Nattesvette:

Dette er den vanligste årsaken til nattesvette

Kan skyldes alt fra sykdommer til overgangsalder - eller rett og slett for varmt soverom.

NATTESVETTE: Ekspertene forteller at nattesvette over en lengre periode kan blant annet skyldes sykdommer. FOTO: NTB
NATTESVETTE: Ekspertene forteller at nattesvette over en lengre periode kan blant annet skyldes sykdommer. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Svetter du veldig mye i løpet av natten? Hvor mye vi svetter er individuelt, men begynner du å svette mer enn før kan det i noen tilfeller skyldes sykdommer.

Stian Ødegaard Melcher er allmennlege ved Volvat Majorstuen. Han forklarer at nattesvette kombinert med andre symptomer kan være verdt å sjekke nærmere.

- Hvis man har nattesvette over tid, mer enn to til tre uker, gjerne også ledsaget av vekttap og redusert allmenntilstand, er det på tide å oppsøke lege, sier han til KK, og minner om at det vil være normalt å svette på natten i en begrenset periode, for eksempel hvis du har influensa eller en annen type ufarlig virusinfeksjon.

- Det er i utgangspunktet ikke forskjell på svette, enten det skyldes infeksjon, hormonell ubalanse, medisiner eller kreftsykdom. Svette er svette. Det er fordi noe klusser med hjernens temperaturreguleringssenter og skrur ned termostaten, eller at man faktisk er for varm, slik som når man trener eller sitter i en badstue. Det er kroppens måte å justere ned temperaturen når kroppstemperaturen er høyere enn det punktet i hjernens termostat, sier legen.

Blir vi for varme gir nervesystemet beskjed til svettekjertler om å skille ut væske på overflaten, slik at en del av varmeenergien i kroppen kan brukes til fordamping. Melcher understreker at det er viktigere faktorer enn selve svetten når det gjelder å oppsøke lege, for eksempel varighet eller andre symptomer, som vekttap og redusert allmenntilstand over tid.

- Hvis du vet at du har en hormonell forstyrrelse som kan gi nattesvette, en kjent ufarlig infeksjon eller nylig har startet på en medisin som har svette som et vanlig symptom, trenger du ikke nødvendigvis å oppsøke lege umiddelbart.

Kan skyldes sykdommer eller medikamenter

Søvnspesialist og professor ved Universitetet i Bergen, Ståle Pallesen, forklarer at nattesvette ofte er definert som svette som får pasientene til å bytte sengetøy.

- Men det er likevel slik at flesteparten av pasientene som klager over dette problemet ikke oppfyller dette kriteriet, sier han til KK.

Én av årsakene til nattesvette kan være sykdom. Blant annet kan en del alvorlige sykdommer ha nattesvette som symptom. Det er også en rekke andre sykdommer som kan forårsake nattesvette.

I noen tilfeller kan nattesvette bli utløst av medikamenter som paracetamol og acetylsalisylsyre, antiøstrogener, noen blodtrykksenkende midler og rusmisbruk.

MEDISINER: Noen medisiner kan forårsake nattesvette. FOTO: NTB
MEDISINER: Noen medisiner kan forårsake nattesvette. FOTO: NTB Vis mer

Overgangsalder er den vanligste årsaken

Pallesen forklarer at menopause, eller overgangsalder, er den vanligste årsaken til nattesvette.

- Årsaken til at menopause gir nattesvette og hetetokter er ikke kjent i detalj, men skyldes trolig at temperaturreguleringsmekanismene i hjernen kommer i ubalanse når østrogennivået går ned.

Han forklarer at det som trolig skjer er at den såkalte termonøytrale sonen - som ligger mellom svetting på den ene siden når det blir for varmt, og skjelving og gåsehudrespons når det blir for kaldt - blir mindre.

- En antar at dette finner sted fordi østrogen påvirker ulike signalstoffer i hjernen som inngår i kroppstemperaturregulseringssystemet, sier Pallesen.

Den vanligste behandlingen av nattesvette og svettetokter som skjer i forbindelse med menopause er hormonsubstituttbehandling, altså østrogen.

- Noen typer antidepressiva og migrenemiddelet klonidin har i undersøkelser også vist positiv effekt. Noen psykologiske intervensjoner som avspenningsøvelser, kognitiv-atferdsterapi og mindfulness kan hjelpe. Å unngå koffein har positiv effekt hos noen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer