Tics hos barn:

Dette gjør du om barnet har tics

- Eksempler på tics kan være øyeblunking, ansiktsgrimaser, neserynkning, hodekast, armbevegelser, klapping, piping, harking, snufsing og stamming.

IKKE UVANLIG: En del har forbigående tics i løpet av barneårene. FOTO: NTB Scanpix
IKKE UVANLIG: En del har forbigående tics i løpet av barneårene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du sett tics hos barnet ditt? Forbigående tics er ikke uvanlig, men i noen tilfeller vedvarer ticsene og kan blant annet være tegn på Tourettes syndrom. Mange trenger ikke behandling for denne tilstanden, men for andre blir det svært plagsomt.

- Eksempler på tics kan være øyeblunking, ansiktsgrimaser, neserynkning, hodekast, armbevegelser, klapping, piping, harking, snufsing og stamming, forklarer Liv Irene Nøstvik, som er daglig leder i Norsk Tourette Forening.

Tics kan opptre alene eller en kan ha flere tics sammen. Motoriske tics er ufrivillige bevegelser. Vokale tics er ufrivillige lyder.

LES OGSÅ: Sofie Frøysaa (26) har Tourettes syndrom

Spenning i kroppen

De som har tics beskriver ofte at det bygger seg opp en spenning i kroppen, som avløses av at de gjør en bevegelse eller lager en lyd. Som når du kjenner at du må nyse, men med en sterkere spenning, forklarer Bernard Weidle, som er spesialist i barne- og ungdomspsykiatri og førsteamanuensis ved NTNU i Trondheim. Om ticsene undertrykkes kan det bygge seg opp til en kraftigere spenning, og noen får fysisk vondt i kroppen av muskelanspenningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer