Det Sunneste Knekkebrødet

Dette er det sunneste knekkebrødet i butikken

Det er spesielt én ting det bør inneholde mye av.

SUNN, SUNNERE: Hvor sunn en knekkebrødvariant faktisk er, avhenger selvsagt av innholdet. Men vet du hva du skal se etter? Foto: Shutterstock / melima
SUNN, SUNNERE: Hvor sunn en knekkebrødvariant faktisk er, avhenger selvsagt av innholdet. Men vet du hva du skal se etter? Foto: Shutterstock / melima Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi nordmenn er generelt sett veldig glad i brød, og vi spiser det gjerne til frokost, lunsj og til kvelds. Med mindre du ønsker å passe vekta så behøver det ikke være noe galt i å spise brød, men vi kan alle ha godt av å bytte ut noen av brødskivene med knekkebrød en gang i blant. Hvor sunn en knekkebrødvariant faktisk er, avhenger selvsagt av innholdet. Helsemyndighetene anbefaler at vi velger kornprodukter med høyt innhold av fiber og fullkorn, og lavt innhold av fett, sukker og salt (alle de tingene du lett blir hekta på)

– Det viktigste, med tanke på helse, er at det ikke er for mye salt eller sukker i knekkebrødet eller brødet du velger, forteller Torunn Nordbø, ernæringsfysiolog og daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, til KK.no. 

LES OGSÅ: Steinalderbrødet som bare tar 10 minutter å bake

Knekkebrød merket «grovt» eller «ekstra grovt» på Brødskalaen, inneholder mer enn 50 prosent sammalt mel eller hele korn. Nøkkelhullsmerkede kornprodukter har mindre fett, sukker og natrium. 

– Vi anbefaler derfor forbrukere å se etter Nøkkelhull eller Brødskalaen med 3 eller 4 kakestykker (Grovt og Ekstra grovt) når de skal velge knekkebrød, sier Nordbø.

Vanlig knekkebrød eller «hjemmelaget»?

Klinisk ernæringsfysiolog og daglig leder av Bramat.no, Cathrine Borchsenius, har sammen med sine kollegaer sammenliknet næringsinnholdet i utvalget av knekkebrød fra dagligvarebutikkene, og delt dem inn i to kategorier; vanlige knekkebrød og såkalte hjemmelagde knekkebrød. 

– Noen liker best de som ser hjemmelaget ut, mens andre velger den typen fordi de tror at det er sunnere knekkebrød, men det er det ikke nødvendigvis, sier Borchsenius til KK.no. 

Det betyr likevel ikke at den ene kategorien er dårligere enn den andre, her må man se nærmere på hver enkelt produkt for å se hva de inneholder. Og det er spesielt én ting du bør se etter.

– Det viktigste er å se på fiberinnholdet. Fiber er bra for både fordøyelse, vekt og helse, og mange får i seg for lite fiber i det daglige kostholdet. Derfor er dette noe vi har fokusert på i testen, forteller hun. 

LES OGSÅ: Baksten du kan spise hver dag

FIBERRIKT: Et høyt innhold av fiber er en av de viktigste tingene du bør se etter i et knekkebrød. Foto: Shutterstock / Kitamin
FIBERRIKT: Et høyt innhold av fiber er en av de viktigste tingene du bør se etter i et knekkebrød. Foto: Shutterstock / Kitamin Vis mer

Jo mer fiber, jo bedre

Fiber er viktig for å opprettholde en god fordøyelse, det gir bedre metthetsfølelse, jevnere blodsukker og mer overskudd i hverdagen. Fiber kan derfor være godt for deg som vil regulere vekta, men alle har likevel godt av å få i seg mer fiber – som du selvsagt finner i grove kornprodukter. 

Ifølge Borchsenius er det derimot mange som tar feil av hva som er grovt og hva som ikke er grovt, derfor er det en god idé å sjekke på pakken hvor mye fiber produktet inneholder. 

– For eksempel er det mange som tror at havreknekk er et grovt knekkebrød, men det er det altså ikke, forteller hun. 

Siden fiber er såpass viktig lot de derfor innhold av fiber telle dobbelt opp i deres knekkebrødtest, men det var også andre ting de så etter. Et høyt innhold av umettet fett og protein har trukket opp, mens karbohydrater, sukker og salt har trukket ned.

– Det er også lurt å sjekke ut saltinnholdet. Noen er tilsatt ekstra salt, og det kan være greit at man ikke spiser hver eneste dag, anbefaler hun.

LES OGSÅ: Slik unngår du å få i deg for mye sukker

SUNNEST:  Wasa Fiber balance og Sigdal Helsprøtt knekkebrød rug og speltkli var to av vinnerne i knekkebrødtesten. Foto: Stine Helén Tunstrøm
SUNNEST: Wasa Fiber balance og Sigdal Helsprøtt knekkebrød rug og speltkli var to av vinnerne i knekkebrødtesten. Foto: Stine Helén Tunstrøm Vis mer

Disse knekkebrødene kom best ut

I testen av de vanlige knekkebrødene var det to stykker som fikk seks på terningen. Dette var Wasa Rugknekke og Wasa Fiber balance, som begge hadde et høyt innhold av fiber, samt mindre sukker og karbohydrater.

De hjemmebakte knekkebrødene har dessverre et litt lavere innhold av fiber enn de vanlige knekkebrødene, men til gjengjeld har de også mindre karbohydrater, som er positivt for deg som vil passe vekten. Mange av disse inneholder også mye frø, som igjen øker innholdet av umettet fett.

I denne kategorien knekkebrød var det tre typer som fikk full pott med sekser på terningen. Disse er Sigdal Helsprøtt knekkebrød med speltflak & gresskarkjerner, Sigdal Helsprøtt knekkebrød rug og speltkli og Coop Sprø knekkebrød, linfrø, solsikkekjerner og sesamfrø.

De produktene som kom dårligst ut i testene var blant annet Coop Sprø knekkebrød, gresskar, urter og havsalt, på grunn av sitt høye saltinnhold, og Wasa Kanel på grunn av et høyt sukkerinnhold og lite fiber.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer