Dette gjør kaffe med fordøyelsen

Påvirker kaffe fordøyelsen, eller er det bare en myte? Kan kaffe i verste fall gi forstoppelse, halsbrann og magesår?

HARDT FOR MAGEN? Kaffe stimulerer magesyreproduksjonen, dermed har spørsmålet vært om kaffedrikking øker risikoen for magesår. Foto: NTB
HARDT FOR MAGEN? Kaffe stimulerer magesyreproduksjonen, dermed har spørsmålet vært om kaffedrikking øker risikoen for magesår. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Kanskje har du tenkt at det er en sammenheng mellom morgenkaffen og dagens første dobesøk, eller mellom kaffe og sure oppstøt, for den saks skyld. En studiegjennomgang publisert i Nutrients belyser hvordan kaffe påvirker fordøyelsen og organene som er involvert i prosessen. Dette er funnene:

Fremmer fordøyelsen

Gastrin er et hormon som dannes i bestemte celler i den nederste delen av magesekken. Gastrinproduksjonen stimuleres av matinntak, noe som igjen fører til at produksjonen av magesyre øker og matfordøyelsen settes igang. Studier antyder at dannelsen av gastrin også stimuleres av kaffeinntak. Kaffe kan med andre ord fremme fordøyelsen, men påvirker ikke avføringshyppigheten.

Magesyresekresjonen virker for øvrig å variere med kaffens brenningsgrad. Mørkbrent kaffe ser ut til å gi minst magesyresekresjon, uten at årsaken er fastslått.

Kan forebygge forstoppelse

Redusert motorikk i tykktarmen, med liten bevegelse av tarminnholdet, kan gi forstoppelse. Overaktivitet kan på sin side gi diaré. Koffeinholdig kaffe ser ut til å stimulere motorikken i tykktarmen i større krad enn koffeinfri kaffe, selv om effekten varierer fra person til person, presiserer rapporten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer