Kjøttfritt

- Dette er i ferd med å bli den neste store mattrenden

Framtiden i våre hender og Nofima har tro på kjøttfri-trenden.

KJØTTFRITT: Den kjøttfrie trenden har kommet for å bli, tror Nofima-forsker og Framtiden i våre hender.  Foto: Scanpix
KJØTTFRITT: Den kjøttfrie trenden har kommet for å bli, tror Nofima-forsker og Framtiden i våre hender. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg tror den kjøttfrie trenden kommer til å fortsette. Vi kommer til å erstatte kjøttet både med grønnsaker og med kjøttfrie erstatningsprodukter. Vi så jo at da Narvesen begynte med kjøttfrie pølser, solgte de ut dem på noen dager, og Coops vegetarburger har vært en storsuksess på i grillen i sommer, sier Antje Gonera, senjorforsker ved Nofima. 

- Vi blir nok ikke alle vegetarianere, men jeg tror mange kommer til å velge å ha kjøttfrie dager, og generelt spise mindre kjøtt. 

LES OGSÅ: Fem ting du må huske om du spiser lite kjøtt 

Mener kjøttproduksjonen må ned

«Kjøttfri mandag» er et av årets store trenduttrykk, og at flere nordmenn ser ut til å kutte ut noe av kjøttet i kosten er noe miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender er glade for. Men vi har imidlertid langt igjen. Nordmenn spiser stadig mye kjøtt, og det er flere grunner til at mange mener kjøttkonsumet vårt må ned.

Organisasjonens beregninger viser at nordmenn spiser mat som beslaglegger 60 prosent mer areal enn det vi har tilgjengelig per person globalt. 

- Det må vi gjøre noe med av flere grunner: Det vil bli flere munner å mette på kloden i årene som kommer, klimaendringene vil gjøre matproduksjonen mer usikker og til sist må vi jo ha en rettferdig fordeling av ressurser, slik at ikke folk i rike land som Norge forbruker uforholdsmessig mye arealer og andre ressurser, sier Arild Hermstad, Leder i Framtiden i våre hender. 

Kjøttproduksjon tar opp mer areal enn kornproduksjon, og gir dessuten mer klimagassutslipp. Hermstad mener vi kunne utnyttet resursene bedre.  

- Løsningen er mindre vanskelig og krevende enn man skulle tro. Kutter vi kjøttforbruket vårt gradvis, særlig forbruket av storfekjøtt, og erstatter det med plantekost, så vil vi kunne spise sunnere og billigere, og altså bidra til å redusere vårt eget forbruk av matjord og ferskvann og redusere utslippene av klimagasser, mener han. 

LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer tunfisk

Håper trenden fortsetter

2016 var belgvekstenes år, og fra å ha hatt lite erfaring med dem, er det er liten tvil om at nordmenn har fått øynene opp for belgvekster nå. Det håper Hermstad vil fortsette. 

- Et variert kosthold betyr at vi kan spise mer bønner, linser, soyaprodukter, erter og annen plantekost. Jo flere av oss som bidrar med å kutte ned på kjøttet, jo lettere er det for Norge totalt sett å holde seg innenfor en global økologisk ramme, mener Hermstad. 

Han har tro på at den kjøttfrie trenden fortsetter, og blir større, og håper restauranter og matprodusenter følger etter.  

- Det er flere gode nyheter på gang: Befolkningen øker ikke lenger kjøttforbruket, og det er de siste årene lansert en haug med nye vegetarvarianter av middagsmat. For eksempel har Narvesen startet å selge veganpølser, sier han. 

- Dette er i ferd med å bli den neste store mattrenden. Jeg håper at vi kan få til en slik omlegging samtidig som norske bønder og matbransjen griper mulighetene til å omstille seg for å møte disse nye kravene slik at vi kan nyte mer norsk plantekost i framtiden til erstatning for et overdrevent fokus på kjøttproduksjon, basert på importert fôr og høye utslipp. 

LES OGSÅ: Visste du dette om raw food? 

Vi spiser over 70 kilo kjøtt i året

Nordmenns kjøttkonsum har økt betraktelig de siste tiårene. Mens en gjennomsnittlig nordmann spiste rett i overkant av 30 kilo kjøtt i året på 50-tallet spiser vi i dag i overkant av 70. 

- På 50-tallet spiste vi 33 kilo kjøtt per person i året. Så har det økt jevnt til i dag, og i 2014 spiste vi 71 kilo kjøtt per person, forteller Gonera i Nofima, og viser til tall fra Helsedirektoratet.  

- Vi ser jo at de kjøttfrie produktene vi har i Norge alle er produsert i utlandet, så her har nok norske produsenter sovet litt, sier Antje Gonera i Nofima.  

Hun er selv fra Tyskland og kan fortelle om stor etterspørsel bare litt sørover. 

- Der ser vi jo at selv kjøttprodusenter produserer kjøttfrie varer, fordi etterspørselen er så stor, og fordi de vil ikke miste markedsandelen til noen andre.

LES OGSÅ: Jo, kjøtt er bra for deg - i moderate mengder

Dette blir mattrendene fremover: 

Samtidig som at kjøttforbruket har økt har imidlertid det samme skjedd med konsumet vårt av frukt og grønt økt, mye på grunn av økt tilgjengelighet og helsefokus. 

Og ikke bare vil vi ha kjøttfritt, vi vil også ha lokalt. 

- Vi vil ha lokal mat, og bondens marked med produkter fra lokale produsenter kommer til å bli større, selv om mange trodde ikke på det, sier Gonera. 

Dessuten er vi også villige til å betale mer for god mat. Vi er opptatte av helse, men maten skal være av god kvalitet, smake godt, og vi skal bruke både tid og penger på å virkelig nyte den. 

- Vi ser også at matturisme blir større. Reiser er ofte knyttet til en god matopplevelse, og det trekker også mange utenlandske turister som er veldig betalingsvillige, forteller Gonera. 

Andre trender, som vi også har sett mye av i år er netthandel av mat og matkasser som blir levert på døra.

- Også er det «fri for»-trenden. Fri for konserveringsmidler, fri for laktose, fri for gluten og så videre. Du ser jo at det fyller opp butikkhyllene, men jeg vet ikke om det kanskje har nådd en topp nå ?  

LES OGSÅ: «Nei takk, jeg tåler ikke gluten»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer