Sjokolade

Dette er det hvite belegget på sjokoladen

Og slik unngår du det!

LITE FRISTENDE: Det hvite belegget på sjokoladen gjør at den ser gammel og uappetittelig ut. FOTO: NTB Scanpix
LITE FRISTENDE: Det hvite belegget på sjokoladen gjør at den ser gammel og uappetittelig ut. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

For oss sjokoladeelskere er det ingenting som slår en sjokoladebit eller fem på slutten av dagen. Du har gjerne kjøpt inn favoritten, og vet at den ligger hjemme i kjøkkenskuffen og venter på deg når du kommer hjem fra jobb. Du lengter og gleder deg til å kjenne den søte smaken, tenker på den ved jevne mellomrom i løpet av dagen og forter deg gjerne hjem etter jobb (eller er det bare meg!?)

Skuffelsen og fallhøyden blir da stor hvis du oppdaget et udelikat, hvitt belegg utenpå favorittsjokoladen. Har den gått ut på dato? Nei, du kjøpte den jo i går. (Og for å være helt ærlig; sjokolade rekker aldri å gå ut på dato hjemme hos meg). Så hva er grunnen til at det har kommet et hvitt belegg?

- Grunnen til at sjokolade av og til får et hvitt belegg på seg, er at sjokoladen har blitt oppbevart for varmt eller for fuktig. Hvitfargen kalles «bloom» på engelsk, og består rett og sett av ingrediensene i sjokoladen som har skilt seg og trukket til overflaten, sier Svein-Magnus Sørensen, som er Norges første sertifiserte sjokoladesmaker, og som holder kurs i sjokoladesmaking.

Det samme sier Gregory Jacobsen, som driver sjokoladeriet SebastienBruno.

- Grunnen til at sjokolade av og til får et hvitt belegg er at kakaofett trekker ut. Dette skjer fordi temperaturen der sjokoladen lagres har hatt for store svingninger, forklarer han.

To mulige årsaker

Bloom kommer i to varianter: Fettbloom er den gråhvite misfargingen de fleste er kjent med, og den skyldes at sjokoladen er oppbevart ved for høy temperatur eller at den har vært utsatt for store temperatursvingninger. Den hvite fargen består da rett og slett av deler av kakaofettet i sjokoladen, som har smeltet og trukket til overflaten hvor det har stivnet igjen.

Sukkerbloom er noe sjeldnere her i Norge, og framstår som et hvitt pulveraktig belegg som skyldes at det har oppstått kondens på sjokoladen eller at den har vært utsatt for høy luftfuktighet, slik det ofte er i tropiske strøk.

- Fuktigheten har da løst opp sukkeret i sjokoladen og trukket dette til overflaten, hvor det blir avsatt som et hvitt belegg når fuktigheten senere tørker opp, sier Sørensen.

LES OGSÅ: Melkesjokolade er like sunt som mørk sjokolade

HVITT BELEGG: Riktig oppbevaring av sjokoladen er viktig for å unngå hvitt belegg. FOTO: NTB Scanpix
HVITT BELEGG: Riktig oppbevaring av sjokoladen er viktig for å unngå hvitt belegg. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Slik unngår du hvitt belegg

Hvordan du oppbevarer sjokoladen er avgjørende for å unngå bloom.

Fettblomstring oppstår når sjokoladen har blitt oppbevart feil, og ofte i for høy temperatur. Det gjør at fettet i sjokoladen trekker mot overflaten, det krystalliseres og et hvitt belegg dannes.

- Det du kan gjøre selv for å unngå det er å lagre sjokoladen et kjølig sted og godt innpakket, slik at luften ikke trekker inn, sier Jacobsen.

Sørensen sier at det er to elementer som er viktig for å unngå bloom:

  1. Det første er at man må kjøpe sjokoladen på et sted hvor den har blitt oppbevart riktig i utgangspunktet. Dersom sjokoladen allerede har ligget for varmt i butikken før du kjøper den, er det lite man får gjort.
  2. Hvis sjokoladen var fin ved kjøpstidspunktet er det oppbevaringen hjemme hos deg selv som er nøkkelen for å unngå at bloom skal oppstå senere. Det aller viktigste er da at sjokoladen oppbevares ved stabil kjølig temperatur, helst mellom 16 og 18 grader, og pakket i lufttett forpakning slik at eventuell fuktighet ikke kommer til. Dette kan gjerne være i en litt kjølig bod eller i et vinkjøleskap, og under slike forhold kan ren mørk sjokolade oppbevares i mange år uten at kvaliteten reduseres.

- Det er også mulig å oppbevare sjokolade i kjøleskap om man ønsker det, noe som særlig er å anbefale for fylt sjokolade som kan inneholde fersk fløte eller frukt. Men fuktigheten kan da føre til sukkerbloom, så det krever at man er ekstra nøye med at innpakkingen er lufttett, sier han.

LES OGSÅ: Derfor er det sjokolade i bunnen av Krone-isen

Er ikke farlig

Sørensen sier at selv om det hvite belegget framstår litt udelikat, er det ikke farlig å spise.

- Det er ingen grunn til å kaste misfarget sjokolade, smaken vil nesten alltid være like god, forsikrer han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer