Søvnmangel:

Dette gjør søvnekspertene etter en søvnløs natt

- Benyttes nok av de fleste av oss, sier søvneksperten til KK.

SØVNMANGEL: Søvn er knyttet til nesten alle dine viktige kroppsfunksjoner og påvirker både immunsystemet, appetitten, stresshormonene og blodtrykket. Foto: NTB.
SØVNMANGEL: Søvn er knyttet til nesten alle dine viktige kroppsfunksjoner og påvirker både immunsystemet, appetitten, stresshormonene og blodtrykket. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Føler du deg trøtt i dag? Vi opplever vel alle dager og perioder med mindre søvn på grunn av stress, uro, sykdom, småbarn eller annet som forstyrrer nattesøvnen.

Det finnes neppe noe som er verre enn å ha skikkelig søvnmangel. Du føler deg ukonsentrert, sliten, tung i hodet, småkvalm, irritabel og rett og slett ikke litt småsyk. Det skyldes av søvn er knyttet til nesten alle dine viktige kroppsfunksjoner og påvirker både immunsystemet, appetitten, stresshormonene og blodtrykket.

Du vet jo selvfølgelig at den beste måten å bekjempe søvnmangel på er.... å sove.

Men det kan være vanskelig å få til i praksis. Av og til føles det helt umulig å sove. Du snur og vender på deg og presser øynene igjen, men det føles likevel helt umulig å finne den søvnen du så desperat jakter etter.

Søvnmangel rammer de fleste oss, men hva gjør søvnekspertene når de er skikkelig trøtte? Vi har spurt ekspertene om hva de gjør etter en natt med lite eller ingen søvn.

Utsetter vanskelige oppgaver

- I slike tilfeller ville jeg prioritert litt enklere oppgaver, som ikke trenger så mye årvåkenhet og konsentrasjon. Med andre ord ville jeg utsatt vanskelige oppgaver og de som krever høy konsentrasjon, som vanskelige beslutninger, kompliserte oppgaver eller langvarige konsentrasjonsoppgaver som å kjøre langt med bil.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer