Hund i varmen:

- Dette er det farligste man kan utsette hunden sin for

Trude Mostue ser mange hundeeiere gjøre tabber som kan være potensielt livstruende for de firbente.

HUND I VARMEN: Kjendisveterinær Trude Mostue jobber nå med pasienter digitalt og kan på den måten avgjøre om de bør oppsøke klinikk eller ikke. Nå når det skyller hetebølger inn flere steder i landet, er det særlig en ting man bør tenke på dersom man har hund. FOTO: Beth-Kajsa Elveos
HUND I VARMEN: Kjendisveterinær Trude Mostue jobber nå med pasienter digitalt og kan på den måten avgjøre om de bør oppsøke klinikk eller ikke. Nå når det skyller hetebølger inn flere steder i landet, er det særlig en ting man bør tenke på dersom man har hund. FOTO: Beth-Kajsa Elveos Vis mer
Publisert

Det tikker opp mot 32 varmegrader da KK møter Trude Mostue (55) utenfor hjemmet hennes på Ormøya i Oslo. I disse hetebølge-tider er det flere ting som er ekstra viktig å tenke på. Man bør smøre seg ofte og godt nok med høy nok faktor, passe på at man får i seg nok vann og være forsiktig med grilling da det kan føre til katastrofale branner.

Men det er også viktig å tenke på de firbente koseklumpene våre når kvikksølvet stiger. For de er ikke så robuste som mange skulle tro.

Selv har Trude Mostue beskyttet seg med solbriller og hatt, noe som ville vært rart å kle på en hund. Men trenger de egentlig beskyttelse fra solen? Ja, er svaret, men det skal ikke være nødvendig å havne i en situasjon der man må begynne å smøre hunden sin med solkrem i utgangspunktet.

Hun forteller at katter er ørkendyr og dermed tåler sommerheten bedre enn hunder.

Kjendisveterinæren mener det er nærmest uforsvarlig det mange gjør med hundene sine når sommersolen steker.

- Hunder har dårlig evne til å regulere varme og bør få bli igjen hjemme når det er over 25 plussgrader ute, sier hun.

ANBEFALER IKKE: Selv om man legger seg et sted hvor hunden har tilgang på skygge og muligheten til å kjøle seg ned, kan ikke Fido eller Tassen svette. Derfor er det bedre for dem å være igjen hjemme. FOTO: NTB
ANBEFALER IKKE: Selv om man legger seg et sted hvor hunden har tilgang på skygge og muligheten til å kjøle seg ned, kan ikke Fido eller Tassen svette. Derfor er det bedre for dem å være igjen hjemme. FOTO: NTB Vis mer

Farlig og smertefullt

Hunden er jo som kjent menneskets beste venn og i Norge alene finnes det nær 600 000 hunder etter pandemien. Mange fikk seg hund mens de var hjemme og hadde mye tid. Derfor ble et stort antall firbente i begynnelsen vant til at eieren var sammen med dem hele tiden, og har derfor fått separasjonsangst etter hvert som folk begynte å dra på jobb igjen.

De siste årene har det dessuten vært mye oppmerksomhet rettet mot hund i bil når det er varmt ute. Men hvordan står det til med det problemet nå?

- Det er jo det som er fint med sosiale medier, at budskap sprer seg fort og når ut til mange. Jeg ser en stor nedgang i hunder som har vært fanget i varm bil, og det er jeg veldig glad for, forteller Mostue.

Men det er noe annet som opptar henne like mye, og det er aktivisering av hunder om sommeren.

- Det farligste man kan utsette hunden sin for i sommervarmen er å ta dem med på joggetur. Det er som å be om at de skal få heteslag for hunder greier ikke å regulere varmen i kroppen sin. I tillegg kan de få brannsår på potene sine, noe som er veldig smertefullt for dem.

Oppsøk veterinær

Hun sier selv om man har lyst å ha med hunden ut på ting, er det faktisk bedre for dyrene å få være igjen hjemme når vi skal på trening eller stranda i disse dager.

- Men hva om man tar med hunden på stranda og den får ligge i skyggen og får avkjølt seg ved bading?

- Nei, jeg ville ikke gjort det. Man ser fort på hunder som er overopphetet at de trekker munnen lengre og lengre tilbake for å kunne avkjøle seg og ser nesten ut som de smiler, men det som egentlig skjer er at de ikke greier å avkjøle seg. Dessuten er det mye østersskjell og annet skarpt de kan tråkke på når de skal bade, som virkelig kan skade potene deres.

Symptomer på at en hund har fått heteslag er at de er slappe, puster fort eller kaster opp. I tillegg til at kroppstemperaturen er på over 39 grader. Da er det viktig å få hunden nedkjølt så fort som mulig med vann og drikke og et kaldt bad.

I sin nye bok, «Hundemanual» understreker Mostue at dersom man mistenker at hunden har fått heteslag, skal man alltid oppsøke veterinær.

En annen ting man bør være observant på om sommeren og spesielt når man går tur på Østlandet, er huggorm. Hvert år dør flere hunder av huggormbitt, men mange blir også friske igjen- helt avhengig av hvor mye gift de har fått i seg og hvor fort de får hjelp. Symptomer på bitt er hevelse, stikksår og dårlig allmenntilstand etter tur. Da er det også viktig å kontakt med veterinær og komme seg til en dyreklinikk så fort som mulig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer