Orgasme

Dette har MYE å si for om du får orgasme

Ja, det handler om anatomi, men ikke om penisstørrelse.

ORGASME: Det er dessverre slik at de fleste kvinner ikke får orgasme av penetrering alene, men hvor lett det er for deg å komme kan faktisk avhenge av hvordan du er satt sammen der nede. Foto: Shutterstock / Anton Poznyak
ORGASME: Det er dessverre slik at de fleste kvinner ikke får orgasme av penetrering alene, men hvor lett det er for deg å komme kan faktisk avhenge av hvordan du er satt sammen der nede. Foto: Shutterstock / Anton Poznyak Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uansett hva menn måtte tro er det dessverre slik at de fleste kvinner ikke får orgasme av rene «inn-og-ut»-bevegelser, penetrering alene er som oftest ikke nok.

Det er ikke uvanlig å spekulere i om penisstørrelsen har skylda, eller om det kanskje er måten man har sex på som er årsaken. Men hvor lett det er for deg å komme kan faktisk avhenge av hvordan du er satt sammen der nede.

– Etter å ha intervjuet mange tusen om hvordan de får orgasme har jeg funnet ut at hvordan han og hun passer sammen anatomisk er spesielt viktig for kvinner som får gnikkeorgasmer, som jeg kaller det, sier sexolog Gro Isachsen hos Klinikk Sexologen til KK.no.

Det hun kaller gnikkeorgasmer er rett og slett det å gni klitoris mot kjønnsbenet hans når kvinnen sitter oppå. Da er det ofte en fordel at han er slank og har litt utstående kjønnsben, mens hun har en velutviklet klitoris som erigerer (blir blodfylt når hun blir opphisset). 

– Hvor mye forhud hun har over klitoris kan påvirke hennes nytelse og spenningsoppbygging. Det virker også som om kort avstand mellom klitoris og skjedeåpningen gjør at nerveendene sitter tettere og hun føler mer, forklarer hun.

LES OGSÅ: Sjeldent syndrom gjør kvinner konstant opphisset

PLASSERING AV KLITORIS: Blant de kvinner der avstanden mellom klitoris og urinrøret er mer enn 2,5 centimeter er sjansene ganske små for at du kommer i mål uten ekstra klitorisstimulering. Foto: Shutterstock / Ollyy
PLASSERING AV KLITORIS: Blant de kvinner der avstanden mellom klitoris og urinrøret er mer enn 2,5 centimeter er sjansene ganske små for at du kommer i mål uten ekstra klitorisstimulering. Foto: Shutterstock / Ollyy Vis mer

Har du klitoris for langt opp?

En fersk amerikansk studie viser også at kvinnens anatomi faktisk kan være en viktig faktor for vår evne til å få orgasme under samleie. Det er særlig avstanden mellom klitoris og urinrøret som er avgjørende, noe som «designes» allerede i fosterstadiet.

Mens vi ennå ligger i mors mage begynner klitoris å drive opp og bort fra vaginalåpningen, forklarer forskerne. Jo mer mannlige hormoner fosteret eksponeres for i livmoren, jo mer vil klitoris drive oppover. Og blant de kvinner der klitoris har drevet for langt opp kan det være svært vanskelig eller umulig å få orgasme under sex. 

Dette er rett og slett fordi tradisjonell elskov ikke gir nok friksjon til å stimulere klitoris.
Forskerne sier de har funnet ut at avstanden mellom en kvinnes klitoris og urinåpning som kan forutsi om hun vil være i stand å få orgasme under sex, uten noen ekstra stimulering, er på 2,5 centimeter. 

Det vil altså si at om avstanden er større enn dette er sjansene ganske små for at du kommer i mål uten ekstra klitorisstimulering.

Kun 29 prosent får orgasme ved samleie

Den danske sexologen og orgasmeeksperten Katrine Berling har stor tro på denne forklaringen, i hvert fall når det kommer klitorisorgasme.

– Har du en klitoris som sitter tettere på din skjedeinngang så er det større sannsynlighet for at den blir stimulert under samleie, enn hvis den sitter fire centimeter over din skjedeinngang, sier hun til KK.no.

STIMULERING: Noen stillinger kan være ekstra gode for å få nok stimulering av klitoris. Men det er likevel under 30 prosent av kvinnene som får orgasme ved samleie. Foto: Shutterstock / Galina Tcivina
STIMULERING: Noen stillinger kan være ekstra gode for å få nok stimulering av klitoris. Men det er likevel under 30 prosent av kvinnene som får orgasme ved samleie. Foto: Shutterstock / Galina Tcivina Vis mer

Hun forklarer at nettopp derfor er det også flere kvinner som liker at mannen ligger helt over henne (når man ligger i misjonærstillingen) slik at han nesten gnikker seg over hennes kjønn, og dermed stimulerer klitoris.

– Det samme vil være gjeldene når vi rir en mann. For noen kvinner vil det være lett å få en klitorisorgasme her fordi deres klitoris er plassert så den kan stimuleres, for andre er det ikke tilfellet, forteller hun.

Isachsen forteller at de aller fleste kvinner får klitorisorgasme og bare det. Den største og beste undersøkelsen av dette er rundt 30 år gammel. 

– I denne studien fikk 29 prosent av kvinnene orgasme av samleie, mens 89 prosent fikk klitorisorgasme av å onanere. Jeg har etter den tid sett undersøkelser som viser at bare 17 prosent får vaginalorgasmer, forteller hun.  

Hun har derfor i alle år rådet kvinner til selv å sørge for klitorisstimulering under samleie. Når mannen har ansvar for både hennes og hans nytelse og orgasme blir det ofte mer fomlete, noe som gjør at kvinner vanskeligere får orgasme.

LES OGSÅ: Den ultimate orgasmeguiden

TA ANSVAR SELV: Det er ingen skam i å bruke hjelpemidler. Gro Isachsen har i alle år rådet kvinner til selv å sørge for klitorisstimulering under samleie. Foto: Shutterstock / bikeriderlondon
TA ANSVAR SELV: Det er ingen skam i å bruke hjelpemidler. Gro Isachsen har i alle år rådet kvinner til selv å sørge for klitorisstimulering under samleie. Foto: Shutterstock / bikeriderlondon Vis mer

Påvirker ikke G-punktorgasmen

For noen kvinner kan det altså være vanskelig å få klitorisstimulasjon under samleie, og dermed klitorisorgasme. Men går det ikke an å få andre typer orgasmer? Hva med G-punktet for eksempel?

Berling mener at når det kommer til de orgasmer som skjer inne i skjeden så handler det om noe helt annet.

– En G-punkt orgasme er alltid lettest å få når man bruker fingre til å stimulere, ikke ved bruk av penis. Men det kan likevel la seg gjøre, især hvis man blir tatt bakfra, forklarer hun.

Isachsen har også tro på at godt trente bekkenbunnsmuskler kan hjelpe. Dette gjør nemlig at skjeden blir trangere, noe som gjør at friksjonen under samleiet øker. 

– Intervjuer, kombinert med måling av knipestyrke i bekkenbunnsmusklene jeg har gjort, har vist at kvinner med sterk muskulatur her kan forsterke mulighetene for å få orgasme, særlig mulighetene for å få G-punktorgasme. Knipestyrken påvirker også hvor kraftig orgasmene kjennes, sier sexologen. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer