Tarmkreft:

Dette er tegnene på tarmkreft

- Det første som er viktig å tenke på hvis du mistenker tarmkreft er endringer i avføringsmønster, sier ekspert.

TARMKREFT: Forandringer i avføringsmønster kan være et av symptomene på tarmkreft. FOTO: NTB Scanpix
TARMKREFT: Forandringer i avføringsmønster kan være et av symptomene på tarmkreft. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den vanligste og mest kjente formen for arvelig kreft er den typen tarmkreft en kan få hvis man har et høyt antall polypper. Ifølge Kreftforeningen er det trolig få tilfeller av tarmkreft der arv er eneste årsak, og levemåten vår kan påvirke risikoen for å utvikle krefttypen.

Norge ligger på verdenstoppen når det kommer til tarmkreft, men det finnes så langt ingen forklaring på hvorfor. Det sier Seksjonssjef i Kreftforeningen, Else Støring.

- Det første som er viktig å tenke på hvis du mistenker tarmkreft er endringer i avføringsmønster. Dette kan blant annet være blod eller slim i avføringen og at du føler at du ikke får tømt deg ordentlig når du er ferdig på do, sier hun til KK.no.

Om disse symptomene ikke gir seg etter to eller tre uker er det lurt å oppsøke lege. Husk at du ikke trenger å oppleve smerte for at det skal være kreft.

- Man tenker at kreft gjør vondt, men det er ikke alltid det gjør det. Denne krefttypen er ikke helt enkel fordi symptomene også kan bety mye annet, for eksempel betennelse eller Chrons sykdom.

LES OGSÅ: Forekomsten av tarmkreft i Norge har tredoblet seg

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer