Klementin eller mandarin:

Dette er forskjellen på mandarin og klementin

- Mange har nok ikke så god greie på hvilke sorter vi spiser, sier ekspert.

KLEMENTIN ELLER MANDARIN: Hva er det egentlig vi spiser i jula, klementiner eller mandariner? Foto: Shutterstock/nadianb
KLEMENTIN ELLER MANDARIN: Hva er det egentlig vi spiser i jula, klementiner eller mandariner? Foto: Shutterstock/nadianb Vis mer
Publisert

grøtris, mandel, pepperkakedeig og saftige, søte mandariner. Munnen løper i vann bare av tanken på alle herlighetene vi mesker oss med i desember. Men vent litt, er det egentlig mandariner vi spiser? Eller er det muligens ... klementiner? Personlig har jeg kalt den oransje sitrusfrukten for mandarin så lenge jeg kan huske, men hvilken av de to er det egentlig vi langer innpå med nå rundt juletider - mandarin eller klementin?

Når kom klementiner til Norge?

Opplysningskontoret for frukt og grønt har tidligere sagt til KK at den oransje frukten vi ikke kan få nok av på denne tiden av året faktisk heter klementin, og ikke mandarin:

- I dag er det stort sett klementiner, og ikke mandariner som spises. Mandarinene, som var godt kjent på 60-tallet, var syrligere og med mange stener. Klementinen er stort sett stenfri, og den har et tykkere skall som sitter løst.

GRØT: Dagbladet-kokk Christopher Sjuve viser deg et enkelt triks for ikke å svi grøten. Foto/klipp: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Klementinen så først dagens lys i 1902, da presten Pierre Clément fra Algerie lyktes med å krysse mandarinen med en sitrusfrukt kalt pomerans. Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt er det fortsatt usikkert hva grunnen til krysningen var, men kanskje var presten blitt lei steinene i mandarinen?

- Det kan forekomme stener også i klementiner, men da skyldes det at treet har stått i nærheten av et annet sitrustre og har blitt feilpollinert av biene.

I Norge begynte vi å importere klementiner i 1963, og siden den gang har det ikke vært like mange mandariner i butikkhyllene - men de er fortsatt å finne utenfor sesongen. Men hva er egentlig grunnen til at så mange tror det heter mandariner? Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt har kjært barn har mange navn:

- Mandariner er «morsfrukten» til de klementinsortene som selges i Norge i dag. Mange har nok ikke så god greie på hvilke sorter vi spiser og betegnelsen mandarin har blitt overført med til nye generasjoner gjennom foreldre.

KLEMENTINER: Opplysningskontoret for frukt og grønt forteller til KK at vi knapt har sett en mandarin i butikkhyllene siden 1963. Foto: Shutterstock / images72
KLEMENTINER: Opplysningskontoret for frukt og grønt forteller til KK at vi knapt har sett en mandarin i butikkhyllene siden 1963. Foto: Shutterstock / images72 Vis mer

Høysesong for klementiner

Men hvorfor spiser vi kun klementiner rundt juletider? Ifølge Opplysningskontoret er høysesongen for frukten nå på høsten/tidlig vinteren etter at den har solmodnet i Spania.

- Det er derfor det er så mange som forbinder klementiner med den koselig førjulstiden fra barndommen. Uansett hva vi velger å kaller frukten, smaker den i nydelig og den kan nytes i store mengder nå i førjulstiden når den smaker aller best. Det er deilig julegodt!

C-vitamin i klementiner

Og skal vi tro Opplysningskontoret kan du nyte den søte frukten med god samvittighet - for klementinene er ikke bare søte og friske, de også sunne:

- Klementinen har et høyt innhold av C-vitamin, som styrker immunsystemet – det kommer jo også godt med på denne årstiden når høstforkjølelsene florerer. Ikke rart det er en av våre favorittfrukter nå om høsten. Klementiner er faktisk den femte mest populære frukten i Norge. Totalt sett spiste vi i snitt 5,6 kilo klementiner per person i Norge i 2015 (altså nesten 28 000 tonn).

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet