Mobilbruk:

Dette gjør mobilen med hode, nakke og øyne

Har du hørt om falsk nærsynthet?

DÅRLIG FOR NAKKEN: Å støtt og stadig ha hodet lent over mobilen er ikke bra for nakken, men det viktigste for å motvirke plager er aktivitet. FOTO: NTB Scanpix
DÅRLIG FOR NAKKEN: Å støtt og stadig ha hodet lent over mobilen er ikke bra for nakken, men det viktigste for å motvirke plager er aktivitet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Kiropraktorforeningens motto er «et liv i bevegelse» og det har aldri vært viktigere å fokusere på enn nå, sier Alexander Homdrum, som er kiroprakor ved Klinikk for Alle Forus i Sandnes.

70 prosent av oss er inaktive, og mye av tiden vi ikke er i aktivitet bruker vi foran en eller annen skjerm.

- Når jeg graduerte for 11 år siden så var det uvanlig å se barn og ungdom med plager i nakken og medfølgende hodepine. I dag er det noe av det vanligste vi ser i denne aldersgruppen på vår klinikk. Om dette skyldes mobilbruk eller ei skal ikke jeg spekulere i, men vi ser en forskjell i de årene etter smarttelefonen kom, forteller Homdrum.

Du har sikkert hørt om mobilnakke? Dette er et begrep som beskriver det at vi ofte sitter fremoverbøyd, med krummet nakke, når vi bruker mobilen. Som kiropraktor er ikke «mobilnakke» et begrep Homdrum selv bruker, og nakkeproblemer kan ha mange årsaker, men avhengig av hvordan du bruker den – og hva du bruker tiden til ellers, kan mobilen absolutt skape problemer.

- Dersom du sitter mye stille, spesielt med dårlig holdning, så vil dette kunne skape plager. Hvis du i tillegg gjerne spiller mye, som muligens «trigger» deg litt, slik at du anspenner deg, gjerne får litt høye skuldre og endrer pustemønster - kanskje du også spenner kjeven og biter tennene sammen, så kan dette spille enda mer inn, påpeker han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer