khloé Kardashian

Etter å ha fått COVID-19 i mars 2020, innrømmet Khloé Kardashian å ha mistet mye av håret sitt.

3. Viola Davis

Viola Davis opplevde hårtap fra alopecia allerede som 28-åring. I årevis gjemte hun seg bak parykker og viste aldri sitt naturlige hår.

4. Naomi Campbell

Naomi Campbell har også slitt med hårtap. I et intervju med Evening Standard forklarte Campbell at år med hårstyling for moteshow og kampanjer ga henne skallete flekker. Modellen nevnte også at det å bruke extensions til slutt forårsaket kaos i hodebunnen hennes.

5. Alyssa Milano

Alyssa Milano har vært veldig åpen om hårtapet hun opplevde, som ble forårsaket av stress etter hun fikk COVID-19.

Hun delte blant annet en Instagram-video der hun fortalte om opplevelsen sin. «Tenkte jeg skulle vise deg hva COVID-19 gjør med håret ditt. Vennligst ta dette på alvor," skrev hun.

6. Tyra Banks

I et intervju med The Wall Street Journal avslørte den tidligere modellen at hun på et tidspunkt i 2011, mens hun skrev boken Modelland, opplevde hårtap fra alt stresset.

7. Kristin Davis

Nesten umiddelbart etter å ha avsluttet filmingen av Sex and the City, begynte Davis å legge merke til at håret hennes falt av.

8. Keira Knightley

Keira Knightley farget håret i årevis uten å oppleve noen bivirkninger. Til slutt begynte derimot håret å falle av.

- Jeg har farget håret mitt nesten alle tenkelige farger for forskjellige filmer, sa hun til InStyle UK.

- Det ble så ille at håret mitt bokstavelig talt begynte å falle av.

Knightley var flau over hårtapet, og hadde på seg parykker for å skjule håret i fem år.

9. Christina Milian

I et intervju med PEOPLE snakket Christina Milian om hvordan hårtapet etter fødselen reduserte selvtilliten hennes.

10. Ricki Lake

I et Instagram-innlegg fra 2020 åpnet hun seg opp om å miste håret.

- Jeg har slitt med hårtap i mesteparten av mitt voksne liv, skriver hun under en bildeserie av seg selv med kort hår.

IKKE UVANLIG Å MISTE MYE HÅR: Hårtap er så vanlig at mange kjendiser har opplevd det, og heldigvis har mange av dem vært veldig åpne om det, noe som kan fjerne litt av tabuet. FOTO: NTB
IKKE UVANLIG Å MISTE MYE HÅR: Hårtap er så vanlig at mange kjendiser har opplevd det, og heldigvis har mange av dem vært veldig åpne om det, noe som kan fjerne litt av tabuet. FOTO: NTB Vis mer

- Stor økning

- Vi opplever en stor økning av kvinner som henvender seg til oss grunnet hårtap, og vi vet at dette er et sårt og vanskelig tema.

Det sier Olav Midtgarden, som er daglig leder i Apollo Hårsenter-kjeden, som blant annet jobber med hårtap og hodebunn.

Den største kundegruppen er voksne damer som får androgen alopeci, altså arvelig hårtap slik som menn får i tidligere alder.

Mange får også en variant av alopecia, dette skjer blant både barn, unge og voksne. Da kommer ofte hårtapet brått, og dette beskrives som en autoimmun sykdom. Det vises ofte til faktorer som stress og sjokk som potensielt utløsende.

- Hårtap blant kvinner er et tabuområde, og kvinner opplever at de ikke har de samme valgmulighetene som menn. Mange opplever også et større press med tanke på utseende og fremtoning. Hårtap fører ofte til at kvinner isolerer seg, eller at de må bruke ekstra tid og ressurser på å skjule hårtapet, forklarer Midtgarden.

Tips mot hårtap

Først og fremst: Du er fin som du er, med eller uten hår. Men hvis du vil motvirke hårtap, kan følgende råd være til hjelp:

  • Egenbehandlingsråd kan forsøkes, men mange av disse er ikke godt dokumentert.
  • Legemiddelbehandling kan brukes for å forebygge og begrense håravfall, men virker ikke hvis man først har blitt skallet, skriver Apotek1. Så vær tidlig ute.
  • Nisim er en serie med hårprodukter som kan forsøkes for å motvirke håravfall. Kosttilskudd som Priorin og Hair Luxious kan forsøkes for å motvirke håravfall. Produkter av denne typen inneholder ulike B-vitaminer og andre stoffer som antas å kunne motvirke hårtap. Dokumentasjon på effekt er mangelfull, skriver Apotek1.
  • Vær forsiktig når du steller håret. Bruk skånsomme og pleiende hårprodukter.
  • Unngå eller begrens kjemisk behandling av håret, i form av permanent, farging eller bleking.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer