Sjokolade:

Dette er det beste stedet å oppbevare sjokoladen

Noen sverger til kjøleskapskald. Andre til nesten smeltet. Men ifølge sjokoladeekspertene er et annet skap langt mer velegnet for lagring av godsakene.

SJOKOLADE: Rett fra kjøleskapet eller nesten smeltet? Meningene er delte og frontene steile blant godtefolket. FOTO: NTB Scanpix
SJOKOLADE: Rett fra kjøleskapet eller nesten smeltet? Meningene er delte og frontene steile blant godtefolket. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I noen parforhold deler man sjokoladeplaten i to, slik at den ene gærningen kan putte sin halvdel i kjøleskapet, mens den andre normale, velfungerende og oppegående personen kan la sjokoladen ligge i romtemperatur, og aller helst bli litt klissete. For det er da den smaker best! Eller?

Vel, i redaksjonen og befolkningen for øvrig er det delte meninger om hva som er den perfekte serveringstemperatur for sjokolade. Noen er så langt ute at de putter godsakene i fryseren, mens den andre «ytterligheten» foretrekker en nesten smeltet variant. Jeg tilhører sistnevnte fløy. Men hva er egentlig riktig?

- Kjøleskap er ikke et anbefalt sted å oppbevare ren sjokolade over tid, dette fordi kulden kan føre til kondensdannelse og fuktighet som kan trekke sukkeret ut av sjokoladen og gjøre den tørr og sprø, sier Svein-Magnus Sørensen, som holder kurs i sjokoladesmaking og trygt kan kalles en ekspert.

Han påpeker at optimal lagringstemperatur for sjokolade er en stabil temperatur mellom 16 og 18 grader, og med lav fuktighet. Men det finnes unntak.

- Unntaket er for fylt konfekt, særlig hvis fyllet er basert på frukt eller meieriprodukter, som naturligvis trenger å ha det litt kjøligere for at den ikke skal bli dårlig, men slik konfekt skal man til gjengjeld helst spise innen noen få dager mens den er fersk, forklarer Sørensen.

ET UNNTAK: Konfekt som er fylt bør oppbevares litt kjølig slik at den holder seg lengre. FOTO: NTB Scanpix
ET UNNTAK: Konfekt som er fylt bør oppbevares litt kjølig slik at den holder seg lengre. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vel, ikke noe problem. Lagring av sjokolade er ikke det vi driver mest med, skal vi være helt ærlige med eksperten vår. Det er mer umiddelbar spising/sluking vi opererer med. Og spiser vi en kjøleskapskald sjokolade, vil den altså smake mindre enn enn romtemperert godsak.

- Sjokolade er som med flere andre ting du spiser eller drikker- jo kaldere det er, jo mindre smaker det i starten. Det er når sjokoladen smelter på tungen at vi frigir smaken i produktet. Generelt anbefaler vi å oppbevare sjokolade på 15-18 grader, for at den skal bevare kvaliteten lengst mulig. Her finnes det ingen fasit, men for å få den mest optimale sjokoladesmaken, er det viktig at den relativt raskt smelter på tungen, sier kommunikasjonsdirektør i Orkla, Inger Marie F. Ingdahl, til KK.

Sørensen understreker at når det gjelder servering av sjokolade - så gjelder omtrent de samme prinsippene som for andre kvalitetsprodukter som ost, rødvin og ulike typer brennevin.

Skap er ikke bare skap

- Den skal altså helst være nær romtemperert, sier Sørensen og understreker at det er ved denne temperaturen sjokoladen smelter godt i munnen og smaken kommer til sin rett.

- Men dette med lagringen mellom 16-18 grader. Det høres ut som sjokoladen i grunn burde flyttes fra kjøleskap og kjøkkensskap til et vinskap i stedet?

- Absolutt! Rødvinshyllen i vinskapet er supert for lagring av sjokolade, framholder eksperten og legger til:

- Dette med riktig temperatur for lagring og servering gjelder først og fremst for kvalitetssjokolade som faktisk har gode og spennende smaker man kan få fram, for om det er snakk om en billig sjokolade med mindre gode bismaker er det disse som da vil fremheves, noe som ikke nødvendigvis er en fordel for smaksopplevelsen, forklarer Sørensen.

I VINSKAPET: Dersom du har et vinskap er dette det perfekte skapet å oppbevare sjokoladen i, skal vi tro eksperten. FOTO: NTB Scanpix
I VINSKAPET: Dersom du har et vinskap er dette det perfekte skapet å oppbevare sjokoladen i, skal vi tro eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Aha. Så vond sjokolade (om det finnes) blir altså vondere av å tempereres. Det er jo greit å vite.

Sørensen oppsummer det hele:

- Har man spandert på seg en god opprinnelsessjokolade med spennende smaker man ønsker å få fram så bør sjokoladen tempereres før servering, men har man vært i matbutikken og tatt med seg de vanlige billige godteriproduktene så kan disse ofte være like gode rett fra kjøleskapet.

Så til sist, et spørsmål til kommunikasjonsdirektøren i Orkla. For det er jo åpenbart at det til tross for denne artikkelen, likevel vil være en god del sjokoladespisere der ute som fortsatt ikke kan tenke seg noe annet enn den kjøleskapskalde varianten.

- Har dere noen gang vurdert å lage en «spesialsjokolade» for kjøleskapet? Til fansen liksom?

- Det er ikke noe vi har jobbet konkret med, men det er alltid spennende med nye innspill og ideer, svarer Ingdahl på mail, og jeg får en liten følelse av en ideen kanskje er så god at jeg burde tatt betalt for å komme med den.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer