REINKJØTT: Visste du at reinkjøtt er noe av det sunneste kjøttet du kan spise? Og det er hovedsakelig tre gode grunner til det. Foto: Shutterstock / Alias Studiot Oy
REINKJØTT: Visste du at reinkjøtt er noe av det sunneste kjøttet du kan spise? Og det er hovedsakelig tre gode grunner til det. Foto: Shutterstock / Alias Studiot Oy Vis mer

Reinkjøtt

Dette er noe av det sunneste kjøttet du kan spise

Like magert som kylling, men inneholder omtrent like mye omega-3 som torsk.

Publisert

Reinsdyrkjøtt er garantert ikke det du oftest velger når du først skal ha kjøtt til middag, men kanskje bør du få øyene opp for dette viltkjøttet – det er nemlig langt sunnere enn du tror.

– Ja, reinkjøtt er noe av det sunneste kjøttet du kan spise. Og det er hovedsakelig tre gode grunner til det, sier Ammar Eltayeb Ali Hassan, forsker ved Senter for samisk helseforskning, UiT Norges arktiske universitet, til KK.no.

For det første er dette et veldig magert kjøtt, med et innhold på kun to prosent fett er det faktisk like magert som kylling. For det andre har det en høy tetthet av næringsstoffer i form av vitaminer og mineraler.

– Sammenlignet med andre typer kjøtt fra norske dyr har reinkjøttet et veldig høyt innhold av B12 og vitamin E, i tillegg til mineralene sink, jern og selen, forteller han.

Og det høye innholdet av næringsstoffer fant de spesielt i leveren på reinsdyret, langt høyere enn du finner i vanlig kjøtt og lever fra andre typer husdyr.

– Høyt nok til at bare 100 gram lever dekker det daglige anbefalte inntaket av vitamin A, B9 og B12, samt jern og selen, legger han til.

Det tredje faktoren er at reinkjøtt har en gunstig fettsyreprofil, med høye nivåer av umettede fettsyrer i form av omega-3 og 6.

– Det er ingen andre typer kjøtt fra husdyr som har et omega-3 innhold på samme nivå som torsk. Når det er sagt er reinkjøtt likevel ikke en erstatning for fet fisk, forteller Hassan.

LES OGSÅ: Jo, kjøtt er bra for deg - i moderate mengder

SPIS VARIERT: Selv om reinkjøtt inneholder godt med omega-3, er det likevel ikke en erstatning for fet fisk. Foto: Shutterstock / racorn
SPIS VARIERT: Selv om reinkjøtt inneholder godt med omega-3, er det likevel ikke en erstatning for fet fisk. Foto: Shutterstock / racorn Vis mer

LES OGSÅ: Bytt ut kjøttet med mager fisk

For mye av én ting er aldri bra

Ja, reinkjøtt er sunt, men du kan likevel ikke spise bare reinkjøtt. Variasjon i matveien er en viktig faktor når det kommer til god helse, og for store mengder av noen produkter er ikke sunt.

Rune Rødbotten, forsker ved matforskningsinstituttet Nofima, sier til KK.no at selv om reinkjøtt er sunt og godt, trenger vi et kosthold som også består av frukt, bær, fisk, kjøtt, brød og så videre. For spiser vi bare én ting blir vi syke.

– Reinkjøtt er veldig magert, som betyr at man vil få mangel av fettløselige vitaminer (vitamin A og D) hvis man bare spiser reinkjøtt. Derimot inneholder reinkjøtt vitamin B som kroppen også trenger – noe storfekjøtt for øvrig inneholder omtrent like mye av.

– Reinkjøtt har derimot mer antioksidanter enn kjøtt fra husdyr. Hvordan nivået av antioksidanter er i annet viltkjøtt er ikke kjent, forteller han.

Når det er sagt så er det svært få av oss som spiser for mye reinkjøtt. Ifølge Mattilsynet regnes det at nordmenn spiser reinsdyrkjøtt mellom 2-5 ganger i året, men av naturlige årsaker er det mer vanlig i Nord-Norge enn det er i resten av landet.

– Mengden reinkjøtt er veldig begrenset. Hvis man fordeler alt reinkjøtt likt mellom den norske befolkningen så blir det cirka 300 gram per person, med andre ord omtrent ett middagsmåltid per person per år! Noen spiser rein ofte, men det er mange som aldri spiser rein, forteller Rødbotten.

LES OGSÅ: Fisk, kjøtt eller kylling - hva bør du velge?

REINSDYR: Reinkjøtt er veldig magert og har mer antioksidanter enn kjøtt fra husdyr, men vi spiser likevel ikke så mye av det. følge Mattilsynet regnes det at nordmenn spiser reinsdyrkjøtt mellom 2-5 ganger i året. Foto: Shutterstock / Alexander Erdbeer
REINSDYR: Reinkjøtt er veldig magert og har mer antioksidanter enn kjøtt fra husdyr, men vi spiser likevel ikke så mye av det. følge Mattilsynet regnes det at nordmenn spiser reinsdyrkjøtt mellom 2-5 ganger i året. Foto: Shutterstock / Alexander Erdbeer Vis mer

Svært lave nivåer av miljøgifter

Selv om du selvsagt ikke kan leve på kun reinsdyrkjøtt så er det likevel slik at forskere ikke har funnet noe negativt med dette kjøttet. Heller ikke innholdet av miljøgifter er noe vi trenger å bekymre oss for.

– De nivåene som er funnet av tungmetaller og organiske miljøgifter er veldig lave og – under den maksimale grensen som er satt av WHO og FN. Du må derfor spise urealistiske mengder for at dette skal ha noe å si, forklarer Hassan.

Det eneste unntaket er funnet av kadmium i lever, men selv her må du spise svært mye for at det skal bli farlig.

– For å nå grensen krever det at du spiser tre kilo lever i måneden over lang tid, men det er ingen som spiser så mye lever, sier han og legger til at det heller ikke er noe kjøtt som slippes ut på markedet uten at Mattilsynet har sjekket det for radioaktive verdier i områder som fikk mye radioaktivt nedfall etter Tjernobyl-ulykken.

Rein i Troms og Finnmark ble ikke påvirket i nevneverdig grad av radioaktivt nedfall etter Tsjernobyl-ulykken.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer