Fakta om overvekt og fedme

Dette er forskjellen på overvekt og fedme

Det kan være alt fra én til 100 kilo for mye.

OVERVEKT: For noen er ikke overvekt et problem, mens det for andre kan medføre betydelige helseproblemer. Foto: Shutterstock
OVERVEKT: For noen er ikke overvekt et problem, mens det for andre kan medføre betydelige helseproblemer. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): En økende andel av befolkningen er overvektig, eller har fedme.

Faktisk er 75 prosent av mennene og 60 prosent av kvinnene mellom 40 og 79 år i Norge, overvektige eller har fedme. På verdensbasis var det ifølge Verdens helseorganisasjon 1.9 milliarder mennesker som var overvektige i 2016, hvorav 650 millioner hadde fedme. Dette er en tredobling siden 1975.

Les også: 8 tips som gjør deg til en suksess i eget hode

Konsekvenser av overvekt og fedme

Overvekt og fedme øker risikoen for en rekke sykdommer. I verste fall kan man dø av sykdommene det medfører. For mange byr ikke overvekt på helseproblemer, det er først og fremst fedme som medfører en del risikoer.

Hovedsakelig øker fedme risikoen for hjerte- og karsykdommer, som høyt blodtrykk, angina, hjerteinfarkt, hjerneslag eller trange blodårer i bena. Personer med fedme er også ekstra utsatt for diabetes og enkelte kreftformer.

De vektbærende leddene kan bli overbelastet og man kan få artroser, slik at man blir mindre mobil.

Fedme kan også gi psykiske plager, tung pust, søvnvansker og søvnapné.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer