Nattesvette:

Dette er den vanligste årsaken til nattesvette

Kan skyldes alt fra sykdommer til overgangsalder - eller rett og slett for varmt soverom.

NATTESVETTE: Ekspertene forteller at nattesvette over en lengre periode kan blant annet skyldes sykdommer. FOTO: NTB
NATTESVETTE: Ekspertene forteller at nattesvette over en lengre periode kan blant annet skyldes sykdommer. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Svetter du veldig mye i løpet av natten? Hvor mye vi svetter er individuelt, men begynner du å svette mer enn før kan det i noen tilfeller skyldes sykdommer.

Stian Ødegaard Melcher er allmennlege ved Volvat Majorstuen. Han forklarer at nattesvette kombinert med andre symptomer kan være verdt å sjekke nærmere.

- Hvis man har nattesvette over tid, mer enn to til tre uker, gjerne også ledsaget av vekttap og redusert allmenntilstand, er det på tide å oppsøke lege, sier han til KK, og minner om at det vil være normalt å svette på natten i en begrenset periode, for eksempel hvis du har influensa eller en annen type ufarlig virusinfeksjon.

- Det er i utgangspunktet ikke forskjell på svette, enten det skyldes infeksjon, hormonell ubalanse, medisiner eller kreftsykdom. Svette er svette. Det er fordi noe klusser med hjernens temperaturreguleringssenter og skrur ned termostaten, eller at man faktisk er for varm, slik som når man trener eller sitter i en badstue. Det er kroppens måte å justere ned temperaturen når kroppstemperaturen er høyere enn det punktet i hjernens termostat, sier legen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer