Alzheimers:

Dette er risikofaktorene for å utvikle Alzheimers

Høyt blodtrykk, diabetes og depresjon kan øke risikoen for å få demenssykdommer.

ALZHEIMERS: Det finnes flere risikofaktorer for å utvikle Alzheimers. Dette bør du være obs på, mener ekspertene. FOTO: NTB scanpix
ALZHEIMERS: Det finnes flere risikofaktorer for å utvikle Alzheimers. Dette bør du være obs på, mener ekspertene. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alzheimer er den vanligste formen for demenssykdom. Av alle eldre som får demens er det mellom 60 og 80 prosent som får Alzheimer.

- 97 prosent av dem som får demens er over 65 år. Sykdommen utvikler seg gradvis over tid, og vi er ikke helt sikre på hva som er årsaken, sier Anne Brækhus, nevrolog og overlege ved Hukommelsesklinikken på Oslo Universitetssykehus. Hun har også en forskerstilling hos Aldring og helse.

Det er derimot en del vaskulære årsaker;

- Høyt blodtrykk, sukkersyke og lite fysisk aktivitet kan øke sjansen for å utvikle Alzheimer.

Det er ytterst få som er dominant arvelige, men man har gjerne en økt disposisjon i familier. Om dine foreldre har en demenssykdom er det økt sjanse for at du også kan utvikle det.

LES OGSÅ: Demenssymptomene du bør være obs på

Tre faser av Alzheimer

Den vanligste formen for Alzheimer begynner med hukommelsesproblemer og går på korttidshukommelsen. Noen mindre vanlige symptomer som kan komme tidlig er synsvansker, og enkelte kan debutere med litt personlighetsendring.

- Etter hvert kommer orienteringsvansker og manglende logisk tankegang, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.