Kosthold:

Dette er verdens sunneste land

Middelhavsdietten kan ha stor påvirkning på resultatet.

SUNNESTE LAND: Nå har verdens sunneste land blitt kåret, og ikke overraskende er det landet som troner toppen et land hvor Middelhavsdietten er veldig populær. FOTO: NTB Scanpix
SUNNESTE LAND: Nå har verdens sunneste land blitt kåret, og ikke overraskende er det landet som troner toppen et land hvor Middelhavsdietten er veldig populær. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

KK har tidligere omtalt «Middelhavsdietten» som den trolig mest populære i 2019. Denne dietten er godt variert, mindre streng, inneholder mye grønt OG - hold deg fast - tillater et lite glass vin til maten!

- Middelhavsdietten er ganske kjent innen ernæringsmiljøet, og jeg vil gjerne legge til at dette er mer et kosthold - enn en diett. Middelhavskostholdet ligger dessuten nært opp til våre eksisterende kostholdsanbefalinger fra helsedirektoratet til en helsefremmende kost, så hvis det er sånn at folk begynner å bli ekstra interessert i Middelhavskost i motsetning til andre og ofte mer ekstreme dietter, så er dette veldig positivt.

Det sier autorisert klinisk ernæringsfysiolog ved Haukeland Universitetssykehus, Ragnhild Lekven Fimreite, til KK.

LES OGSÅ: Her er tipsene som sikrer deg et sunt kosthold

Flinke på kosthold

Nå har også verdens sunneste land blitt kåret, og ikke overraskende er det landet som trekker det lengste strået her et land nært Middelhavet. Ifølge nyhetsnettstedet Daily Mail er nemlig Spania helt på topp på matfronten, og eksperter tror årsaken til spanjolenes sunne helse er nettopp denne mye omtalte dietten.

Norge kapret nummer ni på denne listen.

- I Norge «norskifiserer» vi dietter som «Middelhavsdietten» ved å bruke for eksempel mer rotgrønnsaker som er veldig tilgjengelig her til lands. Men kvaliteten på fettet er uansett likt og det man inntar er likt, så hvis man hadde klart å få dette til å bli en «hit» blant det norske folk gjør vi mye av det som skal til for å forebygge livsstilssykdommer. Vi er ganske flinke på kosthold i Norge, har klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi Helse, Tine Sundfør, tidligere fortalt til KK.

Lengst levetid

Undersøkelsen inkluderte 169 land, hvor røyking, fedme og landets forventninger til livet ble tatt i betraktning. Spania er også det landet i Europa som har lengst forventet levetid. På globalt nivå ligger de nummer tre, bak Japan og Sveits.

Her er listen over topp 10 sunneste land i verden:

  1. Spania
  2. Italia
  3. Island
  4. Japan
  5. Sveits
  6. Sverige
  7. Australia
  8. Singapore
  9. Norge
  10. Israel

LES OGSÅ: For mange handler trening og kosthold først og fremst om utseende, ikke helse

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer