Fylleangst

Dette gjør alkoholen med handlingene dine

- Alkoholens påvirkning på hjernen gjør at vi handler annerledes når vi er fulle, forklarer eksperter.

DÅRLIGERE IMPULSKONTROLL: Dette skjer i hjernen når du drikker - og kan være forklaringen dersom du alltid dummer deg ut i fylla.  Foto: Shutterstock / YAKOBCHUK VIACHESLAV
DÅRLIGERE IMPULSKONTROLL: Dette skjer i hjernen når du drikker - og kan være forklaringen dersom du alltid dummer deg ut i fylla. Foto: Shutterstock / YAKOBCHUK VIACHESLAV Vis mer
Publisert

De fleste av oss kjenner til godfølelsen vi får av å drikke noen glass vin med venninner og ha gode samtaler. Kanskje vi blir så fnisete at vi deler pinlige ting om sex-livet vårt? Mange av oss kjenner også til følelsen av å bli veldig full og få ganske fikse ideer som gjør at vi vrir oss i anger dagen derpå. Hvorfor gjør vi dette gang på gang når vi er påvirket av alkohol? 

Camilla Methlie er overlege ved Stiftelsen Bergensklinikkene. Hun forklarer at alkohol virker inn på det området i hjernen vår som kalles prefrontal cortex, der hjernens kontrollfunksjon ligger. 

- Allerede ved lav promille ser man at den overordnede kontrollen i hjernen blir redusert. Det kan påvirke atferd og gjøre oss mer kritikkløse. Man vet derimot ikke helt hvordan mekanismen fungerer, men man vet at rusinntak fører til dopaminfrigjøring i hjernen. Dette gir økt velvære, og man kan ikke utelukke at også hjernens kontrollfunksjon påvirkes av dette, sier hun til KK.no. 

Det er også stor forskjell fra person til person hvilken promille man får en viss effekt av. Men det er klart kontrolltapet øker jo mer man drikker, forklarer overlegen. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer