Armhuler

Dette kan armhulene si om helsen vår

Mørk hud, svette og kløe.

ARMHULER: Det er lettere sagt enn gjort å få plettfri hud under armene. Heldigvis har ekspertene en mistanke om hvorfor vi får mørkere hud og inngrodde hår under armene, og løsningen handler ikke bare om hvordan vi ser ut, men kan også være bra for helsen og bakteriefloraen vår. Foto: Image Source
ARMHULER: Det er lettere sagt enn gjort å få plettfri hud under armene. Heldigvis har ekspertene en mistanke om hvorfor vi får mørkere hud og inngrodde hår under armene, og løsningen handler ikke bare om hvordan vi ser ut, men kan også være bra for helsen og bakteriefloraen vår. Foto: Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På film og tv ser vi mange kvinner med perfekt hud. Ja, til og med huden under armene ser plettfri ut! Så reiser vi våre egne armer og ser oss i speilet. Der ser vi hårrøtter, rødblusset eller mørkere hud. For oss som drømmer om plettfrie armhuler til sommeren lønner det seg å høre på ekspertene. Det kan nemlig være at plagene våre skyldes svakheter i egne rutiner, og det kan føre til både bakteriedannelse og allergier.

LES OGSÅ: - Noe av det verste du kan gjøre mot huden

1. Kløe eller irritasjon

Grethe Marie Grimen er hudterapeut og driver hudpleieskole. Ifølge henne kan kløe og irritasjon i armhulene skyldes at vi er allergiske eller at huden vår irriteres av enkelte stoffer som brukes i deodoranter.

- Det er veldig vanlig å reagere på blant annet aluminiumsalter. Men det er en rekke stoffer, både parfymestoffer, konserveringsmidler og annet som folk reagerer på, forklarer hudterapeuten. 

Grimen legger til at vi ikke trenger å reagere på disse stoffene med en gang vi begynner å bruke et produkt, men at vi etter lang tids bruk kan utvikle allergi eller intoleranse mot enkelte stoffer.

Så, hvilke tegn kan vi se etter om vi er mistenksom på at vi bruker for sterke produkter under armene?

- Huden blir irritert, og det kan ofte svi når den påføres, svarer Grimen.

Eksperten forklarer imidlertid at det finnes to typer produkter vi kan bruke under armene, og at det kan ha stor betydning hvilket vi velger.

Antiperspiranten hemmer nemlig utskillelsen av svette direkte, i tillegg til å hemme lukt. Deodorant, derimot, hemmer bare lukt.

Derfor anbefales antiperspirant kun til de som er sterkt plaget med mye svette. Med andre ord er den derfor uheldig å bruke for mange, nettopp fordi den inneholder salter som kan føre til allergi.

LES OGSÅ: Rensetabben som gir tørr hud

Store mengder svette

Grimen forteller at mye svette under armene rett og slett kan være genetisk, eller det kan være påvirket av kosthold og aktivitetsnivå.

Plages man med overdreven svetting, som kalles hyperdhidrose på fagspråket, kan dette behandles både med medisiner på resept, elektrisk behandling i vannbad, eller ved botox-injeksjoner.

Svettelukten, derimot, kan variere stort fra person til person, ifølge Grimen, og vil komme når svetten blandes med bakterier på huden. Ifølge Norsk Helseinformatikk vil lufting, god tørk, hyppig skift av plagg på huden der du svetter mye og bruk av naturlige materialer, kunne redusere svettelukten.

LES OGSÅ: Fem ting som er bevist å påvirke huden

Ømhet i armhulene

SJEKK BARBERHØVELEN: Ifølge hudterapeut Grethe Marie Grimen kan pigmentering i huden komme av traumer i huden. Det kan skyldes en sløv eller rusten barberhøvel. Foto: MediablitzImages - Fotolia
SJEKK BARBERHØVELEN: Ifølge hudterapeut Grethe Marie Grimen kan pigmentering i huden komme av traumer i huden. Det kan skyldes en sløv eller rusten barberhøvel. Foto: MediablitzImages - Fotolia Vis mer

Hender det at du tar deg under armene, og kjenner at du er øm? Av og til kan det virke som om det er kviselignende klumper under armene, og de er vonde! Dette kan, ifølge hudterapeuten, skyldes inngrodde hår i armhulene.
- Årsaken til at vi ofte får inngrodde hår under armene, på leggene og bikinilinjen, er at vi stadig vokser og barberer disse områdene. Sjansen for inngrodde hår øker også betraktelig dersom man har feil teknikk eller litt dårlig hygiene, har Ann-Kristin Stokke, fagsjef i Skintific AS, tidligere uttalt til KK.no.

Men, ifølge hudterapeut Grimen, kan ømhet under armhulene skyldes en betennelse i svettekjertlene på grunn av deodoranten vi bruker.

Dette kan for eksempel være bruk av feil deodorant i forhold til hudtype, en deo med for mye parfyme, eller allergiske reaksjoner på stoffer i deodoranten.

LES OGSÅ: Hverdagstabben som gir uren hud

Huden i armhulene er blitt mørkere

Vi reiser armene foran speilet, og ser at huden under armene er blitt mørkere enn på resten av kroppen. Hvorfor skjer det, og kan vi gjøre noe med det? Ifølge eksperten kan årsaken være både deodoranten vi bruker eller barberingen. 

- Alt som gjør huden sår kan skape hyperpigmentering, forklarer Grimen. 

Overproduksjon av melanin i et område på huden gjør at pigmenteringen i huden øker. Slik pigmentering oppstår etter traume i huden, som et arr, strekkmerke, gnissinger (som ved barbering), irritasjon fra kosmetiske ingredienser, for mye sol, eller andre hormonelle årsaker.

Irritasjonen kan derfor faktisk komme av en rusten eller sløv barberhøvel.

Og at slik pigmentering er frustrerende? Ja, veldig. Men heldigvis finnes det råd.

Grimen forteller at de mørke områdene i armhulene kan behandles eller bleknes ved hjelp av pigmenthemmende ingredienser eller fruktstyreprodukter. Eksperten tipser rett og slett om at vi kan legge et par sitronskiver under armene for å blekne huden!

Det viktigste er imidlertid, ifølge Grimen, å bli kvitt selve «triggeren».

- Det vil si å slutte med barberhøvel og finne andre metoder for hårfjerning, eller å bytte deodorant. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer