Syk i julen:

Dette har du krav på hvis du blir syk i julen

Nei, du får ikke igjen alle fridagene.

SYK I JULEN: Om du blir syk i ferien, har du ikke samme krav som om du blir syk ellers i året. FOTO: NTB scanpix
SYK I JULEN: Om du blir syk i ferien, har du ikke samme krav som om du blir syk ellers i året. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Etter uker med venting, nedtelling og lengting er juleferien endelig her. For de fleste står fritid, familiekos og god mat på agendaen, og da er det ekstremt kjedelig å ha blitt syk akkurat i nå. Fridagene blir plutselig tilbrakt sengeliggende med smertestillende og snytepapir, og blir ikke akkurat slik som du håpet på.

Det er alltid skuffende å bli syk når man har ferie, uansett om det er vinterferie eller sommerferie, men en liten trøst er at man da kan få feriedagene igjen senere. Ferieloven § 9 bestemmer at man kan kreve å få ta ut feriedagene senere, altså at man har sykedagene i ferien til gode.

En av grunnene til at det er ekstra kjedelig å bli syk i julen, er at disse lovene ikke gjelder for julens helligdager. Disse fridagene har du nemlig ikke krav på å få igjen.

- Er man syk på en helligdag, kan man ikke kreve å ta ut fridagen senere. Grunnen er at helligdager ikke regnes som feriedager, jfr. ferieloven paragraf 5, sier Sissel Bergh-Jacobsen, som er advokat MNA ved advokatfirmaet NorJus DA.

LES OGSÅ: Blir du ikke kvitt forkjølelsen? Her er forklaringen

Disse feriedagene kan du få igjen

Ferieloven gir rett til 25 virkedager ferie hvert år, det vil si fire uker og en dag. Mange virksomheter har også avtalt en femte ferieuke. Dersom du er en av dem som har tatt fri hele romjulen, bruker du to av disse feriedagene. De dagene har du krav på å få tilbake.

- Man må få legeerklæring og legge den frem for arbeidsgiver ved første anledning. Det holder altså ikke med egenerklæring. Man får ikke utsatt ferie på grunn av barns sykdom i ferien, forklarer Bergh-Jacobsen.

SYK I FERIEN: Er man syk på en helligdag, kan man ikke kreve å ta ut fridagen senere. FOTO: NTB scanpix
SYK I FERIEN: Er man syk på en helligdag, kan man ikke kreve å ta ut fridagen senere. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Har krav på like mange dager

- Arbeidstaker har rett til å kreve utsatt like mange feriedager som de har vært 100 prosent syk i ferien. Man får ikke utsatt ferie dersom man har en delvis arbeidsevne, eksempelvis når man er 50 prosent sykemeldt, forklarer Lisa Lorentzen, som er rådgiver for Svartjenesten i Arbeidstilsynet.

Kravet må dokumenteres med legeerklæring og fremsettes uten ugrunnet opphold etter at arbeidet er gjenopptatt.

Disse rettighetene gjelder også hvis du blir syk rett før ferien din.

- Dersom arbeidstaker blir 100 prosent syk før ferien har vedkommende rett til å få utsatt hele ferien. Arbeidstaker må fremsette et krav om dette og dokumentere kravet med legeerklæring. Kravet skal fremsettes senest siste arbeidsdag vedkommende arbeidstaker skulle hatt før ferien, forklarer Lorentzen.

LES OGSÅ: 10 helseproblemer du garantert har googlet

Kan overføre ferien til neste år

Noen tenker gjerne at det ikke er vits å få fridagene igjen, fordi året snart er over. Det stemmer derimot ikke, fordi ferieloven § 7 gir deg rett til å overføre dagene til neste år.

- Ferie som arbeidstaker ikke rekker å avvikle i løpet av kalenderåret på grunn av sykdom, skal overføres til neste år, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor blir du ofte syk i ferien og på fridager

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer