Tarmkreft:

Dette er tegnene på tarmkreft

- Det første som er viktig å tenke på hvis du mistenker tarmkreft er endringer i avføringsmønster, sier ekspert.

TARMKREFT: Forandringer i avføringsmønster kan være et av symptomene på tarmkreft. FOTO: NTB Scanpix
TARMKREFT: Forandringer i avføringsmønster kan være et av symptomene på tarmkreft. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den vanligste og mest kjente formen for arvelig kreft er den typen tarmkreft en kan få hvis man har et høyt antall polypper. Ifølge Kreftforeningen er det trolig få tilfeller av tarmkreft der arv er eneste årsak, og levemåten vår kan påvirke risikoen for å utvikle krefttypen.

Norge ligger på verdenstoppen når det kommer til tarmkreft, men det finnes så langt ingen forklaring på hvorfor. Det sier Seksjonssjef i Kreftforeningen, Else Støring.

- Det første som er viktig å tenke på hvis du mistenker tarmkreft er endringer i avføringsmønster. Dette kan blant annet være blod eller slim i avføringen og at du føler at du ikke får tømt deg ordentlig når du er ferdig på do, sier hun til KK.no.

Om disse symptomene ikke gir seg etter to eller tre uker er det lurt å oppsøke lege. Husk at du ikke trenger å oppleve smerte for at det skal være kreft.

- Man tenker at kreft gjør vondt, men det er ikke alltid det gjør det. Denne krefttypen er ikke helt enkel fordi symptomene også kan bety mye annet, for eksempel betennelse eller Chrons sykdom.

LES OGSÅ: Forekomsten av tarmkreft i Norge har tredoblet seg

Vær obs på blod i avføringen

Ronald Robertsen er styremedlem i Norilco, Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft. Han har vært aktiv i foreningen i mange år, og er selv overlevende etter tarmkreft.

- Det begynte med blod i avføringen. Det var ikke hver dag, og det gjorde ikke vondt, så jeg tenkte ikke så mye over det. Først kom det én gang i uka, også kom det senere.

Kona til Robertsen er sykepleier, og ba han ta dette på alvor. Han dro til lege og ble undersøkt, men det hadde gått nesten et halvt år fra han merket at det var blod i avføringen til det faktisk ble konstatert at han hadde kreft i endetarmen.

- Man må ta slike symptomer på alvor. Blør det når man er på do tror mange at det er hemoroider eller rifter. Jeg var veldig irritert på meg selv for at jeg ikke hadde reagert tidligere. Det var jo ingen smerte, så jeg oppsøkte ikke lege.

Viktig å reagere så fort som mulig på ting som er unormale

Det er flere som synes det er tabu med symptomer som går på avføring eller våre intime deler. Robertsen understreker at du må oppsøke lege med én gang noe ikke er som det skal.

- Reager så fort som mulig på ting som er unormalt. Det er ikke normalt å ha blod i avføringen. Det er et sikkert tegn på at noe er galt.

Han understreker at det nok er mange som utsetter legebesøk, spesielt om vi ikke opplever smerte. Robertsen ble operert for tarmkreft for 13 år siden og opplevde god oppfølging. I dag jobber han frivillig for Norilco og møter andre personer med den samme krefttypen.

- Jeg hadde selv besøk på sykehuset av en likemann, og da tenkte jeg at hvis jeg blir frisk skal jeg også bli med på dette. I dag har jeg vært medlem i mange år og besøker pasienter på sykehus.

LES OGSÅ: Kreft: - Jeg ante ikke hvordan det ville gå

Kan hjelpe å unngå visse matvarer

I følge informasjon fra Kreftforeningen er oppstår de fleste tilfeller av kreft i tykktarmen og endetarmen uten at det er noen kjent årsak til det.

Det er likevel flere faktorer som kan øke risikoen for kreft i tarmen, blant annet:

  • Lite fysisk aktivitet.
  • Overvekt.
  • Høyt alkoholforbruk .
  • Høyt inntak av fet, stekt og røkt mat.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer