Lavt stoffskifte:

Dette er symptomene på lavt stoffskifte

Fordi nær alle celler kan påvirkes er også symptomene på lavt stoffskifte svært varierende.

VARIERENDE SYMPTOMER: En del opplever at de første symptomene på lavt stoffskifte er lite energi, ifølge Fagereng i Stoffskifteforbundet. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix
VARIERENDE SYMPTOMER: En del opplever at de første symptomene på lavt stoffskifte er lite energi, ifølge Fagereng i Stoffskifteforbundet. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Omkring 230 000 nordmenn har lavt stoffskifte og hvert år fødes i gjennomsnitt 17 barn med sykdommen. De første symptomene varierer og kommer snikende, og derfor mener Stoffskifteforbundet at det trolig er flere med sykdommen, som ikke har fått diagnosen.

- Fordi symptomene er diffuse og kommer snikende kan veien fram til diagnose være lang. Det er nok sånn at det er en del som har uoppdaget stoffskiftesykdom, sier Venche Fagereng, som er forbundsleder i Stoffskifteforbundet, til KK.

Fagereng forteller at langt flere har diagnosen lavt stoffskifte enn før. Siden 2004 har økningen vært på 57,4 prosent, samtidig som befolkningen har økt med 15 prosent.

- Antall med stoffskiftesykdom i thyreoidea øker og vi har for liten kunnskap om årsakene, sier hun og legger til:

- Vi trenger mer forskning for å tette kunnskapshull. Høyt og lavt stoffskifte kan skyldes problemer i skjoldbruskkjertelen, men også andre forhold. Konsekvensen er at det er krevende å finne riktig forebygging og behandling.

Symptomene kan være mange og noen opplever at de varierer gjennom tiden med sykdommen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer