Fylleangst

Dette gjør alkoholen med handlingene dine

- Alkoholens påvirkning på hjernen gjør at vi handler annerledes når vi er fulle, forklarer eksperter.

DÅRLIGERE IMPULSKONTROLL: Dette skjer i hjernen når du drikker - og kan være forklaringen dersom du alltid dummer deg ut i fylla.  Foto: Shutterstock / YAKOBCHUK VIACHESLAV
DÅRLIGERE IMPULSKONTROLL: Dette skjer i hjernen når du drikker - og kan være forklaringen dersom du alltid dummer deg ut i fylla. Foto: Shutterstock / YAKOBCHUK VIACHESLAV Vis mer
Publisert

De fleste av oss kjenner til godfølelsen vi får av å drikke noen glass vin med venninner og ha gode samtaler. Kanskje vi blir så fnisete at vi deler pinlige ting om sex-livet vårt? Mange av oss kjenner også til følelsen av å bli veldig full og få ganske fikse ideer som gjør at vi vrir oss i anger dagen derpå. Hvorfor gjør vi dette gang på gang når vi er påvirket av alkohol? 

Camilla Methlie er overlege ved Stiftelsen Bergensklinikkene. Hun forklarer at alkohol virker inn på det området i hjernen vår som kalles prefrontal cortex, der hjernens kontrollfunksjon ligger. 

- Allerede ved lav promille ser man at den overordnede kontrollen i hjernen blir redusert. Det kan påvirke atferd og gjøre oss mer kritikkløse. Man vet derimot ikke helt hvordan mekanismen fungerer, men man vet at rusinntak fører til dopaminfrigjøring i hjernen. Dette gir økt velvære, og man kan ikke utelukke at også hjernens kontrollfunksjon påvirkes av dette, sier hun til KK.no. 

Det er også stor forskjell fra person til person hvilken promille man får en viss effekt av. Men det er klart kontrolltapet øker jo mer man drikker, forklarer overlegen. 

- Vi ser også at forventning til rusen kan påvirke oss. Noen kan få følelsen av å være alkoholpåvirket på fest uten å være det, for eksempel. Vi blir påvirket forskjellig av alkohol og av omgivelsene rundt oss. 

LES OGSÅ: Vil og øl - blir det egentlig krøll?

- Vi kan føle oss mer oppstemte

Spesialist i rusmedisin ved Oslo Universitetssykehus, Rune Tore Strøm, forklarer at alkohol både er et stimulerende og et dempende rusmiddel. 

- I lave doser har alkohol en viss psykostimulerende effekt, som kan gjøre at vi får litt ekstra energi og føler oss mer oppstemte. Den dempende effekten ser vi ved redusert impulskontroll. 

Denne reduserte impulskontrollen kan derfor forklare hvorfor du plutselig tør å åpne deg om ting du aldri ville gjort edru over en kopp kaffe. 

- Er det slik at vi ofte deler ting vi egentlig ønsker å prate om, men som vi ikke tør å dele når vi er edru?

- Det er klart at litt vin i noen sammenhenger gjør at vi tør å dele ting vi ellers synes er pinlig eller vanskelig å prate om. Så det kan ofte hjelpe oss på den måten. I tillegg påvirker rusmidler det motivasjonelle systemet i hjernen, som gjør at vi opplever ting vi gjør mens vi er alkoholpåvirket som viktigere enn når vi ikke er alkoholpåvirket, forklarer Strøm. 

Du har kanskje sett to fulle personer i en samtale som for deg virker som en skikkelig «fylla-prat»? For de som prater føles denne samtalen som ekstremt viktig;

- For utenforstående kan noen samtaler og handlinger fulle personer gjør virke meningsløst. Men rusmidlene er med på å skape mening med ting vi gjør, og vi tillegger det en større betydning enn vi ville gjort når vi våkner neste dag. 

GODT LAG: Det er alltid koselig å dele noen glass vin med venner. Men hvorfor prater vi alltid mer med litt innabords?  Foto: Shutterstock / archimede
GODT LAG: Det er alltid koselig å dele noen glass vin med venner. Men hvorfor prater vi alltid mer med litt innabords? Foto: Shutterstock / archimede Vis mer

LES OGSÅ: Så mange kcal inneholder alkoholen du drikker

Vi tolker andres signaler dårlig 

For noen er det lettere å ty til aggresjon og vold når de er påvirket av alkohol, selv om de aldri er voldelige i edru tilstand. Strøm forklarer at vi ved litt høyere promille får en redusert evne til å tolke andre menneskers signaler. 

- Vi blir også dårligere til å tolke vår egen observasjon av hva som skjer og hvordan vi bidrar til en situasjon. Det kan resultere i aggresjon og vold. Alkohol reduserer lykkehormonet oxytocin ved høy promille, og det påvirker hvordan vi relaterer oss til andre personer. 

Når oxytoinet reduseres mister man noe av evnen til å leve seg inn i andre menneskers liv og atferd. 

- Det kan også være at personer får utløp for et sinne de bærer på når de er beruset, fordi impulskontrollen er dårligere og hemningene forsvinner. 

Også har vi dagen derpå... Vi har kanskje sagt noe skikkelig dumt eller kranglet med en bartender, og lover oss selv at vi aldri skal drikke igjen. Men denne angsten kan ofte være verre enn den trenger å være. 

- Alkohol er et svært angstdempende middel. Dagen etter har påvirkningen av alkoholen endret seg og gjør at vi opplever større angst dagen etter. Denne angsten kan være overdrevet, og gjør at vi angrer og bekymrer oss over ting vi gjorde kvelden før.

LES OGSÅ: Blir du fyllesyk over flere dager

- Prøv å hold deg til lykkepromillen

Methlie forklarer at det finnes en promille som kalles lykkepromillen. Ønsker du en kveld med en god følelse uten å være for full, kan du prøve å sikte deg inn mot en promille rundt 1. 

- En promille på omtrent 1 er takeffekten for god stemningsleie og lykkefølelse. Og det er jo det de fleste er ute etter når de drikker. Drikker man mer enn dette blir man ikke mer glad, men heller mer ustø, søvnig og får andre negative effekter

Det er derfor ikke nyttig å gå over denne promillen dersom du ønsker den gode følelsen på fest. Det kan derimot være litt vanskelig å holde seg her. 

- Man fortsetter gjerne å drikke når man først er i gang. En av grunnene til dette kan være at det tar litt tid fra man drikker til man merker effekten, som gjør at du føler at du trenger mer

Og Methlie har kun ett råd til deg som føler at du alltid dummer deg ut i fylla;

- Drikk mindre hvis det er et problem for deg. Reflekter litt over hva som er dine grenser og lær deg å kjenne dem. 

LES OGSÅ: - Mange tyr til flaska under stress

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer