Lavt stoffskifte:

Dette er symptomene på lavt stoffskifte

Fordi nær alle celler kan påvirkes er også symptomene på lavt stoffskifte svært varierende.

VARIERENDE SYMPTOMER: En del opplever at de første symptomene på lavt stoffskifte er lite energi, ifølge Fagereng i Stoffskifteforbundet. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix
VARIERENDE SYMPTOMER: En del opplever at de første symptomene på lavt stoffskifte er lite energi, ifølge Fagereng i Stoffskifteforbundet. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Omkring 230 000 nordmenn har lavt stoffskifte og hvert år fødes i gjennomsnitt 17 barn med sykdommen. De første symptomene varierer og kommer snikende, og derfor mener Stoffskifteforbundet at det trolig er flere med sykdommen, som ikke har fått diagnosen.

- Fordi symptomene er diffuse og kommer snikende kan veien fram til diagnose være lang. Det er nok sånn at det er en del som har uoppdaget stoffskiftesykdom, sier Venche Fagereng, som er forbundsleder i Stoffskifteforbundet, til KK.

Fagereng forteller at langt flere har diagnosen lavt stoffskifte enn før. Siden 2004 har økningen vært på 57,4 prosent, samtidig som befolkningen har økt med 15 prosent.

- Antall med stoffskiftesykdom i thyreoidea øker og vi har for liten kunnskap om årsakene, sier hun og legger til:

- Vi trenger mer forskning for å tette kunnskapshull. Høyt og lavt stoffskifte kan skyldes problemer i skjoldbruskkjertelen, men også andre forhold. Konsekvensen er at det er krevende å finne riktig forebygging og behandling.

Symptomene kan være mange og noen opplever at de varierer gjennom tiden med sykdommen.

Fagereng forteller også at noen opplever å få allergier, en kan oppleve ting som langsom tale, hevelser, leddsmerter, uregelmessige hjerteslag og både høyt og lavt blodtrykk – for å nevne noe.

- Erfaringer fra pasienter viser at det ofte starter med at med at energi og overskudd blir borte. Mange opplever en maktesløshet fordi de er ekstra trette og slitne og fordi de sliter med å få hodet til å fungere. De sover dårlig, blir nedstemte og får problemer med hukommelse og konsentrasjon. Mange er frosne, har vektøkning og får forstoppelse, forteller Fagereng.

Varierende symptomer

Lavt stoffskifte er en sykdom som kommer av at skjoldbruskkjertelen produserer for lite stoffskiftehormon (tyroksin), som er viktig for forbrenningen i cellene våre.

- Foran i halsen har du en sommerfuglformet kjertel skjoldbruskkjertelen som produserer tyroksin, som tillater at cellene brenne energi. Om den kjertelen jobber mindre så kan man få lavt stoffskifte, forklarer Sara Hammerstad, forsker og spesialist i endokrinolog, og leder for faglig råd i Stoffskifteforbundet.

Derfor varierer også symptomene mye, fordi nær alle celler i kroppen kan påvirkes om stoffskifte er lavt.

At det produseres for lite stoffskiftehormon i skjoldbruskkjertelen kan det være flere grunner til, forteller Hammerstad. På verdensbasis er det jodmangel som er den vanligste årsaken, mens det i den vestlige verden oftere er en autoimmun sykdom. Hammerstad påpeker at man da ikke vet hvorfor sykdommen oppstår, men at hun og kolleger jobber med forskning for å se på eventuell sammenheng med infeksjoner. Lavt stoffskifte kan komme i forbindelse med hormonsvigninger, som ved pubertet, graviditet og eller fødsel.

- Cellene trenger tyroksin for å brenne energi og produseres ikke nok så går cellene litt i dvale. Da kan man blant annet legge på seg og hjerte og hjerne kan jobbe litt saktere. Hele kroppen kan bli litt satt ut.

Ifølge Hammerstad er det svært varierende om man går opp i vekt og i hvilken grad sykdommen påvirker vekten. Ikke alle som går opp i vekt har stoffskiftesykdom og ikke alle med stoffskiftesykdom går opp i vekt.

- Har man uttalt lavt stoffskifte så samler kroppen væske og man legger på seg – dette pleier da å snu igjen når man får behandling, forteller hun.

SØVNLØS: Noen opplever vanskeligheter med søvnen, men symptomene varierer. FOTO: NTB Scanpix
SØVNLØS: Noen opplever vanskeligheter med søvnen, men symptomene varierer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Sjekkes med blodprøve

Det finnes ikke et bestemt gen som gir hypotyreose, men risikoen øker hos de med familiemedlemmer med sykdommen. I dag har vi sceening for medfødt lavt stoffskifte hos nyfødte, men lavt stoffskifte kan også ses i barneårene.

- Det er viktig å være oppmerksom på symptomer hos barn – for eksempel om man ser dårlig vekst i ung alder eller rask vektoppgang, dårlig konsentrasjon og læreevne. Tilstanden kan enkelt sjekkes med en blodprøve hos legen. Det er også viktig med hyppigere oppfølging hos barn med stoffskiftesykdom enn voksne, påpeker Hammerstad.

Viktig å sjekke bakenforliggende årsaker

Tidlig behandling er viktig, påpeker Fagereng, men ifølge henne er det fremdeles flere som sliter med å få satt diagnosen. Samtidig som stoffskiftet i utgangspunktet er enkelt å sjekke, så kan det være mange grunner til at stoffskiftet er lavt.

Derfor er det også viktig å sjekke om det er bakenforliggende årsaker og det er også viktig å sjekke nivåene av forskjellige vitaminer og mineraler.

Fagereng er også opptatt av at det stadig trengs mer forskning og kunnskap om stoffskiftesykdommer slik at pasienter får tidlig diagnose og den behandlingen de trenger. Hun oppfordrer også de som mener de har en stoffskiftesykdom til å selv tilegne seg kunnskap om sykdommen.

De aller fleste lever godt med lavt stoffskifte dersom de får behandling, men man antar at noen likevel kan ha noen symptomer. Ifølge Fagereng i Stoffskifteforbundet mistenker de, basert på forskning og legers kliniske erfaring, at omkring 20 prosent ikke får like god effekt av behandlingen, mens man ifølge Hammerstad vanligvis regner med at dette gjelder mellom 5 og 10 prosent. Det er også viktig å få behandling raskt når tilstanden er konstatert, og det kan ta tid fra behandlingen starter og til man føler seg bedre.

Førstevalget ved behandling er i dag at man får tyroksin i tablettform. Ifølge Hammerstad fungerer denne behandlingen hos de fleste, mens en kombinasjon av tyroksin og et annet stoffskiftehormon, trijodtyronin også kan prøves i blant. I noen tilfeller er det også andre former for behandling som benyttes.

- Det er svært viktig at man sjekkes for andre tilstander. Lavt stoffskifte kan sees sammen med andre autoimmune sykdommer, og det kan være viktig med at pasientene blir sjekket for eksempel for vitamin B12 mangel og cøliaki, påpeker hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer